Bakan Çavuşoğlu: S-400 bitmiş bir anlaşma

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "S-400 bitmiş bir anlaşma. Süreç seyrinde devam ediyor. Uçak izni olsun, gelecek personel izni olsun, bu konularla ilgili süreçler devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı devam edecek" dedi.

Haberler 13.07.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan çavuolu, sviçre Dileri Bakan Ignazio Cassis ile ortak basn toplants düzenledi. sviçre ve Türkiye arasnda ikili ziyaretlerin bundan sonra resmi düzeyde, daha sk olacan belirten bakanlar, toplant sonras gündeme ilikin sorular da yantlad. Bakan çavuolu, S-400lerin ilk teslimatnn yapldnn hatrlatlmas üzerine, S-400 bitmi bir anlama. Süreç seyrinde devam ediyor. Biz bu ileri koordine ediyoruz. Uçak izni olsun, gelecek personel izni olsun, bu konularla ilgili süreçler devam ediyor. Zaten Milli Savunma Bakanl gerekli açklamay yapt. Herhangi bir sknt yok. Süreç bundan sonra da salkl bir ekilde devam edecek diye konutu.

TÜRKYE, SVçRE LE LKLERE ÖNE VERYOR

Bakan çavuolu, sviçreli gazetecilerin, Kbrs sorununun nasl çözüleceine ve 2 yl önce Türkiye ile sviçre arasnda gerilen ilikilere dair sorusu üzerine, sviçre ile ilikilere önem verdiklerini kaydederek, öyle konutu:

likilerin gerilmesinin sebeplerine baktmz zaman Türkiyeden sviçreye dair herhangi bir adm olmad. nsan haklar, gösteri özgürlüü ve demokrasi diyorlar. Bu konularda bir standart olmas konusunda anlamamz gerekiyor. Esas problem bu. Biz de ifade özgürlüüne önem veriyoruz. Demokrasi ile ibana gelmi hükumetleri ykmak için Gezi olaylar, 17- 25 Aralk olaylar ve 15 Temmuz hain darbe giriimi oldu. Biz olaylardan sonra yeniden reformcu kimliimize geri döndük. sviçrede Öcalann posterleri ve PKKya desek için her yerde gösteriler yaplyor. sviçre bakanlklar buna izin veriyor. Tam tersi Öcalann terörist olduunu söyleyen Türkler ve buna kar barçl gösteri yapmak isteyen Türkler engelleniyor. Dier taraftan Erdoan öldürün posterleri ile yine PKKllar gösteri yapyor. Bizim vatandalarmz barçl gösteriler yapmak istedii zaman sviçre bunlar engelliyor. sviçrede bu konularda ciddi bir çifte standart görüyoruz.

TÜRKYE, KIBRISTA BARIçIL çÖZÜMDEN YANA

Bakan çavuolu, sviçrenin, Kbrs konusunda her zaman ev sahiplii yaptn vurgulayarak, Kbrs müzakereleri bir adada, iki tarafn liderleri arasnda devam etmiti. Bizler de oraya giderek bu konuyu çözüme kavuturmak istedik ama olmad. imdi Rum taraf uzun zamandr Birlemi Milletler ve Avrupa Birliine uyarlarmza ramen Kbrs Türk haklarn garanti altna almadan sondaj çalmalarn srarla sürdürdü. Biz de garantör ülke olarak kendi kta sahanlmzda, KKTCnin bize ruhsat verdii alanlarda sondaj çalmalarna baladk. Geçmite sviçre, Ermenistan ve Türkiye arasnda bir ara buluculuk yapt. Ermenistan buna riayet etmedi o ayr. sviçrenin her zaman objektif olduunu biliyoruz. Biz her zaman BM aracl ile görümelerimizi sürdürüyoruz. Türkiye her zaman Kbrsta barçl çözümden yanadr dedi.

TEREDDÜT ETMEYZ

Bakan çavuolu, Avrupa Birliinin, Türkiyenin Dou Akdeniz faaliyetlerine ilikin yaptrm konusunu getirmesine ve Türkiyenin bu konuya mukabil geri kabul anlamasn geri çekmesine dair soru üzerine unlar söyledi:

Geri kabul anlamasn biz yürürlüe koymad çünkü vize serbestisi biliyorsunuz gecikti. Dolaysyla vize serbestisi ile geri kabul anlamasnn ayn anda yürürlüe girmesini istiyoruz. Ayrca ABnin saçma sapan bu dayanma anlay ile yanllarn arkasnda durmamas gerektiini kendileri de biliyor. Beklentimiz son derece net. Kbrs Türk haklarnn garanti altna alnsn. Paylamay Rumlara öretsinler. Kendilerine yllardr söylüyoruz. Bize ataca admlarn kendilerine hiçbir faydas olmaz. Ters teper. Oraya ilave admlar atarz. Buna da kimse engel olamaz. Avrupa Birlii, Rum kesimini tatmin etmek için bugüne kadar salam duru gösterdi. Srf dayanma adna bize yönelik bir adm olursa biz bunun karln veririz ama Kbrstaki faaliyetlerimizi daha da artrrz. Hiç tereddüt etmeyiz. Zaten bizim kta sahanlmzdaki faaliyetlere yönelik kimsenin bir söz söyleme hakk yoktur.

Ana Sayfaya Git