Barış Pınarı Harekatı bilgilendirme toplantısı

"Barış Pınarı Harekatı'nda 765 terörist etkisiz hale getirildi, 111 yerleşim merkezi ile yaklaşık bin 500 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı"

Haberler 22.10.2019 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanlnca, Bar Pnar Harekatnda 765 terörist etkisiz hale getirildii ve 111 yerleim merkezi ile yaklak bin 500 kilometrekarelik alann kontrol altna alnd bildirildi.

Milli Savunma Bakanlnca, Bar Pnar Harekatna ilikin son gelimeleri açklamak üzere basn bilgilendirme toplants düzenlendi.

Bakanlk Basn ve Halkla likiler Tantm Subay Yarbay Nadide ebnem Aktop, burada yapt açklamada, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) tarafndan, DEA/PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütleri bata olmak üzere, Türkiyeye ve asil Türk milletine yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmek, bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak ve güvenli bölge oluturarak Suriyelilerin evlerine, topraklarna güvenli, gönüllü ve onurlu bir ekilde dönmelerini salamak amacyla Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatlaryla hazrlanan Bar Pnar Harekat Plannn 9 Ekimde saat 16.00dan itibaren uygulanmaya balandn hatrlatt.

Harekatn, Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, Birlemi Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik sayl kararlar ve BM Sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edildiini belirten Yarbay Aktop, NATO ve BM makamlar ile askeri ataeliklere harekatla ilgili gerekli bildirimlerin yapldn söyledi.

Bölgede yaayan hiçbir etnik ve dini grupla sorunlar olmadna dikkati çeken Yarbay Aktop, Mücadelemiz, teröristlerledir. Mücadelemiz, asla, etle trnak gibi olduumuz, ayn corafyay ve ayn ekmei paylatmz Kürt kardelerimizle deil, PKK/YPG ve DEA terör örgütleriyledir. Burada bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki DEA Müslümanlarn, PKK/KCK/PYD/YPG de Kürtlerin temsilcisi deildir. diye konutu.

Yarbay Aktop, harekatn, Hava Kuvvetlerinin belirlenen hedeflere taarruzlaryla baladn, müteakiben ate destek vastalarnn desteinde Kara Kuvvetleri birliklerinin snr hattn geçmesiyle sürdüüne iaret ederek, unlar kaydetti:

Kara ve Hava Kuvvetleri birlikleri arasnda yakn koordinasyon ve i birlii içinde 12 Ekimde Rasulayn, 13 Ekimde Tel Abyad ve meskun mahalleri 3-4 gün gibi ksa bir sürede kontrol altna alnm, 13 Ekimde harekatmzn güney snrn oluturan M4 kara yoluna el atlmtr. Harekatn balangcndan itibaren 765 terörist etkisiz hale getirilmi, 111 yerleim merkezi ile yaklak bin 500 kilometrekarelik alan kontrol altna alnm, 40 mayn ve 180 el yapm patlayc (EYP) tespit edilerek imha edilmitir. Ayrca, kilometrelerce uzunlukta ehri adete bir a gibi sarmalayan tüneller tespit edilerek kullanlamaz hale getirilmitir.

- TSK envanterinde kimyasal silah bulunmamaktadr

DEA ile mücadele ettii öne sürülen PKK/PYD/YPGnin, Tel Abyaddaki hapishaneyi boaltarak DEAl teröristleri serbest brakt, yine Tel Abyaddaki bir hastaneyi yakarak kullanlamaz hale getirdiinin tespit edildiini aktaran Yarbay Aktop, Bar Pnar Harekatnda etkisiz hale getirilen hedeflerin, Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekatlarnda olduu gibi, nsansz Hava Arac (HA), hava/uydu fotoraflar ve bölgeden alnan istihbarat bilgileri kapsamnda çok hassas bir ekilde belirlendiini, sadece teröristlerle bunlara ait barnak, snak, mevzi, silah ve araçlarn hedef alndna deindi.

Yurt içi ve dnda sürdürdükleri tüm harekatlarda, sivil/masum insanlar ve çevre, tarihi eserler ve dini/kültürel yaplar operasyonlarn gecikmesi pahasna TSK için dokunulmaz olduunu vurgulayan Yarbay Aktop, öyle devam etti:

Ancak, PKK/YPG ve DEAl teröristler TSKnin sahada gösterdii baarya gölge düürmek, karalamak maksadyla sosyal medya üzerinden dezenformasyona yönelik kastl paylamlar yaparak ahlaksz iftiralarda bulunmaktadr. Bu iddialarn gerçek olmad ortak saduyu ve titiz bir analiz neticesinde kolaylkla anlalmaktadr. Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan, kimyasal silah kullanldna yönelik iddialar tamamen gerçek ddr. Silahl Kuvvetler tarafndan uluslararas hukuk ve anlamalar ile yasaklanan hiçbir mühimmat veya kimyasal silah kullanlmamaktadr. TSK envanterinde kimyasal silah bulunmamaktadr. Daha önce de birçok kez ifade ettiimiz gibi bugüne kadar gerçekletirdiimiz tüm operasyonlarda masum insanlarn zarar görmemesi için hiçbir ülkenin göstermedii hassasiyet gösterilmektedir. Özellikle belirtmek istiyoruz ki, Bar Pnar Harekatnda Suriye topraklarnda harekattan kaynaklanan sivil zayiat yaanmamtr.

- PKK/YPGli teröristlerce 36 taciz/ihlal gerçekletirildi

Yarbay Aktop, Milli Savunma Bakan Hulusi Akarn adyla oluturulan birtakm sahte sosyal medya hesaplarndan art niyetli ve gerçei yanstmayan paylamlarda bulunulduunu, Bakan Akar adna paylamlarn yalnzca Milli Savunma Bakanlnn resmi sosyal medya hesaplarndan yapldna iaret etti.

17 Ekimde ABD ile varlan mutabakat neticesinde harekata 5 gün süreyle ara verildiini anmsatan Yarbay Aktop, u bilgileri verdi:

PKK/YPGnin belirlenen güvenli bölge dna çekilmesi, ar silahlarnn toplanmas ve tahkimatlarn tahrip edilmesi için öngörülen 120 saatlik süre devam etmektedir. Birliklerimiz bulunduklar hatlarda her türlü emniyet tedbirini alarak keif ve gözetleme faaliyetlerine devam etmektedir. TSK tarafndan Güvenli Bölgenin tesisine yönelik varlan mutabakata tam olarak uyulurken, PKK/YPGli teröristler tarafndan u ana kadar 36 taciz/ihlal gerçekletirilmitir. Taciz ve saldrlarn, muhtelif hafif ve ar silah, havan, roket, doçka uçaksavar ve tanksavar silahyla yapld tespit edilmitir. Taciz/ihlallere meru müdafaa kapsamnda karlk verilmektedir. Yaplan ihlal ve tacizlere yönelik detaylar anlk olarak ABD ile yakinen koordine edilmektedir. Ayrca, mutabakata uygun olarak, PKK/YPGli teröristlerin belirtilen zamanda bölgeden çkmas konusunda hiçbir engelleme yaplmad gibi, bölgeden çk ve tahliye faaliyetleri ABDli muhataplarla koordine edilmektedir.

Kontrolü salanan mahallerde dier kurum ve kurulularla koordineli olarak hayatn normale dönmesi çalmalarna devam edildiini belirten Yarbay Aktop, Tel Abyadda TSK tarafndan tesis edilen frn vastasyla ekmek datldn, bata çocuklar olmak üzere salk hizmetine ihtiyac olan hastalara tedavi destei salandn dile getirdi.

- 86 kahraman silah arkadamz yaralanmtr

Yarbay Aktop, emniyet ve güvenliin tesis edilmesi ve bölge halknn güvenli bir ekilde evlerine geri dönebilmeleri için uygun koullarn oluturulmas amacyla mayn ve EYP temizliinin sürdüünü vurgulayarak, öyle konutu:

Bar Pnar Harekatnn balangcndan bugüne kadar toplam 5 kahraman silah arkadamz ehitlik mertebesine ulam, 86 kahraman silah arkadamz yaralanmtr. Suriye Milli Ordusundan harekatn balangcndan bugüne kadar 76 personel ehit olmu, 273 personel yaralanmtr. Harekat bölgesinden snrlarmz için yaplan roket ve havan atlar sonucunda 20 vatandamz ehit olmu, 187 vatandamz yaralanmtr.

Faaliyetlerimiz kararllkla ve etkinlikle devam ederken elde edilen baarlarda en büyük pay sahibi, kutsal vatan topraklarnn bölünmez bütünlüü, asil milletimizin egemenlik ve bamszl uruna canlarn feda eden aziz ehitlerimize, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimize Allahtan rahmet diliyor ve minnetle yad ediyoruz. Kahraman gazilerimize, ehit ve gazilerimizin kymetli ailelerine sayg ve ükranlarmz sunuyoruz.

- 440 kilometrelik alanda 10-15 bin terörist var

Askeri kaynaklar ise toplantnn ardndan verdii bilgilerde, harekata yönelik doru bilgiyi örenme açsndan Bakanln sosyal medya hesaplarnn takip edilmesini önerdi.

Türkiye ve ABDnin 13 maddelik ortak açklamasnn ardndan balayan 120 saatlik sürenin yarn saat 22.00 itibaryla sona ereceini bildiren kaynaklar, unlar aktard:

Teröristlerin çekilmesinin u saat itibaryla Haseke ili istikametine doru olduunu gözlemliyoruz. imdiye kadar 125 araçlk bir çk oldu, ayr ayr konvoylar bunlar. Terör örgütünün sosyal medya hesaplarndan paylald bilgilere göre yaklak bin terörist tahliye edildi. Bütün bölgede silahl 10-15 bin teröristin var. Bunlar harekat alanna dalm ekilde deerlendirmek lazm. Teröristlerin tamam bir bölgede deil. Bir ksmn etkisiz hale getirdik, bir ksm balangçtan itibaren bölgenin güneyine çekildi. Özellikle sözde lider-emir komuta eden teröristler, harekatn ilerlemesiyle bölgeyi süratle önce onlar terk ettiler. u an Tel Abyad ve Rasulayn bölgesindeki 120 kilometrelik alan takip ediyoruz ama 440 kilometrelik alan içerisinde 10-15 bin teröristin olduu biliniyor.

Kaynaklar, TSKnin terörist tespitini nasl yaptnn sorulmas üzerine ise teröristlerin birçok zaman sivil elbise giyindiine iaret ederek, unlar kaydetti:

Teröristler sivil elbise giyiyorlar. Bunu Frat ve Zeytin Dal harekatlarnda gördük. HAlarla 23 bin fitten bir ayakkaby görüyoruz, her eyi görüyoruz. Sivil hedefleri kesinlikle ate altna almyoruz, takip ediyoruz. Sivil elbise giyen terörist, sivil bir mahaldeyse kesinlikle ate altna alnmaz. Terörist eer üzerinde silah varsa ve sivil bir mahalde deilse, terörist olduu onaylandktan sonra ate altna alyoruz. 120 saatlik sürenin ardndan gözlem noktalar-devriye görevleri planlanacak. M4 hattnn hemen güneyi kontrol edilecek ekilde planlanacak. Kontrol etmek demek sadece Mehmetçiin ayak bast yer demek deildir. Oraya konulandrdmz gözetleme ve gözetlediimiz yere, o an mevcut silahlarmzla etki altna alabildiimiz alan eklinde düünün.

- Köstebek gibi her taraf tünelle doldurmular

Teröristlerce bölgeye snr hatt içerisi ve snr hatt boyunca betonarme mevzi sistemlerinin yapldn aktaran kