Bakan Akar: Rusya ile karşı karşıya gelme niyetimiz yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkesin sağlanması için gerekirse zor kullanacağını söyledi. Türkiye'nin Rusya'ya karşı herhangi bir tavrının söz konusu olmadığını aktaran Akar, "Bizim Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz, ne maksadımız var. Bizim için oradaki bütün mesele rejimin ateşkese uyması" dedi.

Haberler 22.02.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, CNN Türk ekrannda moderatörlüünü Hande Fratn yapt Gece Görüü programnda, gündeme ilikin sorular yantlad. Bakan Akar, dlibdeki gelimeler ve Türkiyenin Rusya ile yapt görümelerde gelinen noktaya ilikin, Türkiyenin sürecin balad andan itibaren tüm taraflarla ilkeli ve effaf bir ekilde ilikilerini sürdürdüünü belirtti. Türkiyenin u anda da ayn noktada bulunduunu, tutumunda bir deiiklik olmadn aktaran Akar, Türkiyenin sorumluluklarn yerine getirdiini, muhataplarndan da sorumluluklarn yerine getirmesini beklediini vurgulad.

SOç MUTABAKATI LE SINIRLAR BELRLEND

Bakan Akar, Soçi Mutabakat Muhtrasnda, dlip Gerginlii Azaltma Bölgesinin snrlar belli. Burada aslolan bu snrlara uyulmas. Bu muhtrann temeli burada yatyor. Biz diyoruz ki; Bunu ihlal eden rejim üzerinde gerekli nüfuzunuzu kullann, etkiyi salayn ve rejimin atekese uymasn, Soçi Mutabakat Muhtrasna uymasn gerçekletirin. Yaptmz görümelerde bunlar ortaya koyuyoruz dedi.

REJM, GADDAR BR EKLDE VURMAYA DEVAM EDYOR

dilibde var olan askeri durumun ötesinde insani bir dramn da söz konusu olduunu vurgulayan Akar, unlar söyledi:

Derhal kalc bir atekesin salanmas ve böylece göçün durdurulmas. Göçün durdurulmasyla da insanlarn rahat nefes almas. Burada askeri bir durum var doru fakat bunun da ötesinde insani bir dram söz konusu. Milyonlarca insan kta, kyamette zor iklim koullarnda hayatlarn sürdürmeye çalyorlar. Hal böyle iken rejim acmasz bir ekilde hala gaddar bir ekilde hastaneler dahil, vurmaya devam ediyor. Dolaysyla bizim buradaki tutumuzda ve davranlarmzda bir deiiklik yok, bizim taleplerimiz gayet açk.

SOç MUTABAKATINA UYULMASINI TALEP EDYORUZ

Rusya ile yaplan görümelerin devam ettiini ve edeceini bildiren Akar, dlibde bir de çok ciddi kavramsal durumlar yaandna dikkati çekti. dlibde yaayan 4 milyona yakn insann teröristlikle suçlanmasnn, kavramsal olarak rejimin iflas manasna gediini belirten Akar, Rejim burada bir ekilde kendisine muhalif olan herkesi terörist olarak damgalyor ve onlara hiçbir ekilde yaam hakk tanmyor. Varil bombalar dahil, havadan, karadan saldrlar dahil, hiçbir ayrm yapmakszn herkesi katlediyor. Bu bir katliam. Türkiye olarak biz bütün tarihimiz boyunca olduu gibi bugün de mazlumlarn yannda olmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede biz orada varlmz sürdürüyoruz ve Soçi Mutabakat Muhtrasna uyulmasn talep ediyoruz ifadelerini kulland.

GEREKRSE ZOR KULLANARAK ATEKES SALAYACAIZ

Bakan Akar, Rusya sahadaki gerçeklerin deitiini söylüyor. Onlar artk o kadar geriye çekilemezler, olduklar yerde uzlaalm gibi bir teklif mi getiriyorlar ? sorusu üzerine, Astana Mutabakat Muhtrasnn 5nci maddesini hatrlatt. Bu maddede, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde, gerginliin azaltlmas bakmndan alnmas gereken ilave tedbirlerin taraflarca alnacana vurgu yapldn aktaran Bakan Akar, Biz de bu çerçevede birliklerimizi oraya sevk ederek, burada biz gerekirse zor kullanarak atekesi salayacaz diyoruz. Kim olursa olsun, atekesi kim ihlal ederse deerlendirmesini yapt.

