Ateşkes ihlalleri, Barada Vadisi'nde yoğunlaştı

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Halep'i ele geçirdikten sonra saldırılarını yoğunlaştırdıkları başkent Şam'daki Barada Vadisi, ateşkes ihlallerinin de odak noktası oldu.

Haberler 03.01.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çatan taraflar arasnda, Türkiye ve Rusyann garantörlüünde salanan atekes, 30 Aralkta yürürlüe girmi ancak rejim güçleri ve yabanc terörist gruplar atekesi ihlal etmiti.

Esed ordusu ve Hizbullah güçleri iki hafta önce Halep merkezini tamamen ele geçirmelerinin ardndan saldrlarn, amdaki Barada Vadisi ve çevresine younlatrd. ki haftadr youn saldrlarn hedefi olan Barada Vadisi, atekesten sonra da sk sk varil bombalaryla hedef alnyor. AA muhabirleri, bölgenin dün gece 2si varil bombal 4 hava saldrsyla hedef alndn, saldrlarn geceden bu yana devam ettiini bildirdi.

- Baradada terör örgütü yok

Atekes mutabakatnda, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terör örgütü olarak kabul ettii Nusra Cephesi ve DAE gibi örgütler kapsam d braklmt.

Barada Vadisi basn sorumlusu Ebu Muhammed el-Baradani, AA muhabirine yapt açklamada, bölgede terör örgütü bulunmadna dikkati çekerek, Barada Vadisinde hiçbir terör örgütü yoktur. Bölgede ne Nusra var ne de DEA. Burada savaan yabanc muhalif grup dahi yok. Bölgenin yerlileri, Ahraru-am ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatsnda savayor. Bunu kesin ve net ekilde söylüyorum. dedi.

Ahraru-am bölge komutan Ebu Zeyd de Rejim atekese ramen havadan ve karadan saldrlarn sürdürüyor. Tepelerdeki keskin nianclardan dolay insanlar hareket edemiyor. 10 gündür en temel ihtiyaçlardan yoksunlar. diye konutu.

Atekese taraf muhalif gruplar önceki gün yaynladklar ortak bildiride, Uluslararas kamuoyunu rejimin Barada Vadisinde yapt katliamlar görmeye ve rejimin garantörü Rusyay sorumluluklarn yerine getirmeye çaryoruz. ifadesini kullanmt.

- Barada Vadisinin konumu

Barada Vadisi, amn merkezine 16 kilometre, Lübnan snrna 12 kilometre uzaklkta. Bakentin ana su kaynaklarndan Ayn el-Fica pnarna da ev sahiplii yapyor.

Ülkenin farkl bölgelerindeki çatmalardan kaçanlarn da aralarnda bulunduu yaklak 100 bin Suriyeliyi barndran bölgenin meskun ksm 12 kilometrekarelik bir alan oluturuyor.

Hizbullah ve Suriye ordusu, bölgedeki su kaynaklarnn kontrolünü ele geçirmek için Barada Vadisini temmuz ay sonunda kuatma altna alm, tüm giri çklar kapatmt. Daha önce çatma olmayan Barada Vadisi, Halepten sivil ve muhaliflerin tahliyeleri tamamlandnda hedef haline gelmiti.

Etraf yüksek dalarla çevrili Barada Vadisinde bulunan Suk Vadi Barada, Kafr el-Avamid, Hüseyniye, Deyr Kanun, Kefr ez-Zeyt, Ayn el-Hadra, Besime, Deyr Makran, Ayn el-Fica ve Afra köylerini muhalifler kontrol ediyor.

Ana Sayfaya Git