Ateşkese rağmen saldırı

Beşşar Esed rejimi, Rusya'nın İdlib'de ateşkes ilan edildiğini öne sürmesine rağmen, saldırılarına devam ediyor.

Haberler 11.01.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya Savunma Bakanl, Suriyenin dlib bölgesinde dün 14.00ten itibaren atekes uygulamasnn baladn duyurmutu.

Esed rejimi, iddia edilen atekes saatinden sonra dün, dlib güney ve güneydou krsalndaki Maarratünnuman ilçesine, Maar urin, Marime, Tel Mennis, Bebbile köylerine top, füze, roket ve karadan karaya at yaplan silahlarla topçu at düzenledi.

Rejim güçleri, bugün de Maarratünnüman ilçesi ile Tel Mennise topçu saldrlar yapt.

Maar urin köyü ise hem kara hem hava saldrlarnn hedefi oldu.

Ayrca rejim, Maarratünnuman ilçesinin dousundaki Tüh-Deyr arki ve Cercenaz-Tel Mennis hattnda karadan ilerleme amaçl saldr balatt.

- dlibde durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ili ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden dlib hariç kalanlar, Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi. Saldrlardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye snrna yakn kesimlere göç etti.

Rusyann, Türkiyeyle 17 Eylül 2018de vard Soçi mutabakatndan bir süre sonra da saldrlar devam etti. dlib Gerginlii Azaltma Bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve ran destekli teröristler, yalnzca 2019 bandan bu yana Türkiye snr yaknlarna, yaklak 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardmanlarda 1600den fazla sivil can verdi.

Ana Sayfaya Git