Bağdat gergin!

Irak'ın başkenti Bağdat'ın çeşitli bölgelerinde başlayan gösteriler ikinci gününde devam ediyor. Bağdat'taki Zafaraniye, Şaab ve Belediyat bölgelerinde göstericilerle güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

Haberler 03.10.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn bakenti Badatn çeitli bölgelerinde, ikinci gününde devam eden gösterilerde güvenlik güçleri ile eylemciler arasnda arbede yaand.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, Badatn güneyinde yer alan Zafaraniye bölgesinde toplanan göstericiler yolsuzluk ve isizlie çözüm bulamad ve kamu hizmetlerindeki yetersizlik nedeniyle hükümeti protesto etti. Güvenlik güçlerinin göstericileri datmak için gerçek mermi kulland belirtildi.

Badatn kuzeyindeki E-aab ile dousundaki Belediyat bölgelerinde de göstericilerle güvenlik güçleri arasnda arbede çkt. Buradaki baz göstericiler, araba tekerlekleri yakarak yollar trafie kapatt.

Yaananlarla ilgili sosyal medyada da birçok görsel paylald.

- Korunakl Yeil Bölgede üst düzey önlemler alnyor

Irak güçleri ise hükümet binalarnn bulunduu korunakl Yeil Bölgeye giden tüm yollar trafie kapatarak, üst düzey önlemler almay sürdürüyor.

Badatta güvenlik güçlerinin, dün hükümeti protesto eden göstericilere müdahalesi sonucu 3 kii ölmü, 100den fazla kii yaralanmt.

Benzer protestolar ülkenin güneyindeki Basra, Meysan, Zikar, Divaniye ve Kerbelada da düzenlenmiti.

Irak hükümetinden yaplan yazl açklamada, Badat ve birçok vilayette gerçekleen gösteriler hakknda acil inceleme balatld bildirilmiti.

Babakan Adil Abdulmehdi, sükunet çarsnda bulunarak, Irak ve halkna kar frsat kollayanlara imkan verilmemesini istemiti.

Cumhurbakan Berhem Salih de Twitterdan yapt açklamada, barçl gösterinin anayasal garanti altnda olduunu, Irakl gençlerin iyiletirme ve istihdam beklentisi içinde olduklarn belirterek Bu meru istekleri yerine getirmek bizim görevimizdir. ifadelerini kullanmt.

- Sosyal medya üzerinden örgütlendiler

Msrda Cumhurbakan Abdulfettah es-Sisiye kar alevlenen gösteriler sonras Irakta da sosyal medya üzerinden 1 Ekimde buluuyoruz, 1 Ekimde sen de çk, susma, 1 Ekim Büyük ntifada ve Msrl senden daha cesur deil gibi ifadeler içeren baz paylamlar yaplm ve halka sokaa çkarak hükümeti protesto etme çarlar yaplmt.

Sosyal medya üzerinden yaplan gösteri çarlarn u ana kadar hiçbir siyasi parti veya grup üstlenmedi.

Irakta en büyük halk tabanna sahip ii lider Mukteda es-Sadrn temsilcileri de söz konusu gösterilere katlmayacaklarn duyurmutu.

Ana Sayfaya Git