Bağdadi sözcüsüde öldürüldü

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, DEAŞ Sözcüsü Ebu Hasan El-Muhacir'in, Suriye'nin Cerablus kenti yakınlarında önceki gün gerçekleştirilen bir operasyonla öldürüldüğünü açıkladı.

Haberler 30.10.2019 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Dileri Bakanl yetkilisi, DEA Sözcüsü Ebu Hasan el-Muhacirin, Suriyenin Cerablus kenti yaknlarnda önceki gün gerçekletirilen bir operasyonla öldürüldüünü duyurdu.

Ad açklanmayan üst düzey bir Dileri Bakanl yetkilisi, Amerikan medyasna El-Muhacirin öldürülmesiyle ilgili açklamalarda bulundu.

DEA lideri Ebubekir El-Badadinin halefi olarak gösterilen El-Muhacirin, Suriyenin Cerablus kenti yaknlarnda yaplan bir operasyonla öldürüldüünü ifade eden yetkili, operasyonun Amerikan Özel Kuvvet askerleri tarafndan gerçekletirildiini belirtti.

Yetkili, operasyonla ilgili detay vermezken, ABD Savunma Bakanl ise konuyla ilgili henüz bir açklama yapmad.

- Saldr, sahadan doruland

Öte yandan Cerablustaki AA muhabirinin bildirdiine göre, ABD Hava Kuvvetleri, Cerablus ilçesinde önceki gün 19:30 sularnda, yolda seyreden 2 mazot tankerini füzelerle vurdu.

Saldr srasnda meydana gelen patlamalar üzerine bölgeye intikal eden Suriye Milli Ordusu askerleri, vurulan tankerlerin içinde 3 ceset buldu. Yaplan incelemelerde ölenlerden birinin terör örgütü DEAn elebalarndan El-Muhacir olduundan üphelenildi.

Söz konusu ahsn, tankerlerden birinin içine özel olarak yaplm gizli bölmeye sakland ve burada yanarak öldüü anlald.

- Rum Ortodoks Kilisesi ve müptelalktan DEAn zirvesine

Kanadal gazeteci Graeme Woodun 2016 ylnda Yabanclarn Yolu: IDle Rastlama isimli kitab yaymlandktan sonra yazar mart 2017de The Atlantic dergisi için The American Climbing the Ranks of ISIS isimli bir makale ald.

Woodun verdii bilgilere göre, Ebu Hasan El-Muhacir kod adyla bilinen kiinin asl ad John Georgelas. Kökleri Girit Adasna uzanan Georgelas, Hristiyan olarak büyüdü ve bir dönem Rum Ortodoks Kilisesine baland. Ancak lisede kötü bir örenciydi ve uyuturucu müptelas oldu.

2001de, 11 Eylül saldrlarndan ksa bir süre sonra Georgelas, bir camide slam dinini seçerek Yahya adn ald. Birkaç ay içinde Arapça örenmek için ama giden El-Muhacir, tasavvufa ilgi gösterirken radikal öretilere merak sald. ki yl sonra ngiltereden Tania isimli bir kadnla evlendi.

2004 ylnda eiyle ABDye döndü.

Burada bilgisayar korsanlndan 3 yl hüküm giyen El-Muhacir, 2011de ailesiyle Msra gitti ve burada 3 yl yaad. Kendisine popülarite salayan bir çevre edindi. Msrda 2013 temmuzundaki askeri darbe üzerine buradan ayrld.

Terör örgütü DEAa sempati gösteren yazlar yazd. 2015 ylnda DEAn sözde bakenti Hakka iline gidip örgütün elebalarnn gözüne girdi. DEAn ngilizce propagandalarnn sorumluu kendisine verildi.

El-Muhacir, örgütün vahi yöntemlerini ve tekfirci düünceyi kat ekilde savunan yazlar yazp youn bir propaganda kampanyas yürüttü.

Selefi Adnani öldürülünce, örgüt 2016 yl sonunda sözcülük görevine Muhacirin geldiini duyurdu. Terörist elebalarndan Muhacir, yaklak 3 yldr söz konusu görevi yürütüyordu.

Ana Sayfaya Git