Asya liderleri Tacikistan'da buluşuyor

Asya'nın 13 lideri, Tacikistan'da Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde bir araya gelecek.

Haberler 15.06.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile çin Devlet Bakan i Cinpingin de aralarnda bulunduu Asyadaki 13 ülkenin devlet ve hükümet bakan, bölgedeki i birlii ve güveni artrmak için Tacikistann Bakenti Duanbede buluacak.

Cumartesi günü balayacak Asyada birlii ve Güven Arttrc Önlemler Konferans (AGK) 5. Devlet ve Hükümet Bakanlar Zirvesine Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, çin Devlet Bakan i Cinping, ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev, Özbekistan Cumhurbakan evket Mirziyoyev, Kazakistan Cumhurbakan Kasm Cömert Tokayev, Krgzistan Cumhurbakan Sooronbay Ceenbekov, Türkmenistan Cumhurbakan Gurbanguli Berdimuhammedov, Banglade Cumhurbakan Abdül Hamid, Sri Lanka Devlet Bakan Maithripala Sirisena ve Afganistan cra Kurulu Bakan Abdullah Abdullah katlacak.

Ev sahibi Tacikistan Cumhurbakan mamali Rahman, Bahreyn, Vietnam, Msr, srail, Hindistan, Ürdün, Irak, Katar, Kamboçya, Güney Kore, Moolistan, Birleik Arap Emirlikleri, Pakistan, Filistin, Tayland, Belarus, Endonezya, ABD, Filipinler, Malezya, Ukrayna ve Japonyadan üst düzey yöneticileri de arlayacak.

Toplantda Birlemi Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT), angay birlii Örgütü (Ö), Bamsz Devletler Topluluu (BDT) ve Türk Dili Konuan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) gibi kurulularn temsilcileri de hazr bulunacak.

kili görümeler kapsamnda, Cumhurbakan Erdoann, Rusya Devlet Bakan Putin, çin Devlet Bakan i ve ran Cumhurbakan Ruhani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Duanbe Zirvesinin temas Daha güvenli ve daha müreffeh bölgenin ortak vizyonu olarak belirlendi. Asya ktasnda i birlii ve güveni artracak tedbirlerin ele alnaca toplantda, bölgesel ve uluslararas güncel konular da deerlendirilecek. Zirvenin ardndan Duanbe Bildirisi kabul edilecek.

Zirve, Avrasyacla yeni bir manifesto

Uzmanlar, ABDnin daha çok Asya ülkelerini yaptrm kapsamna ald ve bu ülkelere youn tehditlerde bulunduu bir dönemde yaplan zirvenin farkl anlamlar tadna dikkati çekiyor.

Rusya Uzak Dou Federal Üniversitesi Rusya-Asya likileri Uzman Artyom Lukin, Asyada birlii ve Güven Arttrc Önlemler Konferansnn Avrasyacla yönelik bir baka manifesto özellii tadn savundu.

Yükselen Avrasyacln temelini, sekiz üyeli anghay birlii Örgütünün (Ö) oluturduunu anlatan Lukin, Ancak 27 üyeli Asyada birlii ve Güven Arttrc Önlemler Konferans da Avrasya nezdindeki i birliinin ve ortak çkarlarn ele alnd önemli ve Öden daha geni kapsaml bir forum. dedi.

ABD, Avrupa Birlii ve Japonyann AGKye üyeleri olmadn anmsatan Lukin, Ayn zamanda ran, srail, Hindistan ve Pakistan gibi birbirlerine muhalif taraflar bünyesinde bulunduruyor. AGKnin temel önemi, bata çinin Kemer ve Yol projesi olmak üzere Avrasya merkezli giriimlerin merulatrlmasna yardmc olabileceidir. deerlendirmesinde bulundu.

çinin, Kemer ve Yol projesinin 2013te balattktan sonra AGKye ilgi duymaya baladna iaret eden Lukin, Bu bir tesadüf deil. AGK günümüzde çinin öncülüünde ilerliyor ve Tacikistan gibi ülkelerin de çine önemli oranda baml olduu biliniyor. Forumun Tacikistanda düzenleniyor olmas da çinin AGK nezdindeki gücünü gösteriyor. diye konutu.

15-16 Haziranda yaplacak Duanbe Zirvesi için yerli ve yabanc 650 gazeteci akredite oldu. Liderlerin bugünden itibaren gelmeye balad Duanbede geni güvenlik önlemleri alnd, ehrin merkezindeki caddeler trafie kapatld.

AGKnin tarihçesi

AGK süreci 1992 ylnda balad ve 2002 ylndaki ilk zirveye kadar Kazakistann koordinatörlüünde geliti. lk 8 yl Kazakistann bakanln yapt örgütün 2002 ve 2006 yllarndaki zirveleri Almatda düzenlendi.

Örgütün 2010 ylndaki zirvesi stanbulda yapld ve Türkiye dönem bakanln devrald. Geçtiimiz yl anghayda düzenlenen toplantdan itibaren dönem bakanln Tacikistan yürütüyor.

Ekonomik, çevre ve insani, askeri ve siyasi alanlarda, yeni zorluklar ve tehditlere kar güven artrc önlemlerin uygulanmas için ortak mekanizmalarn geliimine yardmc olmay amaçlayan 27 üye bulunuyor. Sekiz ülke ile 5 uluslararas örgüt de gözlemci statüsünde yer alyor.

Ana Sayfaya Git