Bağdat-Ankara hattında ne olur

Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta sonu gerçekleştirdiği Irak ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığı ve ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iki tarafta da güçlü irade olduğu ifade ediliyor.

Haberler 11.01.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakl siyasetçi ve akademisyenler, Babakan Yldrm ve beraberindeki bakanlarn Badat ziyaretinin yansmalarn AA muhabirine deerlendirdi.

Irak Meclisi D likiler Komitesi Bakan Yardmcs Abbas Beyati, Babakan Yldrmn ziyaretiyle ikili ilikilerin güçlendirilmesi konusunda yeni bir aamaya geçildiini belirterek, Yldrmn ziyareti iki ülke arasnda güven tesisi ve yeni sayfa açlmas konusunda çok önemliydi. Irak ile Türkiye ilikilerinde yeni bir aamaya geçildi. dedi.

- ki tarafta da güçlü bir irade var

Beyati, bundan sonraki süreçte Türkiye ve Irak arasnda tüm konularda dorudan diyalog kurulacan ve anlamalar yaplacan söyledi.

likilerin gelitirilmesi ve eski ihtilaflara geri dönülmemesi için Türkiye ve Irak tarafnda da güçlü bir iradenin olduunu vurgulayan Beyati, ki tarafta da diyaloun güçlendirilmesi, ilikilerde yaanan soukluun giderilmesi, iki ülke halk ve bölge ülkelerine olumlu mesajlar verilmesi konularnda ilerleme kaydedildi. deerlendirmesinde bulundu.

- Türk irketlerinin Irak pazara girmesini destekleriz

Irakta terör örgütü DEA sonras süreçte balatlmas öngörülen alt yap çalmalar ve dier alanlardaki yatrmlara Türk irketlerinin de dahil olmasn memnuniyetle karlayacaklarn kaydeden Beyati, Türk irketlerinin Irak pazarna güçlü ekilde girmesini destekleriz. diye konutu.

Türk irketleriyle Irakn tüm renkleri arasnda güçlü köprüler kurmay hedeflediklerini dile getiren Beyati, Irakllar, ticaret, turizm ve akraba ziyareti için skça Türkiyeye gidip geliyorlar ve bunun devam etmesi yönünde bir rabet var. Bu dorultuda vize konusunda daha da kolaylk salanmasn ümit ediyoruz. ifadelerini kulland.

- Türkiye PKK endiesinde hakl

Badat Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öretim Üyesi Fikret Namk da iki komu ülke arasndaki iyi ilikilerin önemini belirtirken terör örgütü PKKnn Iraktaki varlnn doru olmadn vurgulad.

Namk, Türkiye bu yöndeki endielerinde gayet hakl. Bunlarn Irak topraklarnda bulunmas doru deil. dedi.

Babakan Yldrmn ziyaretiyle, Ankara-Badat hattnda bir süredir devam eden gerginliin ortadan kaldrlmas için görülerin yaknlatrldn aktaran Namk, unlar söyledi:

ki taraf da krizin önlenmesi için akllca davrand. Birçok konuda anlama saland. Krizin ortaya çkmas ne Irakn ne de Türkiyenin çkarnadr. Türkiye ile çok önemli tarihi, corafi ve buna ek olarak ekonomik ilikilerimiz mevcut. ki ülke arasndaki ticaret hacmi yllk 20 milyar dolara yükselmiti. Bizi birbirimize balayan bir de su meselesi söz konusu. Sorunlar geçicidir, tarih ve corafya bakidir.

Ana Sayfaya Git