Afrin'in köyünde sevinç gözyaşları

TSK tarafından başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında ele geçirilen ilk yerleşim yeri olan ve kontrolü ÖSO güçlerince sağlanan Şenkal Köyü, AA ekibince görüntülendi.

Haberler 24.01.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerince (TSK) balatlan Zeytin Dal Harekat kapsamnda terör örgütü PYD/PKKnn igalinden kurtarlan ilk köy olan enkale siviller dönmeye balad.

Anadolu Ajans (AA) ekibi, Bear Esed rejiminin 2012 Temmuz aynda PYD/PKKya çatmadan devrettii Halep kentine bal Afrin ilçesinde, iç sava boyunca terör örgütünün en çok yuvaland alanlardan biri olan enkal köyünü görüntüledi.

Corafi konumu nedeniyle Kilis kent merkezi ve Hatayn baz ilçelerinin yan sra dlibdeki çatmaszlk bölgesi için de tehdit oluturan ilçe ve snrdaki enkal köyü, teröristler tarafndan uzun yllar Amanos Dalarna szmak için de kullanld. Zeytin Dal Harekatnn balangcyla beraber teröristlerden temizlenen ilk yerleim yeri olan köy, Türkiye snrna yaklak 5, Kilisin Gülbaba Köyüne de yaklak 25 kilometre uzaklkta bulunuyor.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki köyde ÖSO askerleri 24 saat nöbet tutuyor. çevredeki baz yerleim yerlerinden halen çatma seslerinin geldii köyde ÖSO askerleri köylülerin geride brakt eyalarn korunmas noktasnda da azami gayret gösteriyor.

- Köyde sevinç gözyalar

Köye, ÖSO güçlerinin denetiminin ardndan çevredeki dier köylerden de göçler balad.

AA ekibinin köyü görüntüledii srada 5 çocuuyla beraber bir traktörün kasasnda köyüne dönen Aye Mahmud, köyü uzaktan gören bir mevkiye geldiinde eline ald beyaz bir bez parçasn sallayarak topraklarna giri yapt.

ÖSO güçlerini görünce gözyalarna hakim olamayan Mahmud, askerleri alnlarndan öperek teekkürünü dile getirdi.

Türkiyeye ve ÖSO güçlerine teekkür eden Mahmud, askerlerin de yardmyla beraber traktör kasasndaki eyalarn yaklak bir yldr ayr kald evine tayp yerletirdi.

- Ei ve 3 olu PYD/PKKnn esiri

55 yandaki Mahmud, AA muhabirine yapt açklamada, terör örgütü PYDnin bölgeye gelmesiyle beraber evlatlarnn zorla silah altna alnmak istendiini söyledi.

Kar çktklar için einin ve 3 olunun esir olarak PYD tarafndan alndn belirten Mahmud, Eim ve oullarmn akbetini bilmiyorum. nallah onlara da kavuurum. Onun için dua etmekten baka çarem yok. imdiye kadar baz köylerde yaamaya çaltk ama yabanda yaamak zor oluyor. Burann da kurtarldn duyunca köye gelmeye karar verdik. dedi.

- Bu teröristler bizi sürekli tehdit ediyordu

Köyüne ulat için yaad mutluluu dile getiren Mahmud, öyle konutu:

Bizim için Arap, Kürt, Türk hepsi bir, hepsi benim evlatlarm. Ama bu teröristler bizi sürekli tehdit ediyordu. çünkü bize hep unu dediler; ÖSO gelirse Türkiye ile beraber sizi keserler, öldürürler. Buraya gelirken de korktuk ama u gördüklerimiz bizi çok duygulandrd. Allah Türkiyeden de Recep Tayyip Erdoandan da ÖSOdan da raz olsun.

Ana Sayfaya Git