Bakan Akar'dan Fransa'ya Libya tepkisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Fransız gemisinin Türk donanması tarafından taciz edildiği iddiasıyla ilgili, "Bunu bizim kesinlikle kabul etmemiz mümkün değil. Elimizdeki bütün bilgi ve belgeleri NATO'daki ilgili kurum ve kuruluşlarla askeri ve sivil otoriterlerle paylaştık, bütün bilgileri verdik" dedi.

Haberler 08.07.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanl, Bakan Hulusi Akarn geçen hafta Libyaya gerçekletirdii ziyaret srasnda BBCye yapt açklamay paylat. Fransa ve Yunanistann Türkiyeye yönelik iddialarna cevap veren Bakan Akar, Biz burada gerçekten uluslararas hukuka uygun ekilde tamamen deniz hukukuna uygun ekilde Libyayla yaptmz ikili anlamalara uygun ekilde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bizim burada hem uluslararas hukuk çerçevesinde hem de ikili anlamalar çerçevesinde u anda Birlemi Milletler tarafndan tannan ve Sayn Serrac tarafndan temsil edilen hükümetle ilikilerimizi sürdürmekteyiz. Bu manada bugüne kadar yaptmz mutabakatlar var, bu mutabakatlar çerçevesinde ilikilerimizi gelitiriyoruz dedi.

BELGELER NATODAK LGL KURUM VE KURULULARLA PAYLATIK

Bakan Akar, Fransz gemisinin Türk donanmas tarafndan taciz edildii iddiasyla ilgili ise Geçtiimiz günlerde hiçbir ekilde altn dolduramadklar ekilde Franszlar tarafndan bir iddiada bulunuldu, kendi gemilerinin taciz edildiine dair bir ey oldu. Bunu bizim kesinlikle kabul etmemiz mümkün deil. Elimizdeki bütün bilgi ve belgeleri NATOdaki ilgili kurum ve kurulularla askeri ve sivil otoriterlerle paylatk, bütün bilgileri verdik. lave bilgiler olunca vermeye hazr olduumuzu söyleyebiliriz. Fakat burada ben peinen unu söylemek istiyorum, bizim buradaki yaptmz çalmalar, bizim yaptmz faaliyetler, gemilerimizin faaliyetleri, gemilerimizdeki ve kararghlarmzdaki kaytlar Fransz iddialarnn hiçbir ekilde gerçekçi olmadn açkça ortaya koymaktadr. Franszlarn böyle bir yola bavurmalarnn hiçbir ekilde dostlukla müttefiklikle izah mümkün deil diye konutu.

TÜRK GEMMZ SUçLADILAR

Bakan Akar, Fransann balangçtan itibaren Hafter tarafn desteklediini belirterek, unlar kaydetti:

Fakat daha sonra Hafterin vahi yüzü ortaya çktktan sonra özellikle bu Tarhunadaki toplu mezarlklar ortaya çktktan sonra kadnlarn ve çocuklarn orada nasl katledildii görüldükten sonra gerçekten hiçbir ekilde Hafteri savunacak taraflar kalmad ve ayrca bu Hafter taraftarlarnn Hafterin yapt bölgedeki bütün sivil halk hedef alan el yapm patlayclar ve maynlarla bölgeyi kirletmi olmalar da ayrca onlarn ne kadar insanla kar suç ilediklerini de ortaya koymu oluyor. Dolaysyla Fransa bu konulardaki siyasi hatalarn telafi etmek için çeitli bahanelerle, mazeretlerle ortaya çkmaktalar ve bu konuda da bu çerçevede de Türk gemimizi suçladlar ki bunun hiçbir ekilde kabulü mümkün deil ve bunun önümüzdeki günlerde NATO tarafndan incelenmek suretiyle bütün gerçein ortaya çkacana ve oradaki bizim gemimizin tamamen NATO esas ve unsurlar çerçevesinde hareket ettiine, uluslararas deniz hukukuna riayet ettiklerine ve bizim bu konuda herhangi bir hatamz olmadn açkça kendilerine göstereceiz. Biz oradaki Fransz gemisini taciz etmediimiz gibi, daha öncesinde Yunan gemisi ile bizim gemimiz bir diyalog kurdu, hiçbir sorun olmadan gerekli muhabere gerçekleti. Daha sonra talyan gemisiyle ayn ey karlkl muhabere gerçekleti; fakat Fransz gemisi de geldiinde, Courbet geldiinde ayn ekilde talyan ve Yunanllar gibi baz sorular sordular. Onlara makul ve mantkl gerekli cevaplar verilmesine ramen Courbet bizim üç gemimizin ilerledii konvoya 20 deniz mili süratle araya girmek suretiyle çok tehlikeli bir manevra yapt.

ç SYASETLE LGL KONULAR MALZEME YAPILMAMALI

Türkiyenin NATO içindeki görevlerini eksiksiz yaptn vurgulayan Akar, NATOdaki sorumluluklarmz 68 yllk bir NATO üyesi ülke olarak sorumluluklarmzn biz farkndayz, ikili ve ittifak içindeki ilikilerimizin biz farkndayz. Burada Libyaya kar bizim sorumluluumuz da Libyann Birlemi Milletler tarafndan tannan hükümetiyle ilikilerimizi sürdürüyoruz. Bunlarn hepsi meru faaliyetlerdir. Meru hükümetle beraber çalyoruz ve bu yaptklarmzn hepsi de açk ve ortada. Uluslararas hukuka da uygun ekilde çalmalarmz sürüyor. Dolaysyla Fransann hiçbir ekilde kendi iç siyasetiyle alakal konular burada malzeme yapmamasnn ittifakn iyilii bakmndan, ittifakn çkarlar bakmndan çok önemli olduunu deerlendiriyorum diye konutu.

GÖREVLERMZ DEVAM EDECEK

Bakan Akar, Türkiyenin Libya ile 500 yllk geçmiinin bulunduunu, iki ülke arkasnda birçok ortak deer olduunu söyleyerek, Bütün bunlara istinaden de bizim buradaki kardelerimizin, kederde ve kvançta kardelerimizle beraber olacamz herkesin bilmesi lazm. Bu manada biz askeri eitim i birlii ve danmanlk bata olmak üzere buradaki Libyal kardelerimizin ihtiyaç ve isteklerine olabildiince karlamak, onlara yardmc olmak, bu zor günlerine yardmc olmak için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bundan sonra ayn ekilde göstermeye devam edeceiz. Bizim u andaki birliklerimiz askeri eitim i birlii ve danmanlk çerçevesinde görev yapyorlar. Bu görevlerimiz de tabi ki devam edecek dedi.

Ana Sayfaya Git