Bağdat Büyükelçisi Yıldız'dan Kerkük açıklaması

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türkmeneli Televizyonu Genel Müdürü Yalman Haceroğlu'na özel röportaj verdi. Büyükelçisi Yıldız röportajda, Türkiye'nin Kerkük'te emrivakiyi reddettiğini belirtti. Yıldız, Kerkük'ün geleceğine tüm etnik gruplarıyla Kerküklülerin karar vermesi gerektiğini söyledi.

Haberler 13.04.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkmeneli Televizyonu Genel müdürü Yalman Haceroluna özel röportaj veren Yldz, Babakan Binali Yldrmn Irak Babakan Haydar El Ibadi ile gerçekletirdii telefon görümesinde Kerkükle ilgili hemfikir olduklarn kaydetti. Yldz, öyle devam etti:

Cuma günü Irak Babakan Haydar El badi ile Babakanmz Binali Yldrm bir görüme gerçekletirdi. Bu görümenin gerçekletirilmi olmas bile içinde bulunduumuz ortamda Türkiye-Irak likileri için çok önemlidir ve görüme münhasran diyebileceim ekilde Kerkük üzerine cereyan etti. Görümede biz çok net bir ekilde Irak Merkezi Hükümeti ile bu konuya ayn ekilde yaklatmz görme imkan bulduk ve sayn babakanmz bu görüme srasnda Irakn toprak bütünlüünün, egemenliinin, birliinin Türkiye açsndan son derece önemli olduunu vurgulad. Bu konuda bir mutabakat saland. Dolaysyla o hep bahsettiimiz ey aslnda Irak-Türkiye ilikileri balamnda bu görüme ile de teyit edilmi oldu. likilerde ufak tefek ini çklar yaansa dahi ilikilere ve Türkiyenin, Irakn birliine, bütünlüüne egemenliine bak esasen ayndr, sabittir ve bu ilikiler Türkiyenin bu yaklam çerçevesinde de salam bir zemin üzerine dayanmaktadr.

KERKÜKÜN GELECENE KERKÜKLÜLER KARAR VERMEL

Yldz, Kerkükün geleceine tüm etnik gruplaryla Kerküklülerin karar vermesi gerektiini söyleyerek unlar söyledi:

Kerkük sorunu, çözümü tabiki Türkiyenin kendine ait ve uana kadar özetlediim o perspektifi esasen müstekil bir perspektif deildir. Türkiyenin kendine özgü bir çözümü yoktur. Türkiyenin çözümü Kerküklülerin Kerkükün geleceine karar vermeleri gerei üzerinde odaklanr. Türkiyenin hesab budur ve zaten bu son dönemdeki bütün bu oldubittilere de çok kararllkla sesimizi yükseltmemizin nedeni de budur. Daha bu anlay temelden çineyen, bu ilkeyi hiçe sayan bu yaklama o yüzden sesimizi yükseltiyoruz. çünkü çözümü batan imkansz klyor. Zira tüm Kerküklüler açsndan herkesin eit söz sahibi olmas gereken bu çözümü sadece bir grubun ukdesine brakmak Kerkükün geleceinde ilk bata yanl adm atmak anlamna geliyor.

TÜRKYE, IRAK MERKEZ HÜKÜMETNN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK

Türkiyenin Türkmenlere çok önem verdiini ifade eden Yldz, Türkmenler ile aralarnda duygusal ba olduunu kaydetti ve unlar kaydetti:

Türkiye dediim gibi Türkmen kardelerine ayr bir önem veriyor ve bunu kimseden de gizlemiyor ama bu verdiimiz önem Irakn toprak bütünlüünü ve egemenliini çerçevesindedir. Bu gönül ba esasen Türkiye ile Irak birbirine balayan bir badr, bir köprüdür. O yüzden önemlidir, deerlidir. Biz o yüzden o ba en ufak ekilde bir zarar gelmesine müsaade etmek istemiyoruz. Bu konu bizim için bu anlamda duygusaldr ama ayn zamanda da Irakn iletmesi gereken Irak anayasas çerçevesinde baktmzda hukuki ve ayn zamanda da siyasi anlamda da verilmesi gereken bir konudur. Türkiye bunun her boyutta Irak Merkezi hükümetinin yannda olmaya devam edecektir.

Ana Sayfaya Git