Bağdat'ta yakılan çöpler hastalıklara davetiye çıkarıyor

Irak'ın başkenti Bağdat'ın bazı bölgelerinde yakılan çöpler, şehirde hava kirliliğine neden olurken halkın sağlığını da ciddi şekilde tehdit ediyor.

Haberler 18.06.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin 2003teki igali sonras toplanan çöplerin atk veya geri dönüüm merkezleri yerine hiçbir planlama olmakszn rastgele bo alanlara brakld Badatta, özellikle ehrin güneyi ile güneydousundaki Muasker Reid ve Basmaya bölgesinde bulunan bo araziler, belediye veya özel irketler tarafndan toplanan çöplerin atld en önemli noktalardan biri olarak biliniyor.

Badat bir süredir bu alanlarda toplanan çöplerin kimlii henüz belirlenemeyen kiiler tarafndan yaklmas sonras oluan olumsuz artlar tartyor.

Yaklan çöplerden yükselen dumanlar kadim bakentin birçok noktasndan rahatça görülebiliyor.

Badatllar yetkililerden bu konuda bir an önce gereken önlemleri almalarn isterken, Badat Belediyesi ve hükümet ise sessizliini koruyor.

Dumanlar iki kilometre uzaklktan görülebiliyor

Bakentte çöplerin atld alanlardan biri olan Badatn güneydousundaki Musaker Reid (Reit Askeri Kamp) bölgesinden yükselen dumanlar, daha iki kilometre uzaklktan rahatça görülebiliyor.

Söz konusu çöplerin kim veya kimler tarafndan yakld noktasnda belirsizlik sürerken, bölgede bulunan baz kiilerin gazetecilerin görüntü almasn engellemeye çalmas dikkati çekiyor.

Yaklan çöplerin neden olduu duman ve etrafa yayd koku ise bölge halk için dayanlmaz bir hal oluturuyor.

Küçük kzmn yakaland hastalk tehis dahi edilemiyor

AA muhabirine konuan bölge sakinlerinden Yasir Ebu Benin, son zamanlarda çöplerin yaklmas sonras oluan youn duman ve koku nedeniyle büyük sknt yaadklarn anlatt.

Yllar önce yerletikleri bölgenin bugün çöplerin ortasnda kalmasndan ikayet eden 6 çocuk babas Ebu Benin, öyle konutu:

Buraya yllar önce ülkenin güneyindeki Ammaradan geldik. Kendi imkanlarmzla ina ettiimiz derme çatma ev zaman içinde çöplerin ortasnda kald. Zaten zor olan artlar çöplerin yaklmaya balanmasyla bizim için daha da zor bir hal ald.

Bölge sakinlerinde çeitli hastalklarn ba gösterdiini vurgulayan Ebu Benin, Burada büyüyen çocuklar pek çok hastala yakalanyor. Bu durum onlarn geliim sürecini de olumsuz etkileniyor. Öyle ki u an küçük kzmn yakaland hastalk tehis dahi edilemiyor. dedi.

çöpleri kimin ve ne amaçla yaktn bilmediklerini söyleyen Ebu Benin, burada ailelerin yaadna iaret ederek Hükümetten sadece çöplerin yaklmasnn önüne geçmesini deil, bölgenin çöp alan olmaktan çkarlmasn istiyoruz. diye konutu.

Yaknda ciddi saha çalmalarmz olacak

Öte yandan Irak Meclisi çevre ve Salk Komisyonu Üyesi ktifa Hasnavi ise konuyu takip ettiklerini ve gereken çalmalar yapacaklarn söyledi.

Hasnavi, Badattaki çöplerin yaklmasyla ilgili ikayetler Savunma ve Salk bakanlklarna iletildi. Meclisteki ilgili komisyon olarak konuyu takip etmeye baladk. Bunun için yaknda ciddi saha çalmalarmz olacak. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git