Almanya'dan önce rest sonra çark

Ankara’nın bir grup milletvekiline İncirlik’e izin vermemesinin ardından ortalığı ayağa kaldırmak isteyen Almanya uluslararası arenada yalnız kaldı.

Haberler 21.05.2017 - 12:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ile ncirlik krizi yaayan ve Askerlerimizi çekeriz tehdidinde bulunan Almanya, uluslararas arenadan ve NATOdan arad destei göremeyince geri adm atmak zorunda kald. Ankaradan güle güle cevabn alan Almanyay ilk oke eden açklama NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergten geldi.

Stoltenberg Türkiye ve Almanya arasnda ncirlik Üssüne ilikin anlamazlk iki ülke arasndaki bir problem. Bu NATOnun faaliyetlerini etkilemiyor demesinin ardndan Alman Dileri Bakan Sigmar Gabriel, ABDde mevkida Rex Tillerson ile görütü. Gabriel, Türkiyeyi ikyet etti ancak Tillersondan da bekledii destei alamad.

ÖNERGE MECLSTE

Bu gelimelerin ardndan Almanyada muhalefette yer alan Yeiller Partisi ve Sol Parti, Alman askerlerinin ncirlikten hemen çekilmesi yönünde Federal Meclise önerge verdi. Ancak oturumda söz alan Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) milletvekili Roderich Kiesewetter, Türkiyenin ziyarete izin vermemesinin kabul edilemez olduunu belirtirken Askerlerin ncirlikten çekilmesine karym. Askerlerin tek tarafl ve hemen çekilmesi Avrupann ve Almanyann çkarna deildir dedi. Askerlerin çekilmesinin baz sonuçlar douracan belirten Kiesewetter, bunun Türkiyeyi izolasyona götüreceini ve Almanya ile Türkiye arasndaki bir meseleye dönüeceini belirtti. Kiesewetter, konunun NATOda diplomatik seviyede ele alnmasn gerektiini kaydetti.

KONYADA DA KALIYORLAR

ncirlik konusunda geri adm atan Almanyann 72 saat süren youn diplomasi trafiinin ardndan, Konyadaki NATO destek noktasnda bulunan güçlerini geri çekme düüncesinden de vazgeçtii bildirildi. Alman Hükmet Sözcüsü Steffen Seibert, ncirlikte konulu askerlerinin, Konyada konulu NATOnun AWACS misyonuna verdii destekle kartrlmamas gerektiini belirtti. Seibert bu anlamda NATO içinde Konyadaki AWACS görevinden geri çekilme konusunda herhangi bir görüme veya tartma yok ifadelerini kulland.

çARK SONRASI ÜRDÜNE GÖSTERMELK ZYARET

Bu gelimeler yaanrken Alman Savunma Bakan Ursula von der Leyen, ncirlike alternatifler arasnda ilk srada bulunan Ürdünün Azrak Hava Üssünü ziyaret edecek. Ancak ncirlikten tanmann siyasi, asker ve uzun bir hazrlk ile maliyet gerektirdii göz önüne alndnda Bakan Leyenin ziyaretinin göstermelik olduunu ifade eden uzmanlar, Hem bölgeye yaknl hem de NATO ana gücünün bulunduu ncirlik ile Azrak kyaslama yapmak bile doru olmaz yorumunu yapyor.

Ana Sayfaya Git