Almanlar Ukrayna'ya ağır silahlar gönderecek

Almanya Federal Meclisi’nde Ukrayna'ya ağır silah göndermek için sunulan önerge, iktidardaki Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon ortaklarının yanı sıra Hristiyan Birlik partilerinin destekleriyle onaylandı.

Haberler 29.04.2022 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanya Federal Meclisinde Avrupada Bar ve Özgürlüü Savunmak, Ukraynaya Kapsaml Destek adl Ukraynaya ar silah sevkiyat önergesi kabul edildi. Önergeye 586 milletvekilinin evet oyu kulland açklanrken, 100 milletvekilinin hayr, 7 milletvekilinin ise çekimser oy kulland belirtildi. Almanya için Alternatif Parti (AfD) ve Sol Parti, daha önce Ukraynaya silah teslimatlarna kar oy kullanacaklarn açklamt. Ayrca Ukraynaya yaplacak silah ihracatnn NATO üyeleriyle i birlii içinde yürütülecei belirtildi.

Silahlar yalnzca son çare olarak kullanlmaldr

Yeiller Federal Meclis Grubunun Bakan Britta Haelmann, Ukraynaya silah teslimatlarnn dengeleyici bir hareket olduunu belirterek, Bir yandan savaa taraf olmamak, dier yandan Ukraynay saldrgan Putine korumasz teslim etmemek anlamn tayor dedi.

Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Bakan Christian Dürr ise yapt açklamada, Ukraynadaki Rus savana ar silahlarn dahil edilmesi doru bir karar. Rusya, Ukraynay birden fazla askeri donanmla igal etti. Be kat daha fazla tank, üç kat daha fazla aktif asker. Ukrayna açk alanda bir savatadr ifadelerini kulland.

Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Bakan Friedrich Merz, Ukraynaya silah teslimatlarn memnuniyetle karladn belirterek, ancak Almanya Babakan Olaf Scholzu haftalarca silah teslimatlaryla ilgili tartmadan kaçmakla suçlad. Merz açklamasnda, Babakan Scholzun yapt ihtiyatllk deil bu tereddüttür, bu ertelemedir, bu çekingenliktir. Silahlar yalnzca son çare olarak kullanlmaldr dedi.

Almanya için Alternatif Parti (AfD) Genel Bakan Tino Chrupalla, alnan kararn Almanyann potansiyel bir nükleer savaa giri beyan gibi göründüünü ifade ederek, Biz Rusya ile savata deiliz. Hükümet imdi Moskova ile son diplomatik kanallarn kopmamasn ummal. Ukrayna gibi, Rusya da egemen bir devlettir. Gelecekte iki ülke ile siyasi, ekonomik ve kültürel olarak iyi ilikiler sürdürmek Almanyann çkarnadr açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git