Artık Çok Geç!

Kuzey Irak lideri Mesud Barzani yaptığı son açıklamada "Referandumun yerine bir alternatif için artık çok geç" dedi.

Haberler 17.09.2017 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

25 Eylülde bamszlk referanduma gideceini ilan ederek Ortadouyu çalkalayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani, Türkiye, ABD ve bölge ülkelerinden gelen uyarlara kulak asmayacan yineledi.

Taraftarlarnn katld bir mitingde kürsüye çkan Barzani, Referandumun yerine bir alternatif için artk çok geç. u an sunulan öneri ve alternatifler için çok geç kalnd. Referandumu ertelememizi isteyenlere Daha iyi bir alternatifiniz varsa buyrun sunun dedik. Ancak hiç kimse daha iyi bir alternatifle gelmedi dedi. Barzani önceki gün yapt açklamada da Kimseyi dinlemeyin, referanduma gidiyoruz demiti.

Barzani, IKBYnin Duhok kentindeki evet mitinginde yapt konumasnda, Komu ülkelerle dostane ilikiler içerisinde kalmay istiyoruz. likilerimizin bozulmas taraftar deiliz. ifadelerini kulland.

Komu ülkelerin haklarna kar duraca kanaatinde olmadklarn belirten Barzani, Bar ve istikrarn vesilesi olduumuzu geçen 25 yl boyunca ispatladk. diye konutu.

SINIRLARIN çZLMES VE SU MESELES çN MERKEZ HÜKÜMETLE GÖRÜMEYE HAZIRIZ

Badat ile diyalog kapsn kapatmadklarn ve kapatmayacaklarn söyleyen Barzani, snrlarn çizilmesi ve su meselesinin ele alnmas için Irak merkezi hükümetiyle ciddi görümelere girmeye hazr olduklarn dile getirdi.

IKBYNN TEK TARAFLI REFERANDUM KARARI

IKBY Bakan Barzani, 7 Haziran tarihinde baz siyasi partilerle yapt toplant sonras 25 Eylül tarihinde referandum yaplacan duyurmu, bunun Kerkük gibi statüsü tartmal olan bölgelerde de gerçekleeceini bildirmiti.

Irak merkezi hükümetiyle bata bütçe olmak üzere birçok sorun yaayan Erbil yönetimi, Haziran 2014te terör örgütü DEA ile mücadeleye kar halk koruma bahanesiyle girdii Arap ve Türkmenlerin youn yaad tartmal bölgelerde de referandum plann uygulamaya koymay hedefliyor.

Referandum kararna, Irak merkezi hükümeti, tartmal bölgelerde yaayan Türkmen ve Araplar, ABD, Birlemi Milletler, ngiltere, Türkiye ve ran kar çkp, iptal edilmesini talep etmiti.

Irak Babakan Haydar El badi ise, referandum kararnn anayasaya aykr olduunu belirterek, sonucu tanmayacaklarn belirtmiti. Irak meclisi de yapt oylamada bölgesel yönetimin 25 Eylülde gerçekletirecei bamszlk referandumunu reddetmiti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, dün yapt yazl açklamada, IKBY yönetimine, referandumu iptal etmesi ve Badat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloa girmesi çarsnda bulunuyoruz. demiti.

Ana Sayfaya Git