Almanya'dan islami açılım

Almanya Rheinland-Pfalz'da İslam dinine bağlı cemaatlere statü tanıyan anlaşma imzalandı

Haberler 06.04.2020 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanyann Rheinland-Pfalz eyaletinde, eyalet hükümeti ile Diyanet leri Türk slam Birlii (DTB) arasnda, slam dinine bal cemaatlere dini cemaat statüsü tannmasn öngören anlama imzaland.

Hedef Anlamas ad verilen anlamay, Rheinland-Pfalz Eyalet hükümeti adna dini cemaatlerden sorumlu Bilim ve Kültür Bakan Prof. Dr. Konrad Wolf ile DTB Eyalet Birlii Bakan Ylmaz Yldz imzalad. Anlama, DTB Eyalet Birliine dini cemaat statüsü tannmasn ve Müslümanlarn dier dinlerin mensuplaryla eit haklara sahip olmasn hedefliyor.

Uyum için 18 aylk bir süreç öngörülen anlamaya göre, Federal Anayasada ilgili deiiklikler yaplarak DTBe dini cemaat statüsü tannacak, tüm eyalette Müslüman örencilere slam dini dersi verilecek, Yüksek öretimde slam ilahiyat bölümü kurulacak ve Müslümanlarn kamusal hayata katlmlar güçlendirilecek.

CEMAATLERE STATÜ

Yldz, konuya ilikin yapt açklamada, anlamann, eyaletlerindeki Müslüman varln ve eitliini güçlendirecek bir adm olduunu söyledi.

Müslümanlarn Rheinland-Pfalz eyaletinin vazgeçilmez bir parças olduunu ifade eden Yldz, nihai amaçlarnn slam dininin ve Müslümanlarn burada dier din ve kurumlarla eit haklara sahip hale gelmesini salamak olduunu belirtti.

Rheinland-Pfalz DTB Eyalet Birlii 51 camisi, gençlik, kadn ve veli dernekleriyle, Katolik ve Protestan kiliselerinden sonra eyalette en büyük dini cemaat olma özellii tayor. Almanyada federal düzeyde slam, henüz resmi din olarak tannmyor.

Ana Sayfaya Git