Avusturya'da yönetim krizi

Avusturya Başbakanı Kurz, "İçişleri Bakanı Herbert Kickl'ın görevden alınmasını Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen'e önerdim." dedi.

Haberler 22.05.2019 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avusturya Babakan Sebastian Kurz, eski Babakan Yardmcs Heinz Christian Stracheye ait görüntülerin yer ald videonun ortaya çkmasnn ardndan ar sac Avusturya Özgürlük Partisinden (FPÖ) çileri Bakan Herbert Kickln görevden alnmas için Cumhurbakan Alexander Van der Bellene öneride bulunduunu söyledi.

Babakan Kurz, basna yapt açklamada, erken seçim karar alnan ülkede seçimlerin yaplaca eylül ayna kadar yönetimi idare edecek hükümetin içinde çileri Bakan Kickln yer almasnn eski babakan yardmcna ait görüntülerin incelenmesine gölge düürebileceini, bu nedenle içileri bakannn görevden alnmas için cumhurbakanna öneride bulunduunu ifade etti.

Kurz, ar sac parti yönetiminin ülkenin kar karya olduu skandaln boyutlarn yorumlamakta güçlük çektiini belirterek, seçimlerin yaplaca güne kadar Avusturyada istikrarn salanmas ve özellikle Avrupa Birlii (AB) içinde ülkenin itibar kaybetmemesi için gerekli admlarn atlmasnn önemine iaret etti.

Avusturyada yönetim krizi

Skandal görüntülerin spanyann biza Adasnda 2017de kaydedildii dönemde Herbert Kickln ar sac partinin genel sekreteri ve özellikle partinin finansal konularndan sorumlu olduunu hatrlatarak, Kamuoyunda yürütülecek incelemeye ilikin üphe olumamas için çileri Bakan Herbert Kicklin görevden alnmasn Cumhurbakan Alexander Van der Bellene önerdim. dedi.

Kuz, ar sac partinin gün içinde Kickln görevden alnmas durumunda hükümette yer alan bütün FPÖlü bakanlarn çekileceini açkladn hatrlatarak, söz konusu bakanlklara uzman ya da üst düzey memurlarn getirileceini dile getirdi.

Öte yandan uzmanlar, Avusturya tarihinde ilk defa bir babakann içileri bakannn görevden alnmas için cumhurbakanna öneride bulunduunu kaydetti.

Avusturyada herhangi bir bakann görevden azledilmesi için babakann cumhurbakanna öneride bulunmas gerekiyor.

Avusturyada cuma günü ortaya çkan eski Babakan Yardmcs ve FPÖ Genel Bakan Heinz Christian Stracheye ait skandal görüntüler ardndan, Strache bütün görevlerinden istifa ettiini açklam, bunun üzerine Babakan Sebastian Kurz da ar sac parti ile kurulan koalisyon hükümetinin sona erdiini ve erken seçime gidileceini duyurmutu.

Daha sonra Cumhurbakan Alexander Van der Bellen de seçimlerin eylülde yaplacan açklamt.

Ana Sayfaya Git