Arakan bir aydır yanıyor

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere yönelik bir aydır düzenlediği saldırılardan şu ana kadar 430 bini aşkın Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçerek kaçmayı başarırken, en az 3 binin katliamlara kurban gittiği tahmin ediliyor, on binlerin kaçış mücadelesi ise sürüyor.

Haberler 26.09.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Myanmar ordusu, karakol saldrlarn bahane ederek Müslüman aznln yaad yerleri yakp ykmaya ve sivillere yönelik katliama balad.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, 28 Austosta AA muhabirine yapt açklamada, Arakanda son 3 günde ordu mensuplarnn yapt saldrlarda 2 ila 3 bin Müslüman katledildi, 100 binden fazla Müslüman yerinden edildi. ifadesini kulland.

Canlarn kurtarmak için Bangladee doru göç yoluna düen Arakanl Müslümanlar, dalk bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden zorlu ve tehlikeli yolculuk yaparak bu ülkeye geçmeye çalyor.

Birlemi Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Fillipo Grandi, dün, Myanmardaki iddetten kaçarak Bangladee geçmeyi baaranlarn saysnn 430 binden fazla olduunu ifade etti.

UNICEF de Bangladee snanlar arasnda 250 binden fazla çocuktan bin 822sinin ebeveyninin bulunmadna dikkati çekti.

On binlerce Arakanl Müslüman da hala Banglade snrn geçmeye çalyor.

- Köyler atee veriliyor

Ordu ve Budist milliyetçiler, Arakanl Müslümanlara ait köyleri atee veriyor. Atee verilen köyler sk sk sosyal medya üzerinden yaymlanan görüntülere yansyor.

nsan Haklar zleme Örgütünün (HRW) son yaymlad uydu görüntülerine göre, bugüne kadar Arakandaki 214 Müslüman köyünün tamamna yakn yakld.

Uluslararas insan haklar kurulularnn tank ifadeleri, saha videolar ve uydu görüntülerine dayandrdklar tespitlerinde bu köylerin Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler tarafndan kundakland gözler önüne seriliyor.

Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik katliamlara sessiz kalan ve bunun için uluslararas toplumun tepkisini çeken Myanmar Dileri Bakan ve Devlet Bakanlndan Sorumlu Devlet Bakan Aung San Suu çii, 19 Eylülde yapt açklamada 5 Eylülden bu yana Arakanda operasyon düzenlenmediini iddia etti.

Uluslaras Af Örgütünün 22 Eylülde yapt açklamada ise ordu ve Budist milliyetçilerin hedeflerinden biri olan Maungdaw kentinin Hpar Wat Chaung köyü yaknlarnda 21 Eylülde çekilen bir videoda aaçlar arasndaki bir yerleim alanndan yükselen koyu dumanlar görüldüü kaydedildi.

Af Örgütü, cuma günü öleden sonra da baka bir köyün atee verildiine dair görüntüleri yaymlad.

- Myanmar hükümeti snra mayn döüyor

Banglade Dileri Bakanlnda üst düzey yetkili Shahidul Haque, 6 Eylülde yapt açklamada, Myanmarl güvenlik güçlerinin Bangladee snan Arakanl Müslümanlarn Myanmara geri dönmesini engellemek için iki ülke arasndaki snr bölgesine mayn döediini söyledi.

Ardndan Uluslararas Af Örgütü de snra mayn döendiine dair delil niteliindeki fotoraflar ve baz bulgular kamuoyuyla paylat.

Sosyal medyaya yansyan görüntülerde mayna basan Arakanl Müslümanlarn görüntüleri yaymlanrken Bangladeli salk yetkilileri, son zamanlarda çok sayda sivilin mayna basarak yaralandn ve tedavi altna aldn kaydetti.

Uluslararas Myanmar Bamsz Aratrma Misyonu Bakan Marzuki Darusman, 19 Eylülde Myanmar hükümetinin, ordu ve Budist milliyetçilerin saldrlarndan kaçarak Bangladee geçen Arakanl Müslümanlarn geri dönmesini engellemek için snr bölgesine mayn döediini açklad.

Mayna basan birçok Arakanl Müslüman da yaamn yitirdi.

- Saldrlarda binlerce kii yaamn yitirdi

Banglade Dileri Bakan Hasan Mahmud Ali, 10 Eylülde, Myanmarn Arakan eyaletinde en az 3 bin Arakanl Müslümann öldürüldüünü açklad.

Myanmar yönetiminin bölgeye giri çklara izin vermemesi nedeniyle ölen sivillerin says tam olarak tespit edilemiyor.

- Türkiye ilk günden bu yana Arakanl Müslümanlarn yannda

Arakanl Müslümanlarn yaad dram dünyaya duyurmak için Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Dileri Bakan Mevlüt çavuolu bata olmak üzere üst düzey Türk yetkililer, birçok ülke lideri, bakan ve uluslararas örgütlerin temsilcileriyle iddetin balad 25 Austostan bu yana çok sayda telefon görümesi yapt.

Türkiye, Birlemi Milletler Genel Kurulu dahil birçok uluslararas toplantda Arakan meselesinin ele alnmasna öncülük etti.

Cumhurbakan Erdoan, 5 Eylülde Arakandaki katliam ve insani drama ilikin Myanmar Dileri Bakan ve Devlet Bakanlndan sorumlu Devlet Bakan Aung San Suu çii ile telefonda görütü.

Erdoan, görümede Arakan Müslümanlarna yönelik insan haklar ihlallerindeki artn bata slam ülkeleri olmak üzere tüm dünyada derin endieye yol açtn vurgulad.

Dileri Bakan çavuolu, Cumhurbakan Erdoann ei Emine Erdoan ve beraberindeki heyet, 7 Eylülde Bangladei ziyaret etti. çavuolu, bu ülkede birçok temasta bulundu.

lk günden bu yana Arakanl Müslümanlarn yannda olan Türkiyedeki TDV, HH, Kzlay, AFAD, TKA gibi yardm kurulular, Bangladee geçen Arakanl Müslümanlara el uzatmaya devam ediyor.

- Etnik temizlik ve soykrm tepkisi

Arakanda son bir aydr yaananlara tepki gösteren uluslararas toplum, saldrlar etnik temizlik ve soykrm olarak da nitelendirdi ancak Myanmara yönelik sonuç alc yaptrmlar hala ortaya konulamad.

BM nsan Haklar Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, yapt açklamada, Myanmar hükümetinin Arakanl Müslümanlara açkça orantsz güç kullandn vurgulayarak, Durum, etnik temizlie ilikin bir ders kitab örnei gibi görünüyor. diye konutu.

Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron da BM Genel Kurulu toplantlar için bulunduu New Yorkta Fransz TMC televizyon kanalna verdii demeçte, Arakanl Müslümanlara yönelik saldrlar devam eden soykrm olarak tanmlad.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BBCye yapt açklamada, Suu çiinin Arakanl Müslümanlar konusunda bir an önce harekete geçmezse yaanacak trajedinin tüm yönleriyle korkunç olacan söyledi.

Ana Sayfaya Git