Arap Birliği'nden 'Yahudi yerleşim birimleri' uyarısı

Arap Birliği, Yahudi yerleşim birimlerinin Batı Şeria'nın tamamını kapsayacak şekilde genişlediği uyarısında bulundu.

Haberler 15.10.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arap Birliinin Filistin ve Arap Topraklar Birimi tarafndan hazrlanan bir raporda, srailin Yahudi yerleimlerine, gerek maddi gerekse Filistin topraklarn müsadere edip yeni yerleim birimleri kurarak verdii destek incelendi.

Raporda, ABDnin teviki ve uluslararas camiann yaplanlanlarn hesabn sormamas nedeniyle yerleim faaliyetlerinin hzla ve Bat eriann tamamn kapsayacak ekilde geniledii uyars yapld.

Netanyahu uluslararas hukuku çinemekle suçland

Raporda, Binyamin Netanyahu babakanlndaki srail hükümeti, Filistin topraklarn müsadere edip yerleim birimi inaatlarn yasalatrarak uluslararas hukuku çinemekle suçland.

srailin apartheid politikasyla sistematik olarak Yahudilere toprak tahsis ettiinin belirtildii raporda, Dou Kudüse 1,24 milyar dolarlk yatrm yapld, burada Araplarla Yahudilerin nüfusu eit olmasna ramen bu yatrmlarn yüzde 87sinin Yahudi, yüzde 13ünün Filistin mahallelerine kanalize edildii aktarld.

Yahudi yerleimlerin geniletilmesi, Ortadou bar süreci önündeki en büyük engellerden birini tekil ediyor. srail ile Filistin arasndaki bar görümeleri, srailin 1967 snrlarn, zorunlu göçe maruz braklan Filistinlilerin geri dönü hakkn ve Yahudi yerleim birimleri inasna son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014te durmutu.

srailin 1967den bu yana igal altnda tuttuu Bat eriada 131, Dou Kudüste 10, Bat eriann tepelerinde ise 116 yerleim birimi kurduu ifade ediliyor.

Bat eriadaki yerleim birimlerinde 500 bin ve Dou Kudüste 220 bin yerleimcinin ikamet ettii, srailin Bat eriadaki yerleimcilerin saysn ksa sürede 1 milyona çkarmay hedefledii belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git