Afrin’de, özgürlüğün birinci yıl dönümü

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından geçen yıl 20 Ocak’ta başlatılan ve 58 gün süren Zeytin Dalı Harekatı ile Suriye'nin Afrin kenti terör örgütlerinden arındırıldı. 54 askerin şehit olduğu harekatın birinci yıl dönümünde Afrinliler, kendilerini teröristlerin baskısından kurtararak özgürce yaşamalarına imkan sağlayan Türkiye’ye ve Türk askerine teşekkür etti.

Haberler 19.03.2019 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye iç savann ardndan PKKnn bu ülkedeki kolu olan olan PYD kontrolüne giren Afrinden, snr komusu olduu Gaziantep, Kilis ve Hataya saldrlar düzenlendi. Saldrlara annda karlk verilirken, snr hattnda tehdit oluturan terör örgütünün silah brakma çarlarna olumsuz yant verilmesi üzerine 20 Ocak 2018 günü Türk Silahl Kuvvetleri harekat balatt.

Meru müdafaa hakk kapsamnda Suriyenin toprak bütünlüüne saygl, snr güvenliinin salanmas, bölge halknn teröristlerin basksndan kurtarlmasna amaçlayan ve bölgedeki zeytin ekili arazilerinden esinlenilerek bar temsil ettii için, Zeytin Dal ismi verilen harekat, daha önce düzenlenen Frat Kalkan Harekatnda ehit olan 72 asker ansna havalanan 72 sava uçann belirlenen terör hedeflerini vurmasyla balad. Snrda konulu kara destek vastalarnn da terör hedeflerini imha ettii dakikalarda TSK birlikleri ile ÖSO güçleri 3 cepheden girdikleri Afrin krsalnda teröristlerle scak temas salad.

TÜM YERLEM ALANLARI BR BR ALINDI

Mevsim artlar ve zorlu arazi yapsna karn ilerleyen TSK birlikleri ile ÖSO güçleri, neredeyse her yüksek noktaya kule ve kulübeler kurup, tüneller ile hendekler kazan teröristleri tek tek temizleyerek, yerleim alanlarn özgürletirdi.

Teröristlerin özellikle sisli havalarda düzenledii hain ve sivilleri kalkan olarak kulland sinsi saldrlara karn hassas davranan TSK birlikleri, tarihi eserler ve kamu tesislerinin zarar görmemesi için de büyük çaba sarf etti.

Tüm dünyann yakndan takip ettii harekat süresince TSK birlikleri, çounlukla yerli ve milli imkanlarla üretilen silah ve mühimmatlar kulland. Özellikle harekat süresince kullanlan yerli üretim HA ve SHAlardan alnan görüntüler, terör örgütleriyle mücadelede TSKya büyük katk salad.

54 ASKER EHT OLDU, 4 BN 600 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

6 beldesi ile 300 civarnda köyü teröristlerden temizleyen TSK birlikleri, 18 Mart 2018 sabah girdii Afrinde herhangi bir direnile karlamad ve kentin kontrolünü salad. Harekatn baaryla tamamland ve Afrinin özgürletii haberi ise Demirören Haber Ajans (DHA) Bölge Temsilcisi Hasan Krmzta tarafndan dünyaya duyuruldu. 18 Mart çanakkale Deniz Zaferinin 103üncü yl dönümüne denk gelmesinden dolay ehitlere atfedilen zaferin ardndan Afrinli siviller, kendilerini teröristlerden kurtarp huzura kavuturan TSKya teekkür etti.

58 gün süren Zeytin Dal Harekatnda; 54 asker ehit olurken, 240 asker ise yaraland. 320 ÖSO mensubunun da yaamn yitirdii harekatta 4 bin 600ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi. Kontrolün salanmasnn ardndan Afrin kent merkezi ile bal krsalnda balatlan meskun mahal operasyonlarnda ise 300ün üzerinde mayn ile 2 bin civarnda el yapm patlayc bulunarak imha edildi.

