Bakan Çavuşoğlu duyurdu!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ayın 11'inde Srebrenitsa soykırımı ile ilgili Avrupa Konseyi'nde anma töreni düzenleyeceğiz. Avrupa Konseyi, bugüne kadar Holokost ve tarihte yaşanan diğer olumsuz gelişmeleri anıyordu. Srebrenitsa soykırımını ilk defa anacak biz de buna katkı sağlıyoruz." dedi.

Haberler 06.07.2019 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çavuolu, Konyada bir otelde Diyanet leri Bakanl tarafndan düzenlenen Yurtd Din Hizmetleri Konferansnda, giriimci ve insani d politikayla dünyann tüm meselelerinde söz sahibi olmaya çaltklarn söyledi. Yurt d hizmetindeki Diyanet leri Bakanl personelinin ayn zamanda dünya barna da önemli katk saladn dile getiren çavuolu, önümüzdeki dönemde daha yakn i birlii içinde çalmann arzusu içinde olduklarn vurgulad.

POPÜLZMDEN KAYNAKLANDIINI DÜÜNÜYORUZ

slam kartl bugün bir modadr. diyen çavuolu, öyle konutu:

slam kartlnn sebeplerine baktmz zaman, bunu savunanlarn ortaya inandrc ve tatmin edici bir argüman koyamadn görüyoruz. Bunun popülizmden kaynaklandn düünüyoruz. Maalesef bugün popülizmden beslenen siyasi partilerin hatta siyasetçilerinin ve medyann, slam ve göçmen dümanln körüklediini görüyoruz. Bu, sadece birkaç yldr yaadmz olaylarla deerlendirilemez. Baknz 1993 ylnda Solingende yaanan 5 vatandamzn canl canl yaklmas, ilk gördüümüz emarelerden bir tanesidir. Yine 2000 ile 2007 arasnda NSU davas dediimiz o süreçte 8i vatandamz, göçmen kökenli 10 kiinin katledilmesi, sistematik bir ekilde öldürülmesi baka bir boyuttur.

MÜSLÜMANLARIN YANINDA OLMAMIZ GEREKYOR

çavuolu, 15 Martta Yeni Zelandada Cuma namazn eda etmek için camiye gidenlerin katledildiini anmsatarak, öyle devam etti:

Orada vatandalarmzn katledilmesi baka bir örnektir. Biz, Yeni Zelandadaki cami saldrs ile Sri Lankadaki kilise saldrsn ayrt etmiyoruz. kisi de hain ve terör saldrsdr ama bugün dünya maalesef bizim gibi bakmyor. deolojisinden, kendi görüünden, kendi inancndan bakyor ama biz öyle bakmyoruz. Bugün slam dümanlnn da antisemitizmin de veya Hristiyan kartln da dahil her türlü kartl reddediyoruz. nancmz gerei reddediyoruz ve insanlk suçu olarak görüyoruz. te bizim dmzdaki inanca sahip olan herkesi de bu açdan baktrmay baardmz zaman esasen bu olumsuz trendi hep birlikte geriye çevirebiliriz. Tabii ki vatandalarmzn, Müslümanlarn kar karya kald saldrlar olduu zaman biz de devlet olarak sizlerle beraber üzerimize düeni yapmamz gerekiyor. Özelikle hukuki alanda vatandalarmzn ve Müslümanlarn yannda olmamz gerekiyor. Ayrca siyasilere ve de sivil toplum örgütlerine medyaya bu gidiatn çok tehlikeli olduunu, kendilerini de çok tehlikeli bir mecraya sürüklediini iyi anlatmamz gerekiyor.

Dünyann sosyal medyada ikilem yaadna iaret eden çavuolu, Bir taraftan ifade özgürlüü dier taraftan sosyal medyann Yeni Zelanda da gördüümüz gibi terör eylemleri dahil her türlü insan hayatn etkileyecek olumsuz alanlarda nasl kullanldn tartyor. Bu dengeyi nasl kurabiliriz tartmalar var. Bugün Avrupa Konseyi, Avrupa Birlii ve Birlemi Milletler gibi hatta Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT) gibi örgütler bu konuda çok çaba sarf ediyor, kafa yoruyorlar. Bugün biz çoulculuu ve evrensel deerleri inancmz gerei ön plana çkarmazsak bu çabalar da yarm kalabilir.

Yani sonuçsuz kalabilir. Bugün sahada da somut admlarla önlemler almak için çaba sarf etmemiz lazm. ifadelerinin kulland.

AVRUPA KONSEY, SREBRENITSA SOYKIRIMINI LK DEFA ANACAK

çavuolu, Türkiyenin uluslararas örgütler nezdinde çok aktif çaba sarf ettiine dikkati çekerek, ki yl Meclis Bakanln yaptm Avrupa Konseyinin temel görevi, insan haklar, demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüünü savunmaktr. Ayn 11inde Srebrenitsa soykrm ile ilgili Avrupa Konseyinde anma töreni düzenleyeceiz. Avrupa Konseyi, bugüne kadar Holokost ve tarihte yaanan dier olumsuz gelimeleri anyordu. Srebrenitsa soykrmn ilk defa anacak biz de buna katk salyoruz. dedi.

BM, Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat, Avrupa Birlii gibi kurumlar nezdinde çaba sarfediyoruz. diyen Mevlüt çavuolu, unlar söyledi:

slam birlii Tekilatnn ve üyelerinin bu konuda daha duyarl olmas için Türkiye olarak gerçekten farkndalk yaratmaya çalyoruz. Yeni Zelanda saldrsndan sonra hemen slam birlii Tekilat cra Komitesi Dileri Bakanlar Toplantsn stanbulda gerçekletirdik. Cumhurbakanmz açl konumasn yapt. Orada aldmz kararlar çerçevesinde konuyu BMye tadk. Oradan da çok anlaml bir karar Genel Kurulda kabul ettirdik. Oraya bizzat giderek karar tasarsnda Dileri Bakan olarak sunduk, oy birlii ile kabul ettirdik. Bu çabalarmz önümüzdeki süreçte de her düzeyde sürdürmemiz sadece bizim için deil tüm Müslümanlar için hayrl olacaktr. Bu çabalar artrmamz lazm.

Baz Avrupa ülkelerinde ortak eitime geçmek istiyoruz

Diyanet leri Bakanlnn yurt dndaki çalmalaryla örnek gösterildiini aktaran Dileri Bakan çavuolu, unlar kaydetti:

Bugün Avrupal muhataplarmza ve özellikle de slam yasasn kabul eden Avusturyadaki muhataplarmza, Diyanet leri Bakanl din müavirlerimizle din görevlilerimizin görev yapmasn istemeyenlere kar bir soru soruyoruz; Ülkenizde bir tane radikalleen terör örgütüne katlan bir tane Müslüman Türk var m? Avusturya, Almanya ve Hollandadan aldmz tüm cevap, hayr bir tane dahi görmedik. Onlar bize bunun sebebini soruyorlar. Sebebi; Diyanet leri Bakanlmzla bugüne kadar yaptmz i birliidir. Diyanet leri Bakanl görevlilerinin slam vatandalarmza doru ekilde öretmesi sayesindedir. Bunu söylediimizde de hepsi hakk teslim ediyor. O nedenle Avusturyada baz zorluklar yaadk ama yeni formüller buluncaya kadar da farkl vakflar üzerinden ve dier yöntemlerle devam ettirmeye çalyoruz. imdi özellikle baz Avrupa ülkelerinde ortak eitime geçmek istiyoruz. Onlar da buna scak bakyor. Yani o ülkelerde imam hatiplerin yetitirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Marmara Üniversitesi ile Strazburgda bir ilahiyat fakültesinin kurulmas için Fransa nezdinde temaslarmz devam ediyor. Bu konuda Fransa ve ilgili üniversite olumlu cevap vermitir.

Diyanet leri Bakan Ali Erba da konferansa katlan çavuoluna teekkür etti.

Bu yl konferansn 8incisinin düzenlendiini anmsatan Erba, öyle konutu:

Yurt dndan 100ü akn ülkeden atae, müavir ve koordinatörlerimizle 4 günlük toplanty bugün nihayete erdirmek üzereyiz. Bu yl, slama kar küresel meydan okumalar balamnda yeni stratejiler konusunu müzakere ettik. Yurt dnda 2 bin 500e yaklaan mensubumuz var. Görevlilerimize buradan yaptmz müzakereler neticesinde alm olduumuz kararlar, sonuçlar onlarla paylaacaz. Bata slama kar küresel meydan okumalar balamnda yeni stratejiler olmak üzere daha nitelikli din hizmetini nasl götürebiliriz, yurt dndaki millet varlmzn gençlerine ve çocuklarna daha nitelikli din eitimini nasl verebiliriz, doru dini bilgiyi nasl ulatrabiliriz bu konuda çok verimli bir toplant oldu.

Programa, Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Büyükehir Belediye Bakan Uur brahim Altay, AK Parti l Bakan Hasan Ang, l Müftüsü Ahmet Poçanolu, Diyanet leri Bakanl müavir ve ataeleri katld.

Ana Sayfaya Git