Avusturya'yı seçimlere götürecek başbakan belli oldu

Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, ulusal mecliste güvenoyu alamayan hükümetin düşmesinin ardından, eylülde yapılacak seçimlere kadar başbakanlık görevini Anayasa Mahkemesi Başkanı Bierlein'ın üstleneceğini duyurdu.

Haberler 31.05.2019 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avusturya Cumhurbakan Alexander Van der Bellen, basna yapt açklamada, mecliste yaplan oylamayla Sebastian Kurz liderliindeki hükümetin düürüldüünü anmsatarak, anayasaya göre yeni babakan belirlemesi gerektiini belirtti.

Son günlerde yapt görümeler sonucunda, ülkenin uluslararas camiada itibarn koruyarak seçimlere götürecek yeni ismi belirlediini ifade eden Van der Bellen, Dr. Brigitte Bierlein tantmaktan memnuniyet duyuyorum, kendisi önümüzdeki günlerde Avusturyann babakan olarak göreve balayacak. dedi.

Ülkeyi hem içeride hem de darda en iyi ekilde temsil edecek, anayasaya uygun isim araynda olduuna dikkati çeken Van der Bellen, Anayasa Mahkemesi Bakan Bierleinn bu görev için en uygun aday olduunu dile getirdi.

Cumhurbakan Van der Bellen, Bierleinn en ksa sürede kuraca yeni hükümetin, herkesin güven duyaca önemli uzman ve diplomatlardan oluacana kuku duymadnn altn çizdi.

Ülke tarihinin ilk kadn babakan Bierlein oldu

Avusturyann ilk kadn babakan olan Bierlein, Van der Bellene teekkürlerini bildirerek, yeni hükümetin en ksa zamanda kurulmas için çalacan söyledi.

Adalet Bakanl ve Babakan Yardmcl için eski Anayasa Mahkemesi Bakan Clemens Jablonerun, Dileri Bakanl için de Alexander Schallenbergin görevlendirileceini açklayan Bierlein, kabinenin dier isimlerinin en ksa sürede belirlenerek, kamuoyuna duyurulacan ifade etti.

Babakann, bakanlar kurulunun dier isimlerini de belirlemesinin ardndan geçici hükümet yemin ederek görevine balayacak.

Avusturya ulusal meclisinde yaplan güven oylamas sonucunda Babakan Sebastian Kurz ve hükümeti, güven oyu alamayarak dümütü.

Avusturyada iki hafta önce ar sac eski FPÖ Genel Bakan ve Babakan Yardmcs Heinz Christian Strachenin 2017de spanyann biza Adasnda bir Rus yatrmcyla yaklaan genel seçimlerde partisine yardm yaplmas durumunda baz devlet ihalelerinin Rusyaya verilmesi hususunda kolaylklar yapaca yönünde ifadelerin yer ald video kayd basnda yer alm, ar sac lider istifa etmek zorunda kalmt.

Bunu üzerine Kurz, ÖVP ve FPÖ koalisyonun sona erdiini, erken seçime gidileceini açklamt. Daha sonra Cumhurbakan Van der Bellen, erken seçimlerin eylülde yaplmas çarsnda bulunmutu.

Ana Sayfaya Git