Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik devam ediyor

Myanmar'daki etnik temizlik, Arakanlı Müslümanların yüzde 84'ünü topraklarından etti.

Haberler 30.09.2017 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Myanmarda 1970lerden bu yana zulüm ve sistematik baskya urayan Arakanl Müslümanlarn yüzde 80den fazlas, bu ülkedeki topraklarn terk ederek bölge ülkelerine göç etti.

Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii (BMMYK) Sözcüsü Duniya Aslam Khann açklamasna göre, Arakanda son zamanlarda yaanan iddet olaylar nedeniyle 25 Austostan bu yana 500 binden fazla Arakanl Müslüman Bangladee geçti.

Myanmar yönetimleri tarafndan Bangladeten gelen göçmenler olarak görülen Arakanl Müslümanlar, resmi belgelerde Bengalli olarak adlandrlyor.

Ülkede 1982de kabul edilen yasayla vatandalk haklarn kaybeden ve devletsiz saylan Arakanl Müslümanlar, BM tarafndan en çok eziyet gören dini aznlklardan biri kabul ediliyor, hem iddet olaylarna hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrmcla maruz kalyor.

Farkl 135 etnik grubun resmi olarak tannd ülkede fanatik Budistler, Arakanl Müslümanlarn resmen tannmasna kar çkyor.

Arakan eyaletinde 2012de Budistler ile Müslümanlar arasnda çkan çatmalar, Arakanl Müslümanlarn dramn gözler önüne serdi. Olaylarda çou Müslüman binlerce kii yaamn yitirdi, yüzlerce ev ve i yeri atee verildi.

Arakanl Müslümanlar, geçen yl ekim aynda eyalette baz polis kontrol noktalarna yaplan saldrlarn ardndan Myanmar ordusunun balatt operasyonlarda iddete ve ar insan haklar ihlallerine maruz kald. Operasyonlarn ana hedefi siviller oldu.

Myanmardan büyük kaç

Uzun yllardr sistematik basklar nedeniyle Arakanl Müslümanlar, dönem dönem can güvenliklerini salamak ve hayata tutunmak adna göç yoluna düerek bölge ülkelere snyor.

Uluslararas Göç Örgütü ve bölge ülkelerindeki yetkililerin açklamalarndan derlenen tahmini verilere göre, 1970lerden 2017 bana kadar 1 milyon 100 binden fazla Arakanl Müslüman topraklarn terk etmek zorunda kald.

Bu dönemde Arakanl Müslümanlardan 400 bini Bangladee, 300 binden fazlas Pakistana, 300 bini Suudi Arabistana, 55 bini dier Körfez ülkelerine, 100 binden fazlas Malezya bata olmak üzere Asya Pasifik ülkelerine ve 10 bini Hindistana yasal ya da yasa d yollardan göç etti.

Kalanlar da barnamad

Avrupa Birlii (AB) Komisyonuna bal Avrupa Sivil Koruma ve nsani Yardm Genel Müdürlüünün Rohingya Krizi balkl raporuna göre, 2017 banda Arakanda tahmini Müslüman nüfus 800 bindi.

25 Austos 2017 tarihi, Arakanl Müslümanlar açsndan dönüm noktas oldu.

Arakandaki snr karakollarna düzenlenen e zamanl saldrlar gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve fanatik Budistler kitlesel iddet eylemlerini balatt.

Uluslararas Göç Örgütünün açklad son verilere göre, 25 Austostan bu yana 500 bin Arakanl Müslüman Bangladee geçti. Böylece Bangladeteki Arakanl Müslümanlarn says 900 bini at.

Etnik temizlik Arakanl Müslümanlarn yüzde 84ünü kaçrd

Bangladee son geçilerin ardndan Arakanl Müslümanlarn 1 milyon 600 bin kadarnn bölge ülkelerinde, 300 bininin hala Arakanda bulunduu tahmin ediliyor.

Bu verilere göre, 1970lerden bu yana yaklak 1,9 milyonluk Arakanl Müslümann yüzde 84ü Myanmar terk ederken eyalette geriye sadece yüzde 16lk bölümü kald.

Rakamlar, Arakanl Müslümanlarn etnik temizlikle kar karya olduunu gösteriyor.

Ana Sayfaya Git