Almanya ile Rusya'dan ABD’ye inat “gaza” devam

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Putin bugün başkent Berlin yakınlarındaki Brandenburg eyaletinde bir araya gelecek

Haberler 19.08.2018 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin kar çkmasna ramen Rus gazn Almanyaya tayacak Kuzey Akm 2 projesinin yan sra Ukrayna ve Suriye görümenin odak noktas olacak

ki ülke arasndaki ticaret hacmi son dört yldr dümesine ramen geçen yl bir önceki yla göre yüzde 20den fazla artarak 57 milyar avroya ulat

Almanya Babakan Angela Merkel ile Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin bugün bakent Berlin yaknlarndaki Brandenburg eyaletinde görüecek olmas, iki ülke arasndaki ekonomik ve politik ilikileri gündeme getirdi. ABDnin kar çkmasna ramen Rus gazn Almanyaya tayacak Kuzey Akm 2 projesinin yan sra Ukrayna ve Suriyenin görümenin odak noktas olmas bekleniyor.

Rusya ile Almanya arasndaki ilikilerin bel kemiini enerji ticareti oluturuyor. Almanya, 2016da ithal ettii yaklak 50 milyar metreküplük doalgazla Rusyann en büyük müterisi konumunda. Söz konusu ticaretin önde gelen enstrüman konumunda ise Kuzey Akm doalgaz boru hatt yer alyor. Yllk kapasitesi 55 milyar metreküp olan Kuzey Akm, bata Ukrayna olmak üzere baz Dou Avrupa ülkelerinin sert muhalefetine hedef oluyor.

Ukraynada yaanan kriz ve Krmn ilhak sonrasnda, Avrupaya gönderdii doalgazda Ukraynann payn daha da düürmek isteyen Rusya, Kuzey Akm 2 projesini 2015te duyurmutu.

10 milyar avroluk maliyet

Maliyeti 10 milyar avro civarnda olmas beklenen Kuzey Akm 2 projesiyle, ylda 55 milyar metreküplük Rus gaznn Baltk Denizi üzerinden Almanyaya sevk edilmesi planlanyor.

Kuzey Akm 2 projesinin iletmecisi Nord Stream 2den geçen ay yaplan açklamada, deniz ar boru döeme gemisi Castoro 10 tarafndan proje kapsamnda ina edilecek boru hatt için hazrlk çalmalarna baland bildirilmiti. Hazrlk çalmalarna, Almanyann Lubmin kenti sahilinde balanrken, çalmalar ayn zamanda Almanyann Greifswald ehrinde de devam ediyor.

Gazpromun yan sra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi Batl irketlerin de yer ald projeye, Ukraynann yan sra ABD, Polonya ve Baltk ülkeleri kar çkyor.

ABD Bakan Donald Trump, temmuz aynda NATO Zirvesi için bulunduu Brükselde yapt açklamada, Almanyann Rusya ile petrol ve doalgaz anlamalar yapmasn çok yakksz olarak niteleyerek, Almanya enerji için Rusyaya yüksek düzeyde ödemeler yapyor. Bu nedenle Almanya, Rusyann esiri. yorumunu yapmt. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da Trumpn söz konusu açklamalarn eletirerek, ABDyi kendi svlatrlm doalgazn (LNG) satabilmek için Avrupaya bask yapmakla suçlamt.

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin de Almanya Babakan Angela Merkel ile yine temmuz banda Soçide yapt görümenin ardndan yapt açklamada, ABD Bakan Donald Trump iyi bir i adam ve Avrupa pazarna Amerikan gaznn tedarikini tevik ediyor. Ancak Kuzey Akm 2 projesinin hayata geçmesi için mücadele edeceiz. ifadelerini kullanmt.

Trumpn Almanya gazda Rusyann esiri olduunu iddia etmesine ramen, Rus gaz ülkenin enerji ihtiyacnn sadece yüzde 10una karlk geliyor. Berlin son yllarda yenilebilir enerji kaynaklarna yatrm yaparak, enerjide çeitlilik salad. Ayrca Avrupa Birlii, birlik ülkelerinin gaz sknts yaamamas için bata svlatrlm doalgaz ithalatnn artrlmas ve yenilebilir enerji kaynaklarn tevik etmek gibi çeitli önlemler alarak enerji çeitliliini artrc çalmalar yapyor.

Öte yandan, Rusyann gaz ihracat ekonominin önemli bir aya olduu için, Berline kar gaz kesintisine gitmenin Rus ekonomisine büyük zarar verecei belirtiliyor.

Almanya, Rusyaya kar ticaret aç veriyor

ki liderin sk sk bir araya gelmesi dikkati çekerken, bu görümelerin iki ülke ticari ilikilerine de ivme kazandryor. Rus ekonomisindeki skntlardan dolay iki ülke arasndaki ticaret hacmi son dört yldr dümesine ramen geçen yl bir önceki yla göre yüzde 20den fazla artarak 57 milyar avroya ulat.

Almanyann Rusyaya ihracat geçen yl sonunda bir önceki yla göre yüzde 20,2 artarak 25,8 milyar avroya ularken, ithalat ise 2017de bir önceki yla kyasla yüzde 18,7 artarak 31,4 milyar avroya yükseldi. Böylece, ticaret dengesi Berlinin enerji ithaltndan dolay Rusya lehine 5,6 milyar avro oldu. Rusya, Almanyann ticaret aç verdii birkaç ülkeden birisi olarak kaytlara geçti.

Türkiyenin 7 Eylülde stabulda Suriye konusunu görümek üzere düzenleyecei liderler zirvesinin Putin ve Merkel görümesinde de gündeme gelmesi bekleniyor. Berlinde bugün yaplacak görüme, iki liderin üç ay içindeki ikinci görümesi olacak.

Ana Sayfaya Git