Arap ülkelerinde kamu vicdanı yerde

Üç farklı Arap ülkesinde peş peşe yaşanan "şiddet olayları" kamu vicdanını derinden sarstı

Haberler 23.10.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak, Msr ve Ürdünde ilenen vahi cinayetler ve iddet olaylar, Arap halklarn derinden sarsarak vicdanlar yaralad.

Haberlerde ve sosyal medyada yer alan cinayet vakalar, Irakta Dicledeki çocuk, Msrda Maadi Kz ve Ürdünde Mavi çocuk adyla gündeme oturdu.

- Ürdünde 16 yandaki çocua uygulanan iddet

Ürdünün bakenti Ammann dousundaki Zerka kentinde 16 yandaki Salih Hamdana uygulanan iddet ülkede ve bölgede infiale yol açt.

Sosyal medyada paylalan videoda Hamdann vahi bir saldrya maruz kald, saldr sonucu kollar ve gözlerini kaybettii görülüyor.

Medyaya yansyan görüntülerin ardndan Ürdünlü çocua bunu yapanlarn ise Hamdann ailesinden intikam almak için bu saldry gerçekletirdikleri ifade edildi.

Ürdünlü yetkililer, Hamdann kimlii henüz belirlenemeyen bir grubun kesici aletlerle saldrsna maruz kaldn açklad.

Tepkilerin büyümesi üzerine Ürdün Kral 2. Abdullah da olaya bizzat müdahil oldu. Hamdann salk masraflarnn karlanmas talimat veren Kral Abdullah, saldrganlarn bir an önce yakalanmasn istedi.

Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) Amman Temsilcisi Tanya Chapuisat, çocuklara yönelik iddetin koronavirüs gibi toplumu tehdit eden bir tehlike olduunu belirtti.

- Msrda genç bir kzn urad saldr geni yank uyandrd

Ürdündeki olaydan bir gün sonra, Msrn bakenti Kahirenin güneyindeki Maadi semtinde de korkunç bir cinayet ortaya çkt.

Msr medyas, 24 yandaki Meryemin tecavüz edildikten sonra öldürüldüü yönünde haberler geçerken, polis raporunda ise olay hrszlk eklinde yer ald.

ki kiinin içinde olduu bir yolcu minibüsünde maktulün çantas bulunurken, genç kzn otopsi sonucunda arabayla ezildii bilgisi yer ald.

Kendisini savunurken hayatn kaybeden Meryemin olayna tepki gösteren sosyal medya kullanclar, Maadi kz etiketiyle destek mesajlar paylat.

Msrl gazeteci Sami Kemaleddin Msr toplumunu kim cehalet kültürüne geri götürdü? diye sorarken, sanatç Raniya Yusuf da Tacizin cezas idam olmal diye milyon kere söyledik. ifadesini kulland.

- Irakl anne 2 çocuunu Dicle Nehrine att

Irakn bakenti Badatta 16 Ekimde bir kadn Dicle Nehri üzerindeki El-Eimme Köprüsünden 2 çocuunu nehre att.

Güvenlik kameralarnn kaydettii bu olay, Irakta ve ülke dnda büyük tepkiyle karland. Sosyal medya kullanclar Dicle cinayeti etiketiyle yaptklar paylamlarda olay karsnda yaadklar oku dile getirdi.

Sosyal medya kullanclarndan Suriyeli Edhem Hançer, Twitter hesabnda yaynlad paylamnda Kriz toplumlar, psikolojik ve fiziksel olarak daha vahi bireyler üretmekten baka bir ey yapmyor. ifadesini kulland.

Suudi Arabistanl Velid el-Muhaymid de Dicle Nehri, Allahn huzurunda o olaya ahitlik yapacak. nsann geride brakt cinayeti tarih unutmayacak. deerlendirmesinde bulundu.

- Arap toplumlarnda iddet giderek artyor

Londra merkezli uluslararas nsan Haklar Politikalar Kurumu Impactn cra Direktörü Meha Hüseyni, AA muhabirine yapt açklamada, söz konusu 3 olay ve bunlarn Arap toplumu üzerindeki etkilerini deerlendirdi.

Hüseyni, Arap dünyasndaki yöneticilerin toplumsal iddete yönelik caydrc yasalar çkarmas gerektiini vurgulad.

Arap toplumlarnda ve özellikle darya kapal olanlarda trmanan iddetin on yllar önce baladn söyleyen Hüseyni, günümüzde medyann bu suçlarn aydnlatlmasna ve konuulmasna yardmc olarak, daha önce gizli kalan bu suçlar hakknda toplumda farkndalk oluturduunu kaydetti.

Arap bölgesinin bugün, ister siyasi ister sosyal düzeyde olsun, iddetin en kötü trman dönemine tank olduunu ve bunun da genel siyasi durum ve silahl çatmalardan etkilendiini vurgulayan Hüseyni, Arap halknn iddet içerikli bir günlük yaam sürdüünü, çou toplumda güvenlik ve barn neredeyse nadir görülür olduunu aktard.

Hüseyni ayrca bu suçlarn ei görülmemi bir ekilde artmasnda o ülkelerin yasalarnn önemli rol oynadn belirterek, Yasalarda, ilenen suçlara caydrc cezalar verilmiyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git