Almanya bugün sandık başına gidiyor

Ülkede 61,5 milyon seçmen, 299 seçim bölgesinde, yeni meclisin 598 üyesini belirlemek için iki oy kullanacak

Haberler 24.09.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanyada halk, yeni federal meclisi (Bundestag) ve dolaysyla hükümeti belirlemek üzere bugün sandk bana gidecek.

Ülkede 61,5 milyon seçmen, Almanya genelindeki 299 seçim bölgesinde, yeni meclisin 598 üyesini belirlemek için iki oy kullanacak.

Seçmenler ilk oylarn kendi bölgelerindeki milletvekili adayna, ikinci oylarn da seçtikleri partiye verecek. 16 eyalette, yaklak 73 bin 500 sandkta 650 bin civarnda görevli çalacak.

Ülkede 42 partinin yaraca seçime katlan 4 bin 828 aday arasnda, Türk kökenli 92 aday da bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli 720 bin seçmen oy kullanabilecek.

Almanyadaki tüm partiler seçmenlere oy vermeleri çarsnda bulunurken, 19uncu kez sandk bana gidecek Almanyada seçimin en çok konuulanlar arasnda, Türkiye politikas ve ar sac Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) meclise girecek olmas yer alyor.

kinci Dünya Savandan sonra ilk defa rkç ideolojiye sahip bir partinin Bundestagda temsil edilecek olmas Alman kamuoyunda ciddi endielere yol açyor.

INSA irketinin Alman Bild gazetesi için yapt son kamuoyu yoklamasna göre seçimde, Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) yüzde 34, Sosyal Demokrat Partinin yüzde 21, ar sac Almanya için Alternatif Partisinin yüzde 13, Sol Partinin yüzde 11, Hür Demokratlarn (FDP) yüzde 9 ve Yeillerin yüzde 8 oy almas bekleniyor.

- Almanyada yaayan Türk kökenlilere sandk çars

Bakent Berlinde Türklerin youn olduu Kreuzberg-Friedrichshain ilçesinde, Yeiller Partisinden seçimde dorudan aday olan Canan Bayram, ilçesindeki insanlarn sorunlarna çözüm üretmek amacyla federal mecliste siyaset yapmak istediini söyledi. Krezuberg ilçesindeki en önemli sorunun yüksek kira ücretleri olduunu dile getiren Bayram, bölge sakinlerinin bu nedenle ilçeden tandn ve seçilmesi halinde bunu da engellemeyi amaçladn söyledi.

Türk kökenli aday Bayram, bulunduklar toplumda söz sahibi olmak isteyen Türklerin mutlaka sanda giderek oy kullanmalarn da istedi.

- Ortam baya gerildi

Almanyadaki Türk kökenlilerden Semih Karayüz de Almanya ile Türkiye arasndaki gerilime dikkati çekerek, bu durumun seçimden sonra düeceine inandn aktard.

AfDnin güçlenmesi ve ilk kez meclise girecek olmasyla ilgili de Karayüz, Partiler kendilerine, biz ne yaptk da bunlar bu kadar güçlendi diye sormal. ifadesini kulland.

Almanyada ticaretle uraan Hasan Ürkmez, son dönemdeki Türkiye-Almanya ilikileriyle ilgili Ortam baya gerildi. Kendi iç politikalarna Türkiyeyi alet ediyorlar. Burada yaayan Türklere negatif yansmalar oluyor. Dlanan toplum daha fazla dlanyor. Türk toplumu üzerinden ar sa etkisiyle oylar kendilerine yönlendirmeye çalyorlar. deerlendirmesinde bulundu.

Ürkmez, Almanyada artk iki millet arasnda eskisi gibi dayanma ortam olmadna deinerek, 20 yl önce bir çay, kahve içtiimiz Alman dostumuz vard ancak imdi bu yok. dedi.

Ana Sayfaya Git