Arap dünyası Sudan'daki darbeye arka çıktı!

Sudan Askeri Geçiş Konseyi'ni desteklediğini açıklayan Arap Birliği, uluslararası topluma ülkedeki istikrar ve uzlaşıyı desteklemeleri çağrısında bulundu. Darbecilere bir destek de Suudi Arabistan ve BAE'den geldi.

Haberler 16.04.2019 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkezi Msrn bakenti Kahiredeki Arap Birlii tarafndan yaplan açklamada, Sudan Askeri Geçi Konseyi Bakan Abdulfettah el-Burhann att admlardan duyulan memnuniyet vurguland.

Arap Birliinin Sudandaki Askeri Geçi Konseyini destekledii belirtilerek, uluslararas topluma da ülkede istikrar ve uzlay desteklemeleri çars yapld.

Askeri müdahaleyi yapanlara destek

Suudi Arabistann resmi haber ajansnn (SPA) haberinde, Suudi Arabistan Krall, Askeri Geçi Konseyinin ilan etmi olduu admlar desteklediini ve Sudan halknn yannda yer aldn duyurmaktadr ifadeleri yer ald.

Haberde, Suudi Arabistan Kral Selman bin Abdulazizin Sudana ilaç, petrol ürünleri ve buday içeren yardm paketi sunulmas talimat verdii de belirtildi.

Birleik Arap Emirlikleri (BAE) Dileri Bakanlndan yaplan yazl açklamada da, Sudan Askeri Geçi Konseyinin halkn yannda durmak, can ve mal güvenliini salamak için ilan ettii admlar destekliyor ve teyit ediyoruz ifadesi kullanld.

Sudanda neler yaanmt?

Savunma Bakan Avad bin Avf, 11 Nisanda devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi bakan sfatyla yapt konumada, ordunun ülke yönetimine el koyduunu ve 2 yllk geçi döneminin baladn duyurmutu.

Ancak Bin Avf, Sudanda Askeri Geçi Konseyi Bakan sfatyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini braktn ve yerine Abdulfettah el-Burhan seçtiini açklamt.

Ardndan Askeri Geçi Konseyinin bana geçen Burhan, cumartesi akam Askeri Geçi Konseyi adna kararname yaymlayarak 8 kiinin konsey üyeliine atandn duyurmutu.

Askeri Geçi Konseyi üyeliklerine atanan ordudan alt kii ve emniyet tekilat ve istihbarattan birer kii yemin ederek göreve balamt.

Son olarak Konsey tarafndan yaplan açklamalarda yeni kurulacak hükümetin siyasiler tarafndan kurulacan açklamt.

Sudan, 19 Aralk 2018den bu yana hayat pahallnn protesto edildii ve Ömer el-Beirin görevi brakmasnn istendii gösterilere sahne oluyordu.

Sudanda ordu bünyesindeki Hzl Destek Kuvvetleri Komutan Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu, dün yapt açklamada, Beirin bakent Hartumda ev hapsinde olduunu belirtmiti.

Ana Sayfaya Git