TSKnn teröristlerin daha sonra da mayn ve patlaycdan temizledii Afrindeki yerleim alanlarna, siviller de dönmeye balad. ç sava ve teröristlerin basksyla Suriye içinde farkl bölgelere ya da Türkiyeye göç eden binlerce Suriyeli, yeniden Afrine dönerek yaamlarna kald yerden devam etmeye balad. Türkiyenin kamusal anlamda Afrinde yaamn normallemesine yönelik yapt çalmalar ile ksa sürede eski günlerine dönülen kentte, zaman zaman terör örgütleri tarafndan huzurun bozulmasna yönelik düzenledii bombal saldrlar da sivillerin tepkisiyle karland.

TÜRKYEYE VE EHT ASKERLERE MNNETTARIZ

Terör örgütünün basksndan dolay evlerini terk eden ve Zeytin Dal Harekat ile kentlerine dönebilen Afrinliler, Türkiyeye kendi huzurlar için yapt fedakarla ükran borçlu olduunu ifade ediyor. Türkiyenin düzenledii Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat ile Cerablus ile Afrin arasndaki bölgenin teröristlerden temizlendiini belirten bir Afrinli, Biz evlerimizi brakmak zorunda kaldmzda bir daha geri dönebileceimizi hiç ummuyorduk. Birçoumuz bize kucak açan Türkiyeye gitmitik. Suriye içerisinde kalanlarmz ise derme çatma yaplan, zeytin tarlalar içerisindeki çadrlarda veya yaknlarnn yannda yayordu. Zeytin Dal Harekat balaynca bizim de umudumuz yeniden yeerdi. TSKnn baarl olmas içi her gün dua ettik ve sonunda 18 Mart günü Afrin teröristlerden temizlendi. Afrinden teröristler gidince ve Türk askeri evlerimizin güvenli olduunu söyleyince geri geldik. Aylardr burada mutlu ve huzurlu ekilde yayoruz. Daha önce teröristlerin basks nedeniyle rahatça dolaamadmz sokaklarda artk güvenli dolaabiliyoruz. Zaman zaman teröristlerin düzenledii bombal saldrlar bizi asla yldramayacak. Bizim artk terör örgütlerine ve teröristlere teslim edecek bir ehrimiz yok. Türkiyeye ve bu harekatta ehit düen askerlere minnettarz diye konutu.

HATAY VALL BASIN GEZS DÜZENLED

Hatay Valilii de Afrinin terör örgütlerinden temizleniinin birinci yl dönümü nedeniyle kente basn gezisi düzenledi. Gezi kapsamnda yeni açlan Zeytin Dal Snr Kapsndan geçi yapan gazeteciler, Afrinde ilk olarak yerel yetkililer bir yllk çalmalara ilikin bilgilendirildi. Afrin Yerel Meclis Bakan Sait Süleyman, Türkiye Cumhuriyetine terör örgütlerinden kendilerini kurtard için teekkür etti.

KENTTE YAPILANLARI ANLATTI

Süleyman, yerel meclisin çalmalarn anlatt ve bir yllk süreçte 248 okulda tadilat yaplarak eitim verildiini, 23 tesiste salk hizmeti sunulduunu kaydetti. Meydanki Barajnda terör örgütünün verdii zararlarn da Türkiye yardmyla onarlarak kentin su ihtiyacnn sorunsuz ekilde verildiini anlatan Süleyman, Afrinde ticari yaamn gelimesi için Ticaret Odas kurulumunu saladk. Kentte yaayanlara kimlikleri datld. Kentin 7 yldr yaanan elektrik sorununu gidermek için çabalyoruz. 6 ay sonra elektrik sorununu bitirmeyi amaçlyoruz. ehrimize üniversite kurulmas için de çalyoruz ve Türkiye ile bu konuda görümelerimiz sürüyor. Trafie çkan araçlara plaka verilmesi hususunda çalmalarmz devam ediyor. çiftçilere ücretsiz tohum ve gübre datyoruz. Bölgede zeytin dnda ürün çeitliliini de salamaya yönelik çalmalar yürütüyoruz. ehrimizi teröristlerden kurtard için Türkiyeye tekrar teekkür ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git