Azerbaycan ve Ermenistan'ın sivilleri hedef almama konusunda anlaştı

Azerbaycan ve Ermenistan'ın, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalarda sivil halkı veya askeri olmayan nesneleri kasıtlı olarak hedef almama konusunda anlaştığı bildirildi.

Haberler 31.10.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Azerbaycan Dileri Bakan Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dileri Bakan Zohrab Mnatsakanyan ile Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT) Minsk Grubu e bakanlar Dalk Karabadaki gelimeleri görümek üzere bir araya geldi.

sviçrenin Cenevre kentinde düzenlenen toplantya AGT Minsk Grubu e bakanlar Rus gor Popov, Fransz Stephane Visconti ve ABDli Andrew Schoferin yan sra AGT Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk de katld.

Azerbaycan Dileri Bakanlndan yaplan açklamaya göre Bayramov, sorunun uluslararas hukuk kurallar çerçevesinde ve Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili kararlar temelinde çözülmesi gerektiini belirtti.

nsani tedbirler hakknda konuan Bayramov, Azerbaycann yapc yaklamna vurgu yapt ve bu balamda çatmalarda hayatn kaybeden ve Azerbaycann igalden kurtard bölgelerde kalan Ermenistan askerlerinin cesetleri ile yal bir kadn tek tarafl ekilde iade ettiklerini hatrlatt.

Bayramov ayrca, Ermenistann uluslararas hukuku alenen ihlal ederek sivillere ve yerleim yerlerine kasten ate açmasnn kabul edilemez olduunu vurgulad.

AGT Minsk Grubu e bakanlar da toplantya ilikin ortak bildiri yaynlad.

Bildiriye göre taraflar, sivil halk veya askeri olmayan nesneleri kastl olarak hedef almama konusunda mutabakat salad.

Taraflar ayrca bir hafta içerisinde Uluslararas Kzlhaç Komitesi ve AGT Özel Temsilcisine esirlerin listesinin verilmesi konusunda da mutabk kald.

Ermenistann 27 Eylül-30 Ekim tarihlerinde Azerbaycan yerleim birimlerine top ve füzelerle düzenledii saldrlarda 91 sivil hayatn kaybetmi, 400 sivil yaralanmt.

Ana Sayfaya Git