Soçi Muhtrasnn revize edilmesinin Türkiyenin gündeminde yer almadn vurgulayan Akar, u ana kadar 1500 kii, maystan itibaren havadan ve karadan saldrlarla 1500den fazla insan katlettiler. Hiçbir ayrm yapmakszn. 5 bin civarnda yaraldan bahsediyoruz. 1 milyondan fazla insan evini, topraklarn terk etti. Bu insanlar terörist mi? Bu bir taraftan radikallemeyi hzlandryor, bir yandan göçü hzlandryor dedi.

GEREKL PLANLARI YAPTIK

Akar, ubat ay sonuna kadar rejim unsurlar geri çekilmezse Türkiyenin harekata balamak için hazr olup olmad yönündeki soru üzerine, Bu konuda zaten Sayn Cumhurbakanmz talimatlarn verdiler, hedefi gösterdiler. Biz de gerekli planlamalarmz yaptk. A, B, C planlarmz yaptk. Bu plan yeri ve zaman geldiinde uygulanmaya balar ifadelerini kaydetti.

BÜTÜN MESELE ATEKESE UYULMASI

Türkiye, Rusya ile kar karya m gelecek sorusunu yantlayan Akar, Türkiyenin Rusyaya kar herhangi bir tavrnn söz konusu olmadn, tek hedefinin rejim, atekese kar gelen kii ve gruplar olduunu söyledi. Akar, Bizim Rusya ile kar karya gelmek gibi ne niyetimiz, ne maksadmz var. Böyle bir ey asla söz konusu deil. Bunun olmamas için elimizden her türlü gelen gayreti gösterdik, göstermeye devam edeceiz. Bizim için oradaki bütün mesele rejimin atekese uymas. Rejimin saldrlarnn durmas. Rejimin katliamn kesmesi. Oradaki insanlara yapt ezaya, cefaya, zulme son vermesi ve böylece radikallemenin ve göçün önüne geçilmesi. çok açk bizim ifade ettiimiz husus diye konutu.

ATEKES çN GAYRET GÖSTERYORUZ

Libyadaki son duruma ilikin soru üzerine Bakan Akar, Türkiye ve Libyann tarihi geçmiine deinerek, u anda Libyada Birlemi Milletler (BM) tarafndan tannan, Fayiz es-Serracn banda olduunu Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH) bulunduunu söyledi. Libya ile yaplan i birlii muhtralarnn tamamnn uluslararas hukuka ve karlkl olarak hükümetlerin iradesi çerçevesinde yaplan çalmalar olduunu vurgulayan Bakan Akar, Bu çalmalar srasnda, münasebetlerimiz çerçevesinde bizzat Sayn Serrac tarafndan Sayn Cumhurbakanmza bir mektup yazlmak suretiyle yardm talebinde bulunuldu. Bize de bu yardm edin talebinde bulundu. Biz de bu aamada hem çeitli genel durumu hem ikili ilikilerimizi deerlendirilmek suretiyle yapabileceimizin ne olacan tarttk, konutuk görütük ve daha sonra bildiiniz gibi Mecliste bu konuda bir tezkere icap etti, onun çkmas saland. Bu dorultuda da orada bir ksm asker, subay, astsubaymz oradaki Libyal kardelerimize eitim veriyorlar, danmanlk yapyorlar. Mesele bizim açmzdan bundan ibaret açklamasnda bulundu.

F-35N ORTAIYIZ, MÜTERS DELZ

Bakan Akar F-35 sava uçaklarna ilikin soru üzerine, unlarsöyledi:

Biz F-35in ortayz, müterisi deiliz. Bu yaplan ey bütün kurallara aykr, kural hatas var burada. Biz ortaz, anlatk. Biz u ana kadar da 1,4 milyar dolar para ödedik, ortak olarak. Bu ortakln bir baka uzants olarak da F35in bin deiik kalemde parçasn Türkiyede ürettik, hala da üretmeye devam ediyoruz. Belli bir süre daha üretmeye devam edeceiz, öyle mutabk kaldk. Ve 2,1 milyara kadar da ödememiz var bizim. Bunu da zaten ödeyeceimizi taahhüt ettik ve bu konudaki Amerikal dostlarmzn, bakan yardmclarnn beyanlar var, bu konuda en disiplinli ülke Türkiye. Hem taksitlerini ödedi hem verilen siparileri zamannda yapt, kalitesine, standardna göre teslim etti. Orada biz ortaklk sorumluluumuzu yerine getirdik. Amerikann da dier ülkelerin de bu ortaklk konusundaki sorumluluklarn yerine getirmesini bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git