Afrin'e komşu Azez’e ÖSO takviyesi

TÜRKİYE’nin olası operasyonuyla gündeme gelen Suriye’nin Afrin kentiyle sınır komşusu olan Azez’e, harekatta görev alması beklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) asker takviyesi yaptı. Azez’e, üzerinde uçaksavar monte edilmiş olan kamyonetlerle ellerinde Türk bayrakları ile gelen ÖSO güçleri, tekbirler eşliğinde Afrin sınırındaki mevzilerde görevlendirildi.

Haberler 20.01.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afrinin PYDden arndrlmasna yönelik olas Türkiye operasyonuyla ismi skça konuulan Kilisin karsnda bulunan Suriyenin Özgür Suriye Ordusu denetimindeki Azez kentinde hareketlilik yaanyor. Frat Kalkan Harekat ile Cerablus ve El Bab ile birlikte terör unsurlarndan arndrlarak güvenli hale getirilen Azezde bulunan ÖSO bileeni gruplar, kente 14 kilometre uzaklktaki Afrin snrnda oluturulan ar silahlarn konulandrld siperlerde eli tetikte nöbet tutuyor.

Türkiye, geçen 24 Austos 2106da, snr güvenliinin salanmas ve terör örgütü DEA tehdidinin ortadan kaldrlmas amacyla balatt Frat Kalkan Harekat ile Azez ile Cerablus arasndaki bölgeyi güvenli hale getirdi. Gaziantepin Karkam ile Kilis arasndaki hattn terör unsurlarndan arndrlmasyla terör örgütü PYDnin Cezire ile Afrin arasndaki kantonlar birletirme hayali de sonlandrlm oldu.

Frat Kalkan Harekat ile Frat nehrinin batsnda sadece Afrinde kontrolü elinde bulunduran PYDnin, hem ÖSO denetimindeki Azez hem de Türkiye snrnda güvenlik için tehdit oluturmas ile buraya da bir askeri harekat yaplmas gündeme geldi. Cumhurbakan Erdoann buraya yönelik askeri harekat sinyali vermesi ve Frat Kalkan Harekatnda olduu gibi ÖSO güçleri ile hareket edileceini açklamasnn ardndan Azezde de hareketlilik balad.

ÖSO güçleri bu gelime sonras Azez ile Afrin arasndaki snr hattnda siperler oluturarak olas saldrlara kar teyakkuz durumuna geçti. Ar silahlar ile snr hattna konulanan ÖSO güçleri, Afrin yönünden PYDli teröristlerin skça yapt saldr ve taciz atelerine annda karlk vererek püskürtüyor. ÖSO güçleri ayn zamanda Afrin karayolunda da PYDli teröristlerin olas bomba yüklü araçlarla yapabilecei saldrlar önlemek için kontrol noktalar oluturdu.

AZEZE ÖSO TAKVYES

Hareketliliin yaand Azeze dün gece de farkl bölgelerden ÖSO güçleri takviye olarak geldi. Üzerinde uçaksavar monte edilmi kamyonet kasalarnda ellerinde Türkiye ve temsil ettikleri gruplarn bayraklar ile gelen ÖSO güçleri Azeze tekbirler getirerek girdi. Azezde bulunan ÖSO unsurlar ile bir araya gelen takviye güçler daha sonra yönlendirilmeleri ile ulatklar Afrin snrndaki bölgelerde konuland.

Azez ve Türkiyenin güvenlii için Afrindeki PYD tehdidinin ortadan kaldrlmasnn art olduunu ifade eden ÖSO askerleri, bunun için Türkiyenin düzenleyecei harekata katlarak üzerlerine düen görevi yerine getireceklerini ifade etti.

AFRN VE MÜNBçE DE TAKVYE YAPILDI

Öte yandan istihbarat birimleri ise son günlerde olas askeri operasyon nedeniyle tedirginlik yaayarak kenti terk etmek isteyen sivillere izin vermeyerek üzerlerinde bask oluturan Afrin ve Münbiçte de hareketlilik gözlemlendiini rapor etti. stihbarat birimlerinin raporuna göre Türkiyenin operasyon sinyalinin ardndan Suriyenin dousundaki Cezire kantonu olarak bilinen bölge ve Haseke kentinden Afrin ve Münbiçe takviye yapld belirlendi. PYDnin olas operasyona kar Afrine bu bölgelerden 100ü akn araçla çok sayda PYDli sevkettiini, Münbiçte ise bu saynn 40 araçlk konvoy olduunu saptad. Münbiçe takviye olarak gelen PYDlilerin burada daha önce Maliye olarak kullanlan binay karargah olarak kullanarak yerletii bilgisini paylat. Afrine gelen takviye gücün de kentin farkl bölgelerinde konuland saptand. u anda Münbiç ilçe merkezinde 2, Afrinde ise 13 bin civarnda silahl militan bulunduu ve PYDnin bu sayy artrmak için her aileden mutlaka kendilerine asker olarak birer kiiyi verme zorunluluu getirdiini, bunu kabul etmeyenlere para ve hapis cezas verdii örenildi.

PYDDEN AZEZE HAVAN SALDIRISI

Öte yandan gece geç saatlerde terör örgütü PYD, Afrin bölgesinden ÖSO güçlerinin bulunduu mevzile ile Azez ilçe merkezine havanl saldr düzenledi. Azez ilçe merkezinde tedirginlie yol açan ve aralklarla gerçekleen hava saldrlarna, Afrin snrna yakn noktada bulunan ÖSO güçlerinin kontrol noktasndan ayn ekilde karlk verildi.

BOMBALI SALDIRI ALARMI

Son günlerde hareketliliin artmasyla gözlerin çevrildii Azez, ayn zamanda terör örgütü PYD ile DEAn da hedefine girdi. Dün gece Azez ilçe merkezine 5 kilometre uzaklktaki Siccu bölgesinde ÖSO güçleri tarafndan durdurulan bir araçtaki DEAl canl bomba kendisini infilak ettirirken, 3 terörist çatmada öldürüldü. Güvenlik kaynaklar, Frat Kalkan Harekat ile püskürtülen DEAl teröristlerden kamufle olarak bölgede kalanlarn yaanan karmak ortamdan yararlanarak eylem yapmak için harekete geçebileceini belirledi. Güvenlik güçleri, uyuyan hücrelerin son süreçte harekete geçerek intikam amaçl eylem yapmak için uygun zemin araynda olduunun saptanmasnn ardndan Azez ilçe merkezi ile kentin giri noktalarndaki önlemlerini artrd. Güvenlik güçleri DEAl teröristlerin canl bomba eylemi yapabilecei kentte, terör örgütü PYDnin de bomba yüklü araçla saldr ihtimalinin bulunduunun belirlendiini, buna göre de gerekli tedbirlerin alndn bildirdi.

Ana Sayfaya Git