Azerbaycan'da Cumhuriyetin 101. yıl dönümü kutlanıyor

Azerbaycan'da, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen cumhuriyetin 101. yıl dönümü kutlanılıyor.

Haberler 28.05.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Azerbaycanda kutlamalar kapsamnda Cumhurbakan lham Aliyev, Cumhuriyet Ant önünde düzenlenen törene katld. Azerbaycan Milli Marnn seslendirildii törende Aliyev, anta çelenk brakt.

Cumhuriyet Günü dolaysyla ABD, Japonya, Büyük Britanya, çin, San Marino, Bulgaristan, talya, Türkmenistan, Msr, Kazakistan, Cezayir, Krgzistan, Tacikistan, Küba, Tacikistan, Belçika, Suudi Arabistan, Irak, Hindistan, Afganistan, Avusturya, Özbekistan, sveç, Güney Kore gibi çok sayda ülkenin lideri veya üst düzey yöneticisi, Cumhurbakan Aliyevi kutlad.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da Aliyeve kutlama mesaj gönderdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti

Azerbaycan Cumhuriyetinin bamszl, 28 Mays 1918de Gürcistann Tiflis ehrinde, Mehmet Emin Resulzade bakanlndaki Azerbaycan Milli uras tarafndan ilan edildi.

Bakü, Ermeni ve Bolevik çetelerinin igali altnda olduu için Fethali Han Hoyski bakanlnda oluturulan geçici Azerbaycan hükümeti, faaliyetini bir süre Gence ehrinde sürdürdü.

Azerbaycann bamszln ilk tanyan Osmanl Devleti oldu. ki devlet arasnda yaplan anlama çerçevesinde, giderek artan Ermeni ve Bolevik tehditlerine kar Nuri Paa (Killigil) komutasndaki Kafkas slam Ordusu yardma geldi. Göyçay, Salyan, Asu ve Kürdemiri Bolevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyerek, 15 Eylül 1918de Baküyü kurtard. Kafkas slam Ordusu, Bakünün kurtuluu için yapt savalarda bin 130 ehit verdi.

Dounun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen Azerbaycanda, ksa sürede eitim, din ve vicdan özgürlüü alannda reformlar yapld, ülkenin kendi para birimi tedavüle brakld.

Cumhuriyetin stiklal Bildirisinde rk, din, mezhep ve cinsiyet fark gözetmeksizin tüm yurttalara eit haklar tannd.

Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920de Sovyet ordusunun ülkeyi igaliyle son buldu.

Ana Sayfaya Git