Almanya Hükümetsiz!

CDU/CSU ve SPD'nin hükümet kurma hedefiyle yaptıkları görüşmeler sonucunda üzerinde anlaştığı koalisyon protokolüne ilişkin SPD üyelerinin kararı yarın açıklanacak

Haberler 04.03.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanyada, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasnda kurulmas öngörülen koalisyon hükümetine ilikin son karar SPD üyeleri verecek.

CDU/CSU ile SPD, hükümet kurma hedefiyle yaptklar görümeler sonucunda bir ay önce hazrladklar koalisyon protokolü üzerinde anlat.

Almanya Babakan Angela Merkelin liderliini yapt Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU) ilgili kurullarda koalisyon protokolüne daha önce onay verdi.

SPD ise bu karar 463 binin üzerindeki üyesine oylatt. 20 ubatta balayan oylama dün gece yars tamamland. Avrupada da merakla beklenen oylamann sonucu yarn sabah açklanacak.

- Hükümetin kurulmas SPD üyelerine bal

Almanyada yeni bir hükümetin kurulmas ve Merkelin yeniden Almanya Babakan olarak seçilmesi için SPD üyelerinin koalisyon protokolüne onay vermesi gerekiyor.

SPDden koalisyon protokolüne evet karar çkmas durumunda Merkel, Federal Mecliste 14 Martta planlanan oylamada CDU/CSU ve SPD milletvekillerinin oylaryla 4. kez babakan seçilecek ve yeni hükümet göreve balayacak.

SPD üyeleri koalisyon protokolüne onay vermezse yaklak 160 günden beri yeni hükümet kurulmayan ülkede siyasi kriz yaanacak.

Sosyal Demokrat Partide özellikle gençlik tekilat Jusos ve partinin sol kanad, CDU/CSU yönetiminde hükümete kar çkyor.

Daha önce CDU/CSU, Yeiller ve Hür Demokrat Parti (FPD) arasnda yaplan koalisyon görümelerinin baarszlkla sonuçlanmasndan dolay bu seçenein bir kez daha denenmesi mümkün görünmüyor.

çünkü bu durumda ülkede ya aznlk hükümetinin kurulmas veya erken seçim gündeme gelecek.

- Genel seçimden sonraki süreç

Almanyada 24 Eylülde yaplan genel seçimin ardndan yüzde 20,5 ile tarihin en düük oyunu alan SPD, seçmenin kendisine muhalefet görevini verdiini savunarak hükümette yer almayacan açklamt.

Bunun üzerine hükümeti kurmak amacyla CDU/CSU, Yeiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) görümelere balam ancak FDPnin masadan kalkmasyla müzakereler baarszlkla sonuçlanmt.

Bunun üzerine Cumhurbakan Frank-Walter Steinmeier devreye girerek CDU/CSU ve SPDyi büyük koalisyonu kurmak için masaya oturmaya ikna etmiti.

Bu partiler arasndaki ön görümeler 7-12 Ocakta yaplm ve 28 sayfalk bir mutabakat metni ortaya çkmt.

Bu metin ilgili partiler tarafndan kabul edildikten sonra taraflar dorudan koalisyon görümelerine geçmi ve yaplan müzakereler sonucunda 7 ubatta ortaya çkan koalisyon protokolü üzerine anlamt.

CSU koalisyon protokolünü yönetim kurulunda onaylarken, CDU 26 ubatta yapt kurultayda delegelerin büyük çounluuyla protokolü kabul etmiti.

SPD ise taraflarn anlat koalisyon protokolünü tüm üyelere oylatma karar alm ve bu oylama 20 ubatta balamt.

Almanya, 2005-2009 ve 2013-2017 yllarnda Merkel liderliinde CDU/CSU ve SPDden oluan büyük koalisyon ile yönetildi.

Ana Sayfaya Git