Avrupa ülkelerinin Kovid-19 salgınına karşı tedbirleri sürüyor

Dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayıları yükselmeye devam ederken, Avrupa ülkeleri de her geçen gün tedbirlerini artırıyor.

Haberler 31.03.2020 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Belçikada son 24 saatte bin 63 yeni hastann tehis edilmesiyle, ülke genelinde Kovid-19 vaka says 11 bin 899a yükseldi, 82 kiinin daha hayatn kaybetmesiyle ölü says da 513 oldu.

635 kiinin de hastaneye kaldrlmasyla toplam hastanedeki Kovid-19lu hasta says 4 bin 523e yükseldi. Youn bakmda bulunan kii says da 927 oldu.

Belçikal virolog Steven Gucht, vakayla hastaneye kaldrlma saysnn yükseldiini ve artn devam etmesinin beklendiini, bu nedenle ülkede salgn açsndan henüz zirveye ulalmadn ifade etti.

Ülke genelinde günde ortalama 2 bin 500 ile 3 bin test yapld, hedefin günde 10 bin test yapmak olduu aktarld.

Belçika Ekonomi Bakan Nathalie Muylle, ülkede normalleme süreci baladnda ilk etapta okullarn, daha sonra i yerlerinin ve restoranlarn açlmas gerektiine iaret etti.

Halihazrda hangi sektörlerin en fazla destee ihtiyaç duyduuna yönelik çalmalarn devam ettiini belirten Muylle, gerekli destein salanacan söyledi.

Leuven Hastanesinde doktor olan Geert Meyfroidt ise bu haftann Belçika açsndan kilit olacan, vaka saysnn zirve yapmasnn beklendiini dile getirdi.

Meyfroidt, ülkede vakalarda bölgesel younluk bulunduuna, özellikle Limburg bölgesinde hastane kapasitelerinde sknt yaanmaya baladna iaret etti.

- Fransada evsizler için otellerde 5 bin kiilik yer oluturuldu

Kovid-19 nedeniyle ölü saysnn 2 bin 606ya, vaka saysnn ise 40 bin 174e ulat Fransada, Konut Bakanlndan yaplan açklamada, ülkede sokaklarda kalan evsizler için otellerde 5 bin kiilik ve 40 farkl merkezde bin 300 kiilik yerlerin oluturulduu bilgisi paylald.

Vaka saysnn 447ye, ölü saysnn ise 15e yükseldii Macaristanda, hükümet tarafndan alnan önlemler kapsamnda, hastanelerde malzeme sevkiyat ordu tarafndan yaplacak.

Slovakyada ise vaka says 314e yükseldi.

- Avusturyada maske zorunluluu

Avusturya Babakan Sebastian Kurz, Kovid-19la mücadelenin uzun bir maraton olduunu ve daha zor günlerin ülkeyi beklediini kaydederek, mevcut önlemlere 3 yeni uygulamann daha eklenerek, yaylmann yavalatlmas için tedbirlerin artrlmas karar aldklarn bildirdi.

Risk grubundaki kiilerin daha iyi korunmas gerektiini ve kararlarn uygulanmas için daha sk kontrollerin yaplacan vurgulayan Kurz, unlar söyledi:

Maske takma zorunluluu hayata geçirilecek. Bu maskeler, salk çalanlarnn kulland profesyonel maskeler olmayacak. Daha basit, az ve burnu kapatacak maskeler taklacak. Bu maskeler en ksa sürede süpermarketlerden tedarik edilebilecek. çarambadan itibaren süpermarketlerde maske taklmas zorunlu hale gelecek.

Salk Bakan Rudolf Anschober, ülke genelinde vaka saysnn 9 bin 131e yükseldiini, ölü saysnn ise 108e ulatn duyurarak, 50 bine yakn testin yapldn, virüs bulaan kiilerden 999unun hastanelerde tedavi gördüünü kaydetti.

Anschober, özellikle risk gurubundaki hasta ve yallarn daha iyi korunmas için evlerinde kalmalarn salamak amacyla evde çalma imkan sunulacan ya da tamamen çalmamalarn salayacak ekonomik güvencenin oluturulacan dile getirdi.

Yaklaan paskalya döneminde otellerin hizmet vermeyeceine deinen Anschober, salk alannda koruma önlemlerinin de daha fazla artrlacan ifade etti.

çileri Bakan Karl Nehammer, alnan kararlarn toplum tarafndan uygulanp uygulanmadnn daha sk bir ekilde kontrol edileceini belirterek, 2 bin 46 yasal ilemin yapldn söyledi.

Öte yandan, ülkede 1 Mays kutlamalar iptal edilirken; Viyanada her yl haziranda düzenlenen Tuna Festivali de eylüle kaydrld.

- Polonyadan talyaya destek

Vaka saysnn bin 905e, ölü saysnn da 26ya yükseldii Polonyadan doktor ve salk görevlilerinden oluan 15 kiilik bir ekip, salgnn ciddi oranda etkili olduu talyaya gönderildi.

Söz konusu ekip, 9 Nisana kadar talyann kuzeyindeki Lombardiya bölgesinde bu ülkenin virüse kar yürüttüü mücadeleye destek olacak.

çekyada ise Salk Bakan Adam Vojtech, vaka saysnn 2 bin 837ye, ölü saysnn ise 17ye yükseldiini duyurdu.

Bakan Vojtech, virüs nedeniyle ülkede ilk defa bir salk çalann yaamn yitirdiini belirterek, geriatri bölümünde çalan bir hemirenin hayatn kaybettiini açklad.

Huzurevlerinde yeni önlemlerin hayata geçirileceini ifade eden Vojtech, buralara yeni kayt yaptracak kiilerin 14 gün karantinada tutulduktan sonra günlük yaama dahil olacaklarn söyledi.

- Almanyada bir hastanede Kovid-19 tedbiri

Almanyann Wolfsburg ehrindeki bir hastane, çalanlarn virüse yakalanmas nedeniyle yeni hasta kabul etmeyecek.

Wolfsburg Belediyesinden yaplan açklamada, Wolfsburg Kliniinde çalanlarn Kovid-19 testinin pozitif çkmasndan dolay güvenlik önlemlerinin artrld belirterek, Bundan sonra hastaneye ziyaretçi gelmesine izin verilmeyecek. Yeni hasta kabul edilmeyecek. ifadesi kullanld.

Alman hükümetine danmanlk yapan Ekonomi Bilirkii Kurulunun (SVR) hazrlad raporda, Kovid-19 salgn sebebiyle ülke ekonomisinde bu yl daralma beklendii kaydedildi.

SVRin raporunda, mevcut bilgilere göre en iyi durum senaryosunda, 2020 yl için Gayri Safi Yurt çi Haslada (GSYH) yüzde 2,8 düü, gelecek yl ise yüzde 3,7 yükseli bekleniyor.

En kötü senaryoda ise GSYHde bu yl yüzde 4,5 orannda düü, 2021de yüzde 1 büyüme öngörülüyor.

Berlinde Kovid-19 hastalar için kurulmaya balanan bin yatakl hastane nisan veya maysta açlacak. Berlin Eyaleti Salk Bakan Dilek Kalayc, hastanenin kurulmasna ilikin hazrlklarn iyi gittiini belirtti.

- Balkanlarda en fazla vaka says Slovenyada

Balkan ülkeleri arasnda vaka saysnn en fazla olduu Slovenyada bu say 756ya yükselirken, 11 kii de yaamn yitirdi.

Slovenyada market ihtiyaçlarnn karlanmasnda, ev yapm dahil olmak üzere, maske ve eldiven takma zorunluluu getirilirken; apartmanlarda kap kolu, asansör dümelerinin günde iki kez dezenfekte edilecei bildirildi.

Srbistanda ise vaka says 741e yükselirken, 15 kii de hayatn kaybetti. Olaanüstü hal ilan edilen ülkede, pazar yerlerinin kapatlaca da açkland.

Belgrad Meclis Bakan Nikola Nikodijevic, taze meyve ve sebzelerin marketlerden alnabileceini belirterek, marketlerin hafta sonu yerel saatle 13.00a kadar açk kalacan duyurdu.

Cumhurbakan Aleksandar Vucic, halk gerekli sorumluluklar yerine getirmedii takdirde, sokaa çkma yasa ilan edilmesinin gündemde olduunu vurgulad.

Srbistan Ortodoks Kilisesi Psikoposu Milutinin de virüs nedeniyle hayatn kaybettii ifade edildi.

Hrvatistanda da vaka says 713 olurken, ölü says 6 olarak kaydedildi. Ülkede karantina önlemlerinin hazirana kadar devam edecei belirtildi.

Vaka saysnn 381e yükseldii Bosna Hersekte, Sivil Koruma Müdürlüünce Konjic ve Jablanica ehirleri dezenfekte edildi.

Bosna Hersekte virüsten hayatn kaybedenlerin says 10a ularken, ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna Hersek Federasyonunda maske ve eldiven takma zorunluluu getirildi.

Dier Balkan ülkelerindeki vaka ve ölü saylar ise öyle:

Karada 91/1, Arnavutluk 223/11, Kuzey Makedonya 259/6 ve Kosova 94/1.

Ana Sayfaya Git