Asker teyakkuzda!

Türkiye ile Suriye arasındaki 911 kilometrelik sınır hattı beton bloklar ile örülen duvarlarla kapatılmasının ardından kaçakçılık ve kaçak geçişler engellendi. Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyon öncesi sınır hattındaki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) mevcut mevzileri de beton bloklarla güçlendirildi.

Haberler 18.09.2019 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2011 ylnda Suriyede balayan iç sava en çok bu ülkenin kuzeyinde 911 kilometre snr komusu olduu Türkiyeyi etkiledi. 3,5 milyonu akn Suriyelinin güvenli liman olarak görüp snd Türkiyenin, snr hattndaki kentleri aradan geçen süreçte özellikle terör örgütlerinin saldrlar ile skntlar yaad. Terör örgütlerinin tehdidi, kaçak geçiler ve kaçakçln önlenmesine yönelik Türkiye, çeitli önlemler ald. Tel örgüleri güçlendirip hendekler kazlarak alnan önlemlerin yetersiz kalmas üzerine 2015 ylnda Fiziki Güvenlik Sistemi uygulamasn hayata geçirdi. Uygulama kapsamnda tel örgülerin yerine modüler beton duvarlar yerletirilmesi kararlatrld. Türkiye-Suriye snrnn Asi ve Frat Nehri dndaki kara bölgelerinin tamamna 2 metre geniliinde 3 metre yüksekliinde, her biri 7 ton arlndaki beton bloklar yerletirildi. Üzerine tel konularak boyu 4 metreye yükseltilen duvarlarla kapatlan snr hatt, 24 saat zrhl araçlar ve teknolojik gözetleme sistemi ile de izlenmeye baland. Yaklak 300 kilometre kafes tel yaplan snr hattnn 500 kilometrelik bölümüne de geceleri kaçakçlk yaplmamas için aydnlatma sistemi kuruldu.

KAçAK GEç VE KAçAKçILIK SONLANDI

Nöbetçi kule ve kulübeleri de modernize edilerek roket ve havan saldrlarna kar güçlendirilen snr hattnda alnan önlemler sonrasnda kaçakçlk ve kaçak geçiler sonlandrld. Türkiyenin düzenledii Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat ile de terörist saldrlar önlenmi oldu. Alnan önlemler ile kaçakçln önlenmesiyle terör örgütlerinin finans kaynaklarna da darbe vurulmu oldu.

MD DE MEVZLER BETON BLOKLARLA GÜçLENDRLYOR

Türkiyenin terör tehdidini sonlandrmak ve snr güvenliini salamak için Fratn dousuna yönelik harekat sinyali vermesinin ardndan Suriye snrndaki mevzilerin güçlendirilmesi için çalma balatld. Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan snr hattndaki mevcut mevzilerde bulunan askerlerin güvenliini ön planda tutacak olan beton bloklarn mevzilere nakliyesine baland. Türkiye ile ABDnin ortak tesis etmek istedii Güvenli Bölgeye yönelik çalmalarn yürütüldüü Müterek Harekat Merkezinin kurulu olduu anlurfann Akçakale ilçesi snrna da sevk edilen beton bloklar mevcut mevzilere yerletirildi. Burada askerin güvenliini ön planda tutacak olan beton bloklarn, kritik olarak belirlenen noktalar öncelik olmak üzere snr hattndaki tüm mevzilere yerletirilecei belirtildi.

ASKER TEYAKKUZ HALNDE

Öte yandan Fratn dousunun terör örgütlerinden temizlenerek güvenli hale getirilmesine yönelik Türkiyenin kararllnn ardndan snr hattnda da teyakkuz hali devam ediyor. Zrhl araçlarla snr hattnda önlemlerini en üst seviyede tutan asker, 24 saat eli tetikte Suriye tarafn termal kameralar, insansz hava araçlar, dronelar ve ABD ile yaplan ortak hava devriyeleri ile helikopterle havadan da takip ediyor.

Ana Sayfaya Git