Akan kanın durması için

Kazakistan'daki Suriye konulu toplantıya katılacak muhalefet heyetinin sözcüsü Yahya el-Aridi, ülkelerinde akan kanı durdurmak, Beşşar Esed rejimi ile İran'ın uyguladığı şiddeti sona erdirmek için Astana görüşmelerine katıldıklarını söyledi.

Haberler 23.01.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aridi, Kazakistann bakenti Astanada yarn balayacak Suriye konulu toplant öncesinde AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

El-Aridi, toplantda görüülmesi gereken konularn banda ülke genelinde Esed rejimi ve ran komutasndaki milislerin atekes ihlalleri olduunu vurgulad.

Bir dier konunun da insani boyut olduuna iaret eden el-Aridi, Birlemi Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 2254 sayl kararnn 13. ve 14. maddelerinde zikredilen ablukalarn kaldrlmas ve rejimin etnik temizliine son verilmesine ilikin maddelerin tartlmas gerektiini ifade etti.

El-Aridi, Bunlarn derinlemesine tartlmasndan doacak dier konular ve onlar sonuca erdirmek, bir tür bildiriye ya da nihai siyasi çözüme temel saylacak ve 1. Cenevre Bildirisini baz alacak güçlü bir belgenin olumasna yol açabilir. dedi.

AKAN KANIN DURMASI

El-Aridi, toplant sonucuyla ilgili umutlu olup olmad sorulmas üzerine, unlar kaydetti:

Atmosfer iyimserlik ya da kötümserlik atmosferi deil. Taraflardan biri olarak Türkiyenin gösterdii çabalarla ilgili. Rusya ile de ilgili. Rusya, askeri zafer kazandn düünerek, imdi de bunu siyasi zafere dönütürmenin peinde. Rusyaya göre, siyasi düzeyde bir eyler oluturmak, kendisini zaferle taçlandracak. Toplantnn baarya ulamasna bal taraf, Rusyann bombardman, rejimin ve rann iddetine maruz kalan taraf. 13 Aralk 2016da Türkiye ve Rusya garantörlüünde salanan anlama onaylanrsa, garanti edilirse, biz o zaman bireyler baarld deriz.

Türk yetkililerle Astana toplantsnn hedefleriyle ilgili görütüklerini belirten el-Aridi, Suriyede akan kana dur demek için, rejim ve rann rejiminin uygulad iddeti sona erdirmek için buradayz. dedi.

El-Aridi, rann süreçteki rolüne ilikin olarak da öyle konutu:

ranllar burada ama onlarla ilgili üphelerim var. Rusya söz konusu olduunda, zaman onlarn aleyhine iliyor. Zaman geçtikçe, Rusya siyasi düzeyde kaybediyor. Askeri düzeyde kazandklarn varsayyorlar. imdi de bunu siyasi kazanma çevirmek istiyorlar. Ancak ranllarn zamana ihtiyac var. Projelerine devam etmek için zaman lazm.ran sorunun ya da çözümün parças olmak arasnda tercih yapmal. Onlar, oyunbozan. Onlar, igalci. Onlar olmadan (çözüm) çok zor.

Ana Sayfaya Git