Ateşkes iyileştirmedi bilakis kötüleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı Jan Egeland, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye'de aldığı 30 günlük "insani ateşkes" kararına rağmen Doğu Guta'daki insani durumun iyileşmediğini, tersine daha da kötüye gittiğini bildirdi.

Haberler 02.03.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mistura ve Egeland, Uluslararas Suriye Destek Grubunun, BM Cenevre Ofisinde yapt nsani Eriim çalma Grubu toplantsnn ardndan basn toplants düzenledi.

Mistura, burada yapt açklamada, Bear Esed rejiminin Dou Gutaya yönelik saldrlarnn 2016da binlerce sivilin hayatn kaybettii Halepteki kuatmann kopyas olma yolunda ilerledii uyarsn yapt.

Dou Gutaya insani yardm ulatrlamamasndan duyduu rahatszl dile getiren Mistura, BM olarak vazgeçme lüksüne sahip olmadklarn ve konunun takipçisi olacaklarn kaydetti.

Mistura, Suriyedeki siyasi çözüme ilikin BMnin ataca yeni admlar önümüzdeki günlerde açklayacan ifade etti.

- Dou Gutaya tek bir konvoy dahi gönderemedik

Misturann danman Egeland ise konumasnda BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriyede ald 30 günlük insani atekes kararna deindi.

Egeland, Atekes kabul edildiinden bu yana (Dou Gutada) insani durum iyilemedi, kötületi. dedi.

Suriye rejiminin gerekli güvenlik garantisini vermedii için geçen ay sadece 7 bin 200 sivile yaplan insani yardmn ardndan bölgeye tek bir konvoy dahi gönderemediklerini vurgulayan Egeland, rejimin izin vermesi durumunda BMye ait 43 yardm trnn Dou Gutaya hareket etmek için hazr bekletildiini söyledi.

ABD ve Rusya bata olmak üzere Dou Guta üzerinde etkisi olan ülkelere çarda bulunan Egeland, bölgeye konvoylarn ulatrlmas ve sivillerin, hastalarn ve yarallarn tahliyesi için yardm istedi.

Egeland, Rusyann duyurduu her gün 5 saatlik atekesin olumlu bir adm olmasna ramen, Dou Gutaya insani yardm sokmak için son derece yetersiz olduunun altn çizdi.

5 saatten çok fazla daha bir zamana ihtiyacmz var diyen Egeland, konuyu Uluslararas Suriye Destek Grubu toplantsnda yeniden ele alacaklarn aktard.

- 400 bin sivil abluka altnda

BMGK, 24 ubatta Suriyeye insani yardm ulatrlabilmesi ve özellikle rejim kuatmas altnda bulunan Dou Gutadaki durumu ar hasta ve yarallarn tahliyesi için en az bir ay insani atekes karar almt.

Kararda, Suriye genelinde insani yardmlarn güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir bir ekilde ulatrlabilmesi ve durumu ar hasta ve yarallarn tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan gecikmeden çatmalar en az 30 gün durdurmalar talep edilmiti.

Muhaliflerin kontrolündeki Dou Gutada yaklak 400 bin kii 5 yldr abluka altnda yayor.

Dou Guta, Astana anlamalarnda Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan edilmesine ramen Rusyann garantörlüünü üstlendii Esed rejimi, geçen yl nisan ayndan itibaren bölgeye yönelik ablukasn sklatrp, son aylarda saldrlarn iddetlendirdi.

nsani krizin derinletii bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunlarn birçou çocuk veya ileri evre kanser hastas. Dou Gutal çok sayda bebek ve çocuk ise açlk ve ilaçszlk yüzünden yaamn yitirdi.

Ana Sayfaya Git