Avustralya Başbakanı'ndan İlginç "Kudüs" Çıkışı

Başbakan Scott Morrison'un "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Avustralya Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma" konusunda açık görüşlü olduğunu açıklaması muhalefetin tepkisine neden oldu.

Haberler 16.10.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 16.10.2018 - 09:19

MELBOURNE (AA) - Avustralya Babakan Scott Morrison, Kudüsü srailin bakenti olarak tanma ve Avustralya Büyükelçiliini Kudüse tama konusunda kendisinin ve hükümetinin açk görülü olduunu söyledi.

Eski Babakan Malcolm Turnbullun istifasnn ardndan Sydneyin Wentworth bölgesindeki ara seçimde partisinden aday olan eski Tel Aviv Büyükelçisi Dave Sharma ile görüen Babakan Morrison, Kudüsün srailin bakenti olarak tannmas ve Avustralya Büyükelçiliinin Tel Avivden Kudüse tanmas konusunda açklamalarda bulundu.

Bu konuda kabine üyelerini bilgilendireceini ve gelecek aylarda dünya liderleriyle yapaca görümelerden sonra karar vereceini dile getiren Babakan Morrison, Sürekli ayn eyi yaparak farkl sonuç almay bekleyemezsiniz. Bu konuda Avustralyann açk görülü olmas gerekiyor. Ben açk görülüyüm ve hükümetimiz de bu konuda açk görülü. ifadelerini kulland.

Morrison, ülkesinin iki devletli çözümden yana olduunu kaydetti.

Kudüsü srailin bakenti olarak tanmakla elçilii bu kente tamann iki farkl konu olduunu belirten Morrison, Bakenti tanmak veya elçilii tamak konusunda henüz herhangi bir karar verilmedi. dedi.

- Muhalefet, Morrisonu d politikay ara seçimlere alet etmekle suçlad

Ana muhalefetteki çi Partisinin Senato lideri Penny Wong, Babakan Morrisonun Avustralya d politikasyla tehlikeli ve aldatc kelime oyunlar oynadn söyledi.

ABD Büyükelçiliinin Kudüse tanmasnn bölgedeki bar sürecine yardmc olmadn vurgulayan Penny Wong, Babakann yorumlarn Wentworthdaki ara seçimi kazanmak için umutsuz bir teklif olarak nitelendirdiini ifade etti.

Avustralya statistik Kurumunun verilerine göre, Wentworth bölgesindeki seçmenlerin yüzde 13ü Yahudi kökenlilerden oluuyor.

Babakan Morrison, ara seçimi kaybetmeleri durumunda aznlk hükümeti pozisyonuna dümemek için Yahudi kökenli seçmenleri etkilemek amacyla söz konusu açlmlar yapt iddialarn kabul etmedi.

- Netanyahu, Morrisona teekkür etti

Twitter hesabndan Babakan Morrisona teekkür eden srail Babakan Netanyahu, Avustralya Babakan Scott Morrison ile bugün konutum. Bana Kudüsü resmen srailin bakenti olarak kabul etmeyi ve Avustralya Büyükelçiliini Kudüse tamay düündüünü söyledi. Bunun için ona çok minnettarm. ifadelerini kulland.

ABD Bakan Donald Trumpn Kudüsü srailin bakenti kabul etmesi ve büyükelçiliini tamasnn ardndan dönemin Avustralya Babakan Malcolm Turnbull, Trumpn kararn takip etmeyeceklerini açklamt.

Ana Sayfaya Git