AGİT zirvesinde büyük kriz! Türkiye resti çekti

AGİT’te FETÖ’ye yakın STK’ların toplantıya katılmasıyla başlayan kriz sonrası Türkiye resti çekti, olayın diplomatik krize dönüşmesine ramak kala Avusturya devreye girdi.

Haberler 17.12.2017 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin, Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT) toplantlarna FETÖye yakn sivil toplum kurulularnn katlmasna gösterdii ve olay diplomatik gerilime yol açt.

TÜRKYE VETO KARTINI ÖNE SÜRDÜ

FETÖye yakn baz derneklerin AGT toplantlarna alnmasn Bu AGTe ihanettir sözleriyle tepki gösteren Türkiyenin, AGTin 7-8 Aralk tarihlerindeki Bakanlar Konseyi toplants öncesinde veto kartn öne sürmesiyle tansiyon daha da trmand.

AVUSTURYA DEVREYE GRD

Ancak tüm katlmc ülkelerin konsensüsü ile karar alnabilen AGTin dönem bakanln yürüten Avusturya, gerilimin 24. AGT Bakanlar Konseyi toplantsn tehlikeye düürmesi, öngörülen kararlarn Türkiye tarafndan bloke edilmesi ihtimali üzerine youn bir temas trafii balatt.

YOUN DPLOMAS TRAF BALATILDI

Ankara-Viyana hattndaki youn diplomasi trafii sonrasnda dönem bakan Avusturya, konuyla ilgili gayri resmi danmalarda bulunmak üzere bir çalma grubu oluturdu, bakanln sviçrenin AGT nezdindeki Büyükelçisi Claude Wild üstlendi. Avusturyann istiarelerde bulunmak için çalma grubu kurmasyla gerilimde tansiyon düürüldü, Ankara veto tehdidini bir daha gündeme getirmedi ve Bakanlar Konseyinde alnmas öngörülen kararlar geçtiimiz hafta Viyanadaki toplantda alnd.

Bugüne kadar dört kez bir araya gelen çalma grubuna bakanlk eden sviçre Büyükelçisi Claude Wild, DW Türkçenin sorularn yantlarken, balattklar çalmann AGT etkinliklerine hükümet d örgütlerin katlm ile ilgili kurallarn nasl daha etkin bir ekilde uygulanabileceine odaklandn söyledi.

GERLM NASIL TIRMANDI

Edinilen bilgilere göre FETÖ gerilimi, Eylül aynda Varovada yaplan AGT nsan Haklar Uygulamalar Toplants öncesinde trmanmt.

Ylda bir kez yaplan ve Avrupann en büyük insan haklar ve demokrasi konferans olarak nitelendirilen AGT toplantsna katlacak STKlar listesinde FETÖye yaknl ile bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfnn yer aldn gören Türk taraf harekete geçti ve söz konusu vakf temsilcilerinin katlmnn engellenmesi için giriimlerde bulundu.

Türk taraf, Avusturya makamlarna, 15 Temmuz darbe giriiminden sorumlu tuttuu Fethullah Gülenin bu vakfn onursal bakan olduunu, vakfn Türkiyede 23 Temmuz 2016da Kanun Hükmünde Kararname ile kapatldn iletti.

VAROVADA PROTESTO OKU

Türkiyenin AGT ve Avusturya yetkilileri nezdinde yapt giriimlerin sonuç vermemesi üzerine Eylül ay banda, Varovadaki toplantnn açlnda söz alan Türkiyenin AGT nezdindeki Büyükelçisi Engin Soysal, çok sert bir konuma yaparak toplanty terk etti.

Konumasnda, Türkiyedeki darbe giriimi Fethullah Gülen liderliindeki terör örgütü tarafndan yaplmtr diyen Soysal, sözde STK olarak nitelendirdii Gazeteciler ve Yazarlar Vakfnn Onursal Bakannn Fethullah Gülen olduunu dikkat çekti.

Soysal, Benim burada, askeri teçhizatmz, sava uçaklarmzla tanklarmz kullanarak, 250 vatandamz öldüren, 2 bini akn vatandamz yaralayan, meclisimizi bombalayan, seçilmi hükümetimizi devirmek, Cumhurbakanmz öldürmek isteyenlerle çok yakndan ilikili olanlarla ayn masa etrafndan oturmam beklemek isyan sebebidir diye konutu.

HANET SUçLAMASI

Güvenlii tesis etme hedefini tayan AGTin bu vakfn toplantlara katlmasna izin vermesinin kabul edilemez olduuna iaret eden, resmi Türk delegasyonunun toplantdan ayrlmak zorunda olmasndan büyük üzüntüduyduunu söyleyen Soysal sözlerini u sert ifadelerle tamamlad:

Bu kurulmasna ve gelimesine destek verdiimiz AGTe yaplm bir ihanettir. Örgütümüzün güvenliin gelitirilmesi yönündeki asil hedefinin korunmasna desteimiz sürecektir. Bu nedenle bu ihanetin parças olmayacaz. Bu ihanetin tekrar etmemesi için de ilave admlar atmaya devam edeceiz.

TRAZ EDEN TEK ÜLKE TÜRKYE DEL

Türkiyenin bu protestosu AGTte büyük yank uyandrd. Avusturya dönem bakanlnn devreye soktuu istiare sürecinin nasl sonuçlanaca merakla bekleniyor. Ancak ülkeler arasnda terör tanm konusundaki görü ayrlklar, Avrupada FETÖnün bir terör örgütü olarak tannmyor olmas nedeniyle, Türkiyenin beklentilerinin istiareler sonucunda ne ölçüde karlanabilecei belirsizliini koruyor.

AGT konularnda uzman Stephanie Liechtenstein, birkaç yldr güvenliin insani boyutuyla ilgili AGT çats altnda yaplan toplantlara katlacak STKlarla ilgili sadece Türkiye deil baka baz üye ülkelerden de itirazlar yükseldiini söyledi.

TÜRKYE YALNIZ DEL

AGTin çalmalarn izleyen Güvenlik ve nsan Haklar Gözlem Platformundan (SHRM) Liechtenstein, Türkiye yalnz deil, son birkaç yldr dier baz üye ülkeler de AGT toplantlarna STKlarn katlmyla ilgili net kriterlerin belirlenmemi olmamas ile ilgili itirazda bulunuyor. Ciddiye alnan bu itirazlarn görüülmesi ve çözüm aranmas için imdi bir çalma grubu oluturuldu. Kriterler belirlenmesine, insani boyut toplantlarnn önümüzdeki yllarda da devam edebilmesini salamaya dönük bir giriim bu dedi.

Liechtenstein, her eye ramen bu görümelerin büyük önem tadn vurgularken, AGT, 57 üye ülkenin mutabakatyla kararlar alnan bir uzla örgütü. Kuruluundan bu yana AGTte görü ayrlklar olan pek çok konuda müzakereler yoluyla mutabakatlar salanabildi deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git