Afrin'de ne değişti?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından, Suriye'nin kuzeybatısında, Hatay ilinin karşısındaki Suriye topraklarında bulunan Afrin'in, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalinden kurtarılarak huzura ve güvenliğe kavuşmasının üzerinden iki yıl geçti.

Haberler 19.03.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çanakkale Zaferinin 103üncü ylnda, 20 Ocak 2018de balayan Zeytin Dal Harekatnn 58. gününde, Afrin ilçe merkezi terör örgütlerinden kurtarlarak huzura kavutu.

18 Mart 2018de ilçe merkezinin terörden arndrlmasyla güvenliin güçlendirilmesi, sivillerin evlerine dönmesinin kolaylatrlmas ve hayatn normale döndürülmesi TSK ve SMOnun öncelii oldu.

Bu kapsamda ilk olarak ilçe genelinde arama ve tarama faaliyetlerinde YPG/PKKya ait üsler, hendekler, tuzaklanan mayn ve patlayclar tespit edilerek imha edildi.

Zeytin Dal Harekat kapsamnda, ilçede terör izlerinin silinmesi ve huzura kavumas adna tarm, sanayi, ticaret, kültür, spor, salk, eitim gibi alanlarda bölge halkna yardmc olunuyor.

Öte yandan bölge halknca oluturulan yerel meclisler, Türkiyenin de desteiyle ilçedeki yaam koullarn elverili hale getirmeye çalyor. Bu kapsamda, kent merkezinde altyap, bakm-onarm ve temizlik çalmalarnn yan sra kent merkeziyle çevresini birbirine balayan yollar da asfaltlanyor.

lçenin güneydousundaki Tel Rfat bölgesini igal eden YPG/PKK ise Afrindeki huzuru bozmak için sk sk saldrlar düzenliyor.

- 60 bin civarnda örenci eitime kavutu

Harekatn bölgeye kazandrd en önemli yatrmlar kukusuz eitim ve salk alanlarnda yaand.

Terör örgütü YPG/PKKnn Afrin ilçesini igali srasnda sekteye urayan eitim faaliyetleri, Zeytin Dal Harekatyla yeniden dodu.

Bazlar örgüt üyelerince sözde karargaha dönütürülen okullar yeniden eitime hazr hale getirilirken, ilçe genelinde 259 okulda 60 bin civarnda örenci eitime kavutu. 2 bin 125 öretmen de çocuklar terörden uzak eitiyor.

Türkiye Salk Bakanlnn katklaryla hazr hale getirilen ve eksikleri giderilen 23 salk merkeziyle 8 donanml hastane, bölge halkna ücretsiz tedavi imkan salyor.

- Spor alanna önemli yatrmlar yapld

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanl destekleriyle ilçe merkezinde kurulan spor kompleksinde, toplumun her kesiminin faydalanaca sosyal ve spor etkinlikleri yaplyor.

Tenis, basketbol, futbol müsabakalarnn yan sra savunma sporlar eitimi veriliyor.

Bölge halknn geçim kayna ziraat alannda, çiftçilere tohum destei ve besi hayvanlarna bakm hizmeti salanyor.

Geçen sürede ilçe ve bal belde ile köylerde yaayan sivillerin says 350 bine ulat.

- Türkiyeye teekkür ediyoruz

lçede yaayan Kürt kökenli sivillerden Lokman Süleyman, AA muhabirine yapt açklamada, Afrin yerel meclisinin hayatn normallemesi için çaltnn altn çizdi.

Süleyman, Türkiye ve destekledii yerel meclislerle insani yardm kurulularna çok teekkür ediyoruz. dedi.

- Harekatn dönüm noktalar

Harekatn en önemli ayaklarndan biri, eran beldesindeki Burseya Dann 28 Ocak 2018de ele geçirilmesi oldu.

Operasyonda 1 ubat 2018de Bülbül belde merkezi, 3 Mart 2018de Racu belde merkezi, 4 Mart 2018de eyh Hadid belde merkezi, 6 Mart 2018de eran beldesi ve 8 Mart 2018de ise Cinderes belde merkezi TSK ve SMO askerlerince YPG/PKKl teröristlerden temizlendi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, çanakkalede 18 Mart ehitleri Anma Günü ve çanakkale Zaferinin 103. yl törenlerinde yapt konumada, Bir müjdeyi sizlerle paylamak istiyorum. Afrin ehir merkezi, Türk Silahl Kuvvetlerimizin desteindeki Özgür Suriye Ordusu mensuplarnca bu sabah 08.30 itibaryla tamamen kontrol altna alnmtr. diyerek, ilçe merkezinin alnd duyurmutu.

lçe merkezinin kontrol altna alnmasyla TSK ve SMO, ilçedeki son belde olan Mabatl merkezinin de ayn gün teröristlerden kurtarldn açklad.

Afrin ilçe merkezinin terörden temizlenmesiyle operasyon tamamlanarak 6 belde merkezi, 282 köy, 6 köy alt yerleim, stratejik 23 da ve tepe, 1 baraj, 50 stratejik nokta TSK ve SMOnun kontrolüne girdi.

Türk yardm kurulular, kurtarlan her yerleime insani yardm kolileri ulatrd.

TSK ve SMO askerlerinin verdii güvence sayesinde siviller, 20 Mart 2018den itibaren evlerine dönmeye balad.

Ana Sayfaya Git