Allavi kabinesinin oluşumu geciktiriyor

Irak'ta siyasi grup ve partilerin, hükümeti kurma görevi alan Muhammed Tevif Allavi'nin "bağımsız kabine" projesine karşı çıkarak, "partili hükümet" baskısını sürdürmesi, kabinenin oluşumunu geciktiriyor.

Haberler 20.02.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BADAT - Irakta siyasi grup ve partilerin, hükümeti kurma görevi alan Muhammed Tevif Allavinin bamsz kabine projesine kar çkarak, partili hükümet basksn sürdürmesi, kabinenin oluumunu geciktiriyor.

Allavinin çalma ekibinde yer alan Türkmen Milletvekili Muhammed Halidi, yapt basn açklamasnda, Allavinin kabinesini geçen 16 ubatta duyuracan söylemiti. Ancak Allavi, bir gün önce Twitterdan yapt paylamda, Siyasi taraflarn karmad ve tarihi baar nitelii tayacak liyakatli, nezih ve bamszlardan oluan kabinenin tamamlanmasna az kald. ifadelerini kullanmt.

Allavinin siyasi partilerin basksn yenerek, belirledii özellikte bir kabineyi kurabilmesi zor görünüyor.

ii, Sünni ve Kürt parti temsilcileri dün akam geç saatlere kadar Meclis Bakan Muhammed el-Halbusinin evinde, Allavinin bamsz kabine srarn görütü. Ancak yaanan ihtilaflar bu partileri ortak bir tutum belirleme noktasnda buluturamad.

Yerel medyaya göre de, Kürt partileri kabineye Allavinin seçmek istedii bamsz bakanlar formülüne scak bakmyor. Bakanlarn partilerin kotas olduunu ve partiler tarafndan seçilmesinde srar ediyor. Nitekim Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Genel Sekreteri Fazl Mirani, yapt basn açklamasnda, Kürtlerin Irak Anayasasnda öngördüü ekilde federal bir statüye sahip olduunu söyleyerek, yeni kabinedeki Kürt bakanlar konusunda karar mercisinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bakanl olmas önerisinde bulundu.

Sünni gruplarn da, bakanlarn belirlenmesinde kendilerine rol verilmesini isteyerek, Kürtlerle benzer tutum sergiledii biliniyor.

ii partiler ise, sokan tepkisi nedeniyle kabinede partili ii bakanlarn yer almamasna fazla itiraz etmiyor ancak bunun karlnda devletteki birçok önemli kurumun bana partililerin geçmesi talebinde bulunuyor. ii partilerin Allavi yönetiminde nüfuz salamak istedii kurumlarn banda Merkez Bankas ve Irak Petrol Pazarlama irketi (SOMO) ile dier birçok bamsz kurum geliyor.

Siyasi partilerin dün yaplan toplanty bugün Cumhurbakan Berhem Salih ile devam ettirme karar ald iddia edildi.

Irakta yeni kabinenin kurulmas

Bata bakent Badat olmak üzere, ülkenin orta ve güney vilayetlerinde 1 Ekim 2019dan bu yana isizlik, altyap yetersizlii ve yolsuzluk gibi çeitli nedenlerle hükümet kart gösteriler düzenleniyor.

Babakan Adil Abdulmehdi, göstericilerin talepleri ve artan basklar sonucu 29 Kasmda istifa etti.

Abdulmehdinin istifasndan 2 ay sonra Irak Cumhurbakan Berhem Salih, 1 ubat 2020de bamsz siyasetçi ve eski letiim Bakan Muhammed Tevfik Allaviye hükümeti kurma yetkisi verdi.

Ana Sayfaya Git