Baharı sağlıklı geçirin!

Havaların ısınıp doğanın yeni elbiselerini giymeye başladığı bahar ayında Covid pandemisi en önemli tehdit olmaya devam ederken, bir yandan da bahar hastalıkları kapıyı çalmaya başladı. Ani ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgar ve polenlerin etkisi ile vücut direnci azalıyor, bağışıklık sistemi zayıflıyor. Hal böyle olunca özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından alerjik astıma dek bir çok hastalık bahar ayıyla birlikte tetikleniyor.

Haberler 23.03.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Hastalklar Uzman Dr. Eda Sünnetçi Pandeminin gölgesinde girdiimiz bahar mevsiminde Covid-19 enfeksiyonu baz hastalklar ile kartrlabiliyor. Covid 19da ate, öksürük, krgnlk, solunum sknts, boaz ars, ba ars, kusma, ishal, kas ars, karn ars görülebilir. Bunlar dier hastalklarda da görülebilen semptomlar olmas nedeniyle ayrc tan için mutlaka iyi bir temas öyküsü alnmal ve test yaplmaldr. diyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Eda Sünnetçi, baharda en sk görülen 6 hastal ve pandemi koullarnda bahar hastalklarna kar alnmas gereken önlemleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

SOUK ALGINLII

Souk algnl çeitli virüslerle bulaan, hafif seyirli olan, genelde üst solunum yollar belirtileriyle seyreden bir hastalk tablosudur. Virüslerle karlatktan 24-72 saat kadar sonra boazda kuruluk, boaz ars, burun aknts, burunda tkanklk, haprma, öksürük gibi ikayetler balar. Souk algnl ilerlerse, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu yapabilir.

SNÜZT

Kafatasnn boluklarna sinüs ad verilir. Bunlarn içi hava doludur. Bu boluklarn iltihaplanmas durumunda da sinüzit meydana gelir. Yüzde ve bata ar, burun tkankl, iltihapl aknt, koku alma bozukluu, öksürük, ate ve halsizlik gibi belirtilerle karlalr.

ORTA KULAK LTHABI

Genellikle kulak ars ile kendini gösterir, orta kulakta bakteriler çoalr. Genellikle nezle, grip ya da boaz enfeksiyonunun sonrasnda geliir.

FARENJT

Farinks, burun ve az boluunun arka ksmdr, burann enfeksiyonuna ise farenjit denir. Boaz ars, ate, öksürük gibi ikyetler olur. Muayenede farenkste kzarklk, aknt ve ödem olabilir.

ALERJK RNT

Saman nezlesi olarak da adlandrlan alerjik rinit, burun mukozasnn alerjik nedenlerle iltihaplanmasdr. Alerjik rinit ilkbaharda havada uçuan polenler nedeniyle art gösteriyor. Haprk, burun aknts, burun tkankl, burun kants, öksürük, geniz aknts, koku almada güçlük, gözlerde kant, sulanma ve kzarklk alerjik rinitin belirtileri arasnda yer alr. Alerjik riniti olanlarn yüzde 30unda alerjik astm da görülebiliyor. Alerjenlerden korunmak ve polenlerin youn olduu yerlerden uzak durmak, gerektiinde maske kullanmak da önemli.

ALERJK ASTIM

lkbaharda alerjik astm skl da artmakta. Hava yollarnn daralmasyla kendini gösteren, ataklarla seyreden bir hastalk olan alerjik astmda da alerjik nedenlerle oluan bir iltihap söz konusu. Burada etkilenen yer hava yollardr. Bu iltihap nedeniyle hava yollarnn mukozas ierek ödem oluuyor. Kii d ortamdaki etkilere daha hassas hale geliyor. Öksürük, nefes darl, hrltl nefes alerjik astmn belirtileri arasnda yer alrken, ate ve koyu renk balgaml öksürüün eklenmesi enfeksiyon eklendiini düündürüyor. Tedavinin aksatlmamas ve alerjenlerden korunmak çok önemli.

Ana Sayfaya Git