Bağımsızlık zamanı geldi

Mesut Barzani, Fransa’da seçilecek yeni cumhurbaşkanının bağımsız Kürt devletinin kuruluşuna destek vermesini istedi.

Haberler 03.05.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani, Irakta bamsz Kürt devleti kurmann zamannn geldiini iddia etti.

Le Figaro gazetesinin sorularn yantlayan Barzani, Kürtlerin bamszlk ilan etme zaman geldi. Ancak Iraktan barçl bir ekilde diyalog ve müzakere yoluyla ayrlmak istiyoruz. dedi.

Yaklak bir asrdr Irakn birliini korumak için çaltklarn belirten Barzani, Biz bunun karlnda ne saladk? 4 bin 500 köy ykld, kimyasal saldrya uradk, sadece benim ailemden 10 bin kii öldürüldü. ifadesini kulland.

Barzani komularla iyi geçinmek istediklerini bildirirken, bamszln yeni sorunlar çkartmayacan aksine sorunlarn çözümüne yardmc olacan ileri sürdü.

Uluslararas camiadan bamszlk konusunda bir garanti aldnz m? sorusu üzerine Barzani, Bu konuda karar Kürt halk verecek, eer uluslararas toplumdan bir hediye beklersek, Kürt devleti hiç bir zaman domaz. dedi.

-Fransann yeni cumhurbakan destek versin

Fransada 7 Maysta düzenlenecek cumhurbakanl seçimin ikinci turu ile ilgili olarak Barzani, yeni cumhurbakannn zaman geldiinde, bamsz Kürt devletini desteklemesini veya en azndan buna kar çkmamasn arzu ettiklerini belirtti.

Musulda DEAa yönelik mücadele ile ilgili soruyu yantlayan Barzani, u ana kadar önemli baarlar elde edilse bile bu kenti terör örgütünden tamamen kurtarmann oldukça zor olacan kaydetti.

Irakta, DEA yenilgiye uratmakla sorunlarn bitmeyeceini söyleyen Barzani, bu örgütün baka bir isimle mücadelesine devam edebilecei uyarsnda bulunarak, DEAn bölgedeki dava amac ortadan tamamen kalmadkça tehdit olmaya devam edeceini belirtti.

Barzani, DEAn Musuldan çkartlmasndan sonra da uluslararas koalisyonun bir müddet daha bu bölgede kalmasnn doru olaca görüünü savundu.

Musulun yeniden inasna da uluslararas askeri gücün destek verebileceini kaydeden Barzani, ii milislerin ise bölgeyi terk etmesi gerektiini ifade etti.

Fransa ile Musuldaki askeri ibirliini mükemmel olarak niteleyen Barzani, özellikle istihbarat alannda Fransadan önemli destek aldklarn belirtti.

Kerküki Kürt bölgesi olarak tanmlayan Barzani, Kerkük, tarihi corafi olarak hiç kukusuz Kürt bölgesidir. Ancak buras sadece Kürtlerin anlamna da gelmiyor. Kerkükte Hristiyanlar, Araplar, Türkmenler ve Araplar yayor. Biz burada bir monopol kurmaya çalmyoruz. Referandumdan sonra bütün gruplar sonuca sayg göstermeli. Ancak askeri ve siyasi gruplar güç kullanarak mevcut statükoyu deitirmeye çalrsa biz sahip olduklarmz korumak için elimizden geleni yaparz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git