Bakan Çavuşoğlu: NATO'da ve Asya'da kilit rolümüzü sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Dünyanın en güçlü ittifakı olan NATO'da kilit konumumuzu koruyacağız. Aynı zamanda tarihin yeniden Asya'ya doğru akışında, en batıdaki Asyalı, en doğudaki Avrupalı olarak kilit rolümüzü üstlenmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Haberler 27.12.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan çavuolu, akademi ve düünce kurulularnn da itirak ettii Yeniden Asya çaltayna katld. Burada konuan Bakan çavuolu, Asya ktasnn yeniden yükseldiini belirterek, Türkiyenin de bu ktada kilit rol oynayacan belirtti.

ASYAYA KENDMZ Y TANITMADAN YOL ALMAMIZ MÜMKÜN DEL

Bakan çavuolu, Türkiyenin Asya ile ilikilerinin sürekli olarak gelierek devam ettiini vurgulayarak, öyle konutu:

Dünyann en büyük 5 diplomatik andan birine sahip olan Türkiye, Asyada, Ortadouyu saymazsak 32 büyükelçilie sahiptir. 10 Güneydou Asya Ülkeleri Birlii (ASEAN) ülkesinin hepsinde büyükelçiliimiz mevcuttur. Büyükelçilikler yannda 16 da bakonsolosluk açarak balarmz güçlendiriyoruz. 2003 ylndan bu yana Asyada 13 yeni misyon açtk. Orta Asya ülkeleriyle zaten çok özel ilikilere sahibiz. Aramzda temsilcileri bulunan çok sayda Asya ülkesiyle de yakn münasebetlerimiz var. Ancak, bundan sonra Asyay iyi tanmadan ve Asyaya kendimizi iyi tantmadan yol almamz mümkün deil.

Bakan çavuolu, Türkiyenin Avrupa bütünleme süreci içerisinde yerini almaya devam edeceini de belirterek, Dünyann en güçlü ittifak olan NATOda kilit konumumuzu koruyacaz. Ayn zamanda tarihin yeniden Asyaya doru aknda, en batdaki Asyal, en doudaki Avrupal olarak kilit rolümüzü üstlenmeyi sürdüreceiz diye konutu.

ASYA YENDEN YÜKSELYOR

Bakan Mevlüt çavuolu, Asyann dünyann ekonomik arlk merkezi haline geldiini belirterek, Asya yeniden yükseliyor. Biz de Asyann yükselii karsnda, ayn zamanda bir Asyal olarak, nasl konum alacamz düünmeliyiz. Asyay giriimci ve insani d politikamzn merceinden, ilk kez deil ama yeniden ele almalyz. te bu yüzden açlmmza Yeniden Asya adn verdik ifadelerini kulland. Dünyann her yerinde olduu gibi Asyada da çatma ve krizlerin olduunu kaydeden Bakan çavuolu, unlar kaydetti: ç çekimeler, dini ve etnik çatmalar, göç krizi, terörizm ve kökleri derin ikili sorunlar burada da mevcut. Türkiye olarak, arabuluculuk alannda ve insani konulardaki tecrübe ve duyarllmzdan istifadeyle, bu sorunlarn almasna yapc katklarmz sunmaya devam edeceiz. Ayrca, Yeniden Asya derken, aktif çok tarafl diplomasi kültürümüzü de devreye sokacaz. Bu balamda, dönem bakanlklarn devraldmz Asya birlii Diyalou ile Ekonomik birlii Tekilatn da harekete geçireceiz.

Ana Sayfaya Git