Bakan Çavuşoğlu: Tüm dünya Türkiye'nin samimi gayretlerini gördü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrılmasına ilişkin "Önümüzdeki süreçte de biz çabalarımızı sarf edeceğiz; ama tüm dünya iki şeyi gördü. Türkiye'nin samimi gayretlerini ve de Sarraj tarafının da yine ateşkesi, barışı istemiş olduğunu gördü" dedi.

Haberler 15.01.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, TBMMde AK Parti grup toplants öncesinde gazetecilerin sorunlarn yantlad. Bakan çavuolu, Moskovada gerçekletirilen Libya bar görümelerinde Hafterin Türkiye ve Rusyann araclk ettii atekes anlamasn imzalamadan Rusyadan ayrlmasna ilikin sorular üzerine unlar söyledi:

Metin tamamlanmt. Tam imzalama aamasnda Ruslar bize geldiler Hafter süre istedi biz de yarn sabaha kadar süre verdik. Dolaysyla u anda bu metni imzalamayacaklar dedi. Daha sonra bunu Babakan Sarraj ve ekibine anlattk. Sürekli gelimeler konusunda Cumhurbakanmza bilgiler arz ettik, talimatlarn aldk. Biz gayet yapc bir ekilde anlattk, Ruslar geldi ve Sarraj ekibine anlattlar. Sarraj ve ekibi tarafndan Trablusta bunlar imzalanacakt, dier taraftan da Hafter imzalayacakt. Bu mutabakat saladmz metni imzaladlar ve bize teslim ettiler Türkiye olarak. Daha sonra Ruslar Hafterin ikna edilmesi icin çabalarna devam edecekti. Ve sabah edindiimiz bilgiye göre, bu teyitli bilgiyi Ruslar da teyit ettiler, imzalamadan Moskovay terk etmiler. Sayn Cumhurbakanmz Erdoan ve Putinin 8 Ocaktaki çar neticesinde üzerimize düeni yaptk.

RUSLAR SAMM

Sürecin daha önce baladn vurgulayan çavuolu, Rusya Hafter tarafn ikna edecekti. Önce atekes konusunda bir gecikme oldu, daha sonra Putinin çok gayretleri olduunu gördük ve atekesi desteklediini Hafter açklad. Ama maalesef bu gayretler mutabakat salanmasna ramen Hafterin bu belgeyi imzalamasna yetmedi. Biz burada illa Rusyay suçlamak istemiyoruz, onlar samimi. Önümüzdeki süreçte de biz çabalarmz sarf edeceiz; ama tüm dünya iki eyi gördü; Türkiyenin samimi gayretlerini ve de Sarraj tarafnn da yine Libyada atekesi, bar istemi olduunu gördü diye konutu.

Ana Sayfaya Git