Arakan'da radikal gruplar okul ve dükkanları kundakladı

"Stateless Rohingya" adlı internet sitesinde, Arakan eyaletindeki Kun Taing köyünde okul ve dükkanların radikal gruplar tarafından ateşe verildiği ileri sürüldü.

Haberler 11.05.2019 - 02:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Myanmarda radikal gruplarn, Arakan eyaletindeki bir köyde dükkanlar ve okullar atee verdii ileri sürüldü.

rlandadan yayn yapan Stateless Rohingya internet sitesi, Buthidaung kasabasna bal Kun Taing köyünde gece yars radikal gruplar tarafndan çkarlan yangnda, 2 okulun tamamen yok olduunu, 41 dükkann da yandn yazd.

Siteye konuan, ad açklanmayan bir Arakanl Müslüman, Buras Müslüman köyü. Burada nesillerdir bar içinde yayoruz. Köyümüzde dier dini gruplar içtenlikle, memnuniyetle karlyoruz. Hiç sorun yaamadk. dedi.

Bir görgü tan, yangn, kurbaa avcs klndaki radikal bir grubun balattn iddia etti.

Haberde yer verilen 35 saniyelik videoda, köy halknn alevleri söndürmeye çalt görülüyor.

Arakanl Müslümanlara etnik temizlik

Myanmarda 1970lerden bu yana zulüm ve sistematik baskya urayan Arakanl Müslüman nüfusun büyük çounluu, topraklarn terk ederek bölge ülkelere göç etti.

Ülkede 1982de kabul edilen yasayla vatandalk haklarn kaybeden Arakanl Müslümanlar, devletsiz saylyor. Birlemi Milletler (BM) tarafndan eziyet gören dini aznlk olarak kabul edilen Arakanl Müslümanlar, hem iddet olaylarna hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrmcla maruz kalyor.

Arakanda 2012de Budistler ile Müslümanlar arasnda çatmalar çkm, olaylarda çou Müslüman binlerce kii katledilmi, yüzlerce ev ve i yeri atee verilmiti.

Arakandaki snr karakollarna 25 Austos 2017de düzenlenen e zamanl saldrlar gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel iddet eylemlerini balatmt.

BMye göre, 25 Austos 2017den sonra Arakandaki bask ve zulümden kaçp Bangladee snanlarn says 745 bine ulat. Uluslararas insan haklar kurulular, yaymladklar uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiini kantlad.

BM ve uluslararas insan haklar örgütleri, Arakanl Müslümanlara yönelik iddeti etnik temizlik ya da soykrm olarak adlandryor.

nsan haklar örgütleri, Arakanl Müslümanlarn güvenli ortam salanmadan Myanmara dönmelerinin yeni bir etnik temizlik kampanyasna yol açaca endiesini tayor.

Ana Sayfaya Git