Arakan kan ağlıyor

BM’nin bir barış gücü göndererek buradaki katliamları engellemesini talep ediyoruz.

Haberler 29.08.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Burma hükümetine bal silahl güçler ile Budist rahipler tarafndan Arakandaki Müslümanlara kar balatlan katliamlarn bir an önce durdurulmas için Birlemi Milletlere (BM) çarda bulunuldu.

Türkiyede yaayan Arakanl aktivist Dr. Muhammed Eyüp Han, bölgedeki son gelimeleri Anadolu Ajans (AA) muhabirine deerlendirdi. Dr. Han, Burada dayanlmaz bir zulüm ortam var. Katliamlar, tecavüzler, diri diri yakmalar her gün yaanan olaylar Ancak Burma hükümeti buraya uluslararas gazetecilerin, yardm kurulularnn ve BM gözlemcilerinin hatta yerel gazetecilerin bile girmesine izin vermiyor. dedi.

2016da zulümlerden artk nefes alamayacak duruma gelen birkaç Müslüman gencin ellerinde sopa, klç ve el yapm tek atlk silahlarla üç snr karakoluna baskn düzenlediini belirten Han, bunu frsat bilen Burma hükümetinin bütün giri çklar kapatarak, köylere, kasabalara basknlar düzenlediini, çoluk çocuk demeden herkesi katlettiini anlatt.

- Son üç günde yaklak 500 Müslüman öldürdüler

Han, Temmuzun 25inde BM tarafndan üç kiilik Gerçekleri Aratrma Komisyonu kurulduunu hatrlatarak, Burma hükümetinin bu komisyon üyelerini içeri almayacan açkladn söyledi. Han, Dünyann ilgisizliinden cesaret alan hükümet 24 Austos gecesi 25 köyü daha muhasara altna ald. Halk direni gösterince de toplu katliamlara balad. Bize gelen bilgilere göre son üç günde yaklak 500 Müslüman öldürdüler. bilgilerini paylat.

Dr. Han, BM yasalarna göre soykrm uygulayan ülkelere uluslararas bir yaptrm uygulanmas gerektiini belirterek, dünya kamuoyunun Burmaya böyle bir yaptrma yanamad için Arakanl Müslümanlara soykrm uyguland gerçeini kabul etmediini kaydetti. Han, BM burada yaananlara soykrm yerine etnik temizlik diyor. eklinde konutu.

Arakanda 140 bin civarnda insann yerinden edildiini anlatan Han, planl bir ekilde Müslüman köylerinin yakldn, insanlarn kamplara yerletirildiini anlatt.

1940larda balayan Müslüman kartlnn tamamen bir proje olduuna dikkati çeken Han, Bu proje dorultusunda Arakanda hükümet ve Budistler en vahi yöntemlerle bölgeyi Müslümanlardan arndrmaya çalyor. ifadelerini kulland.

Arakanda Müslümanlara yönelik iddeti soykrm olarak niteleyen Han, öyle devam etti:

Zalim Budistlerin Müslümanlara uygulad iddeti hayvans bir davran olarak bile tanmlayamyorum. Bunun çok ötesinde bir ey. nsanlar kaçrlyor, öldürülüyor ama cesetleri yok. Kadnlara tecavüz ediliyor. Köyler yaklyor. Tüccarlarn mallar atee veriliyor.

-Acil müdahale gerekiyor

Burma hükümetine bal silahl kuvvetlerin ve çeteci Budistlerin Arakanda insanlk d eylemlere imza attna vurgu yapan Han, Burma hükümetinin önceki gün de uluslararas hukuk kurallarn hiçe sayarak askerlere çoluk çocuk yal gözetmeden vur emri verdii bilgisini paylat.

Han, sözlerini öyle sürdürdü:

Tüm bu yaananlar dünyann gözü önünde gerçekleiyor ve dünya bu zulme dur demiyor. Tecavüzü silah olarak kullanyorlar. Tecavüzler, ölümler, bulunamayan cesetler, kimliksiz insanlar, vatanszlatrlmaya çallan bir toplum, yaklp yklan ehirler, köyler. Eer müdahale edilmezse bir toplum yok olup gidecek.

Dünyann gözü önünde yaanan katliam konusunda Türkiyenin çok hassas olduunu vurgulayan Han, Türkiyenin bu konuda bir an önce çözüm odakl bir adm atmasn istedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann BM, NATO, AB ve dier uluslararas platformlarda Arakanl Müslümanlara yaplan zulmün durdurulmas için giriimlerde bulunduunu vurgulayan Dr. Han, Biz bir an önce BMnin bir bar gücü göndererek buradaki katliamlar engellemesini talep ediyoruz. ifadesini kulland.

Zor artlar altnda yaam mücadelesi veren Rohingyal Müslümanlara TKA ve dier STKlarn yardm eli uzattn kaydeden Han, Türkiyede Arakanla ilgili yeni ve acil bir gündemin oluturulmas gerektiini ifade etti.

Myanmarda 1982de kabul edilen yasayla vatandalk haklarn kaybeden Arakanl Müslümanlar devletsiz saylyor. Birlemi Milletler (BM) tarafndan eziyet gören dini aznlk olarak kabul edilen Arakanl Müslümanlar, hem iddet olaylarna hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrmcla maruz kalyor.

Ana Sayfaya Git