Bağdat'ta Dicle'nin sahipsiz bırakılan sığınmacıları

Bağdat'ta Dicle Nehri kıyısında derme çatma ahşap yapılardan kurulu kampta, çoğunluğu 10 yaş altı çocuklardan oluşan yaklaşık 70 aile bakımsız ve sağlıksız ortamda barınıyor.

Haberler 02.12.2016 - 08:51 Son Güncelleme : 02.12.2016 - 09:00

Irakn bakenti Badatta Dicle Nehri kysnda derme çatma ahap yaplardan oluan kampta yaam mücadelesi veren snmac aileler, terör örgütü DEAtan geri alnan bölgelerdeki evlerine dönmek istiyor.

Badatn Azamiye bölgesinde Dicle Nehri kysnda yer alan kampta, çounluu 10 ya alt çocuklardan oluan yaklak 70 aile bakmsz ve salksz ortamda barnyor. Aileler, Enbar ve Musulda nüfusa kaytl olmalar nedeniyle kaldklar bölgede i bulamamaktan ve çocuklarn okula gönderememekten yaknyor.

AA muhabirine konuan kamp sakinlerinden Saad Muhammed, Durumumuz ar kötü. Oturduumuz bu ahap evlerde yamurun altnda kalyoruz. Burada bize hiçbir i imkan tannmyor. Musula bal Zummar bölgesindeniz. Zummar kurtarld ama bizi evlerimize geri göndermiyorlar. Hükümetten tek isteimiz bizi bir an önce evimize geri göndermesi. dedi.

Hükümetin gda ve dier alanlarda kendilerine yardm sunmadn ifade eden Muhammed, geçimlerini çevredeki hayrseverlerin yardmlaryla saladklarn ancak baz zamanlarda bir parça ekmek dahi bulamadklarn anlatt.

Muhammed, Zummardaki evlerin çounun operasyonlar sonucu yklp yakld bilgisini aldklarn aktararak, Bu bizim için ikinci travma olmutu. Ama her eye ramen ykk dökük de olsa evimizi ve mahallemizi özlüyoruz. diye konutu.

- çocuklarmz en basit hayati ihtiyaçlarndan mahrum durumda

4 çocuu ve eiyle burada yaama tutunan Bilal Muhsin ise 17 Haziranda terör örgütü DEAtan kurtarlan Felluce kentinden kampa geldiini söyledi. ki yldr kampta bulunduklarn ve hükümetin evlerine dönmelerine izin vermediini belirten Muhsin, Durumumuz içler acs, hayat artlar çok ar. Hükümet yetkilileri semtimizin henüz maynlardan arndrlmadn ileri sürüyor. Her gün hayata geldiimize piman oluyoruz. ifadelerini kulland.

Muhsin, k aylarnn kendileri için kabus olduunu söyleyerek, En ufak yamurun yamas bizim su altnda kalmamz demek. Evimize geri dönmek istiyoruz. Burada 4 metrekare alanda yayoruz. çektiimiz skntlar tarifsiz. çocuklarmz en basit hayati ihtiyaçlarndan mahrum durumda. eklinde konutu.

- Snmac olduumuz için ikinci snf vatanda muamelesi yaplyor

Bir dier Felluceli Um Nadiye de kocasnn çatmalardan kaçarken mayna basmas sonucu hayatn kaybettiini belirterek, unlar anlatt:

Felluce operasyonlar baladnda DEA ve hava bombardman altnda kaldk. Evden kaçmay baarsak da yolun yarsnda kocam mayna basarak gözümüzün önünde can verdi. 5 çocuumla aylardr burada yayorum. Gelirken buras dolup tayordu ve ilk günlerde yatacak yer bulamamtk. Kocam güvenlik güçlerinin topraa verdii bilgisini aldm ancak mezarn bile göremedim. çocuklarm babaszln yan sra okul hayatndan da oldular. Büyük kzm babasnn yolda ölümüne ahitlik edince o zamandan beri ar psikolojik sorun yayor. Hangi devlet dairesine müracaatta bulunsak bize snmac olduumuz için ikinci snf vatanda muamelesi yaplyor. Hayatta hiçbir eye dair umudumuz kalmad.

Dicle Nehrinin kysnda sahipsiz braklan snmac ailelerin çocuklar da bakmsz ve salk açsndan son derece elverisiz ortamda kendilerince gelitirdikleri oyun alanlarnda elenmeye çalyor.

Kamptaki çocuklardan 9 yandaki Sare, yanndan hiç ayrmad oyuncayla kar mahalledeki çocuklar için kurulan oyun parkn iaret ederek, Bizim oyun parkmz yok. Salncak getireceiz dediler ama getirmediler. diye sitemde bulundu.

Babas ve annesini operasyonlar srasnda kaybettikten sonra 2 ablasyla Enbardan Azamiyedeki kampa snan 13 yandaki Haydar Salah ise kamp dna çkarak oyun oynamak istediklerini söyledi. Elindeki kaykay gösteren Salah, Kamp dnda daha geni alanda kaykay yapmak istiyorum ancak bu ans pek bulamyorum. Buras da çok küçük ve buna elverili bir alan deil. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git