"Arakan'da bir ayda 9 bin 400 Müslüman öldürüldü"

Sınır Tanımayan Doktorlar, Arakan'da 25 Ağustos-24 Eylül arasında en az 9 bin 400 Arakanlı Müslüman'ın yaşamını yitirdiğinin tahmin edildiğini duyurdu.

Haberler 14.03.2018 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Snr Tanmayan Doktorlar (MSF) örgütü, Myanmarda 25 Austos-24 Eylül arasnda en az 9 bin 400 Arakanl Müslümann hayatn kaybettiinin tahmin edildiini açklad.

MSF, Arakanda 25 Austostan bu yana yaanan iddet olaylaryla ilgili Geride Hiç Kimse Kalmad (No One Was Left) balkl bir rapor yaymlad.

Rapora göre, Arakanda Müslümanlara yönelik iddet olaylarnn zirve yapt 25 Austos ile 24 Eylül arasnda 9 bin 400 kiinin yaamn yitirdii ve bu kiilerden 6 bin 700ünün dorudan iddete maruz kald tahmin ediliyor.

Bangladee snan Arakanl Müslümanlar, sahadaki MSF çalanlaryla yaptklar görümelerde maruz kaldklar zulmün boyutunu aktard. Müslümanlara uygulanan iddet olaylar arasnda, köylerin ve evlerin baslmas, rastgele ve ayrm gözetilmeden ate açlmas, yaknlarnn öldürülmesi, kaç yollarna cesetlerin konulmas ve cinsel iddet yer alyor.

Ayrca sahadaki MSF çalanlar, Bangladee gelen yarallarn yara izlerine bakldnda Myanmar güvenlik güçlerinin ve fanatik Budistlerin Arakanl Müslümanlara orantsz güç kullandnn anlaldn aktard.

Raporda, Arakanda 25 Austostan bu yana yaanan iddet dalgasna ilikin, Bu zulüm, Myanmardaki Arakanl Müslüman nüfusunda çok sayda ölüme ve sa kalanlarn yerinden edilmesine yol açt. ifadeleri yer ald.

- Arakanl Müslümanlara soykrm

Arakanda 1970lerde yaklak 2 milyon Müslümann yaad tahmin edilirken, Myanmar yönetiminin uygulad sistematik iddetle ortaya çkan göç dalgalarnda bu say 300 binin altna geriledi.

BMye göre, yalnzca 25 Austos 2017den sonra Arakandan kaçmak zorunda kalp Bangladee snanlarn says 700 bini at. Uluslararas insan haklar kurulular, yaynladklar uydu görüntülerinde yüzlerce köyün yok edildiini kantlad.

Arakanllarn topraklarna dönüü için Myanmar ve Banglade hükümetleri arasnda imzalanan anlama, yerinden edilenlerin durumlarn belgelendirmesi mümkün olmad için uygulamada ilevsiz kalyor.

BM ve uluslararas insan haklar örgütleri, Arakanl Müslümanlara yönelik iddeti etnik temizlik ya da soykrm olarak adlandryor.

Ana Sayfaya Git