Bangladeş'te Nobel ödüllü Yunus'a iş kanunu ihlali nedeniyle 6 ay hapis cezası

Bangladeş'te İş Mahkemesi, Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'u ülkenin iş kanununu ihlal etmesi nedeniyle 6 ay hapis cezasına mahkum etti.

Haberler 01.01.2024 - 16:00 Son Güncelleme : 01.01.2024 - 23:54

Nobel ödüllü iş insanının kefaletle serbest bırakılabileceği belirtilirken mahkeme, temyize başvurabilmesi için Yunusa 30 gün süre verdi.

Mahkemede ele alınan konuların başında Yunusun Grameen Telecom adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşu yer aldı.

Dakka İş Mahkemesi Başkanı Sheikh Merina Sultana, Yunusa ait kar amacı gütmeyen Grameen Telecomun iş kanununu ihlal ettiğini, Yunus ile birlikte 3 şirket yöneticisini de suçlu bularak her birine 6 ay hapis cezası verdiklerini söyledi.

Ayrıca Yunus, yolsuzluk ve zimmetine para geçirme gibi farklı suçlarla da itham ediliyor.

Yunusu destekleyenler söz konusu suçlamaların, Başbakan Şeyh Hasina Vecid ile soğuk ilişkiler nedeniyle yapıldığını öne sürüyor fakat Bangladeş hükümeti bu iddiaları reddediyor.

Aralarında Nobel Ödülü sahipleri ve ülke liderlerinin bulunduğu 176 kişi, ağustosta Bangladeşe Nobel Ödüllü iş insanı Yunusa yönelik hukuki işlemlerin durdurulması için çağrı yapmıştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama ve eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moonun da aralarında bulunduğu 176 ismin ortak mektubunda, Bangladeşte demokrasi ve insan haklarına tehditten oldukça endişe duyulduğu belirtilmişti.

Başbakan Hasina, uluslararası soruşturmacıların ülkeye gelmesinden memnuniyet duyacaklarını belirterek, Eğer uzmanları ve avukatları gönderirlerse dokunulmamış daha pek çok şey ortaya çıkacaktır. açıklamasında bulunmuştu.

MUHAMMED YUNUSA YÖNELİK SUçLAMALAR

1983te Grameen Bankı kurarak normalde bankalardan kredi alamayacak küçük girişimcilere bu olanağı sağlayan Yunus, sosyal ve ekonomik gelişmeye yönelik çabaları dolayısıyla 2006da Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.

2008de Hasina yönetiminin başa gelmesiyle Yunus hakkında bir dizi soruşturma açılmıştı.

Yunus, 2011de Grameen Bankın faaliyetlerinin incelenmesinin ardından hükümetin emeklilik düzenlemelerini ihlal ettiği gerekçesiyle banka yöneticiliğinden alınmıştı.

2013te yurt dışından edindiği telif ücretleri, konferans konuşmaları ve ödüllerin vergilerini kaçırmakla suçlanan Yunus, bunların yanı sıra Grameen Telecom ve GrameenPhone adıyla kurduğu şirketlere ilişkin de birçok suçlamayla karşı karşıya kalmıştı.

Ayrıca Yunus, 22 Ağustosta çalışma yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla hakim karşısına çıkarılmıştı.

AA

Ana Sayfaya Git