Bakan Çavuşoğlu: İdlib'de rejimin saldırılarının durdurulması lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'dan gelecek heyetle yapılacak görüşmeye ilişkin, "Bizim beklentimiz malum. Artık İdlib'de rejimin bu saldırılarının tamamen durdurulması lazım. Kalıcı bir şekilde durdurulması gerekiyor" dedi.

Haberler 27.02.2020 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan çavuolu, AK Parti TBMM Grup Toplants öncesinde gazetecilerin, dlib gündemine ilikin sorularn yantlad. Bakan çavuolu, Rus heyetinin dlib sürecine ilikin Türkiyeye gerçekletirecei ziyaretin hatrlatlmas üzerine, Rus heyetin bu akam Ankaraya geleceini bildirdi. Heyetlerin daha önce hem Ankara, hem Moskovada iki defa görüme gerçekletirdiini belirten Bakan çavuolu, Bizim beklentimiz malum. Artk dlibde rejimin bu saldrlarnn tamamen durdurulmas lazm. Kalc bir ekilde durdurulmas gerekiyor. Rejimin u anda igal ettii bölgelerin, yani, Münbiç mutabakat çerçevesinde belirlenen snrlar var, buradan çekilmesi gerekiyor. Özellikle k artlarnda evlerini terk etmek zorunda kalan, göçe zorlanan kiilerin de evlerine dönebilmesi, bunlar için koridorlarn açlmas gündemimizdeki konular. Ama atekes salanmadan tabi ki bunlarn yaplmas mümkün deil. O nedenle Putinin teklifi üzerine Rusyadan heyet geliyor, akam görümeler olacak dedi.

DÖRTLÜ ZRVEDEN ÖNCE KL GÖRÜME OLACAK

Bakan çavuolu, 5 Martta Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiyenin 4lü zirvede bir araya gelip gelmeyeceine ilikin yöneltilen soruya ise, öyle konutu:

Bir dörtlü görüme planmz var. Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa. Bir de Astana formatnda ev sahiplii sras randa üçlü zirve var. Bu zirvelerin baarl olabilmesi için öncelikle sahada tansiyonun düürülmesi, atekesin salanmas lazm. Putin de söylüyor; Bu görümelerden önce, ikili ekilde kendi aramzda görüelim, meseleleri halledelim. in en önemli boyutu atekes, ama tek boyutu bu deil. Saldrlarn durdurulmasnn yannda baka boyutlar da var. nsani boyutu, siyasi boyutu var. Cenevrede Anayasa komisyonunun toplantlarna yeniden dönülmesi var. Bu zemin olutuktan sonra 4lü ve 3lü toplantlar yapalm anlay var. Biz 4lü zirveye ev sahiplii yapmaya hazrz. Zemin olutuu zaman da yine 3lü zirveyi yapabiliriz. Ama öncelikle iki liderin mutabk kald konu önce ikili görüme.

çavuolu, toplantlarda haritalar üzerinden konuulduu yönündeki haberlerin anmsatlmas üzerine, Birbirimizin pozisyonunu karlkl birbirimizle paylayoruz. Tüm bunlar konuulurken bir dlib haritas var tabi ki. dlibin snrlar daha önce belirlenmiti. çatmaszlk bölgesi olarak snrlar bamsz bir bölge olarak deil. Dolasyla harita öne konuluyor ki; harita üzerinden neler yaplaca konuuluyor. Gayet doal bir ey ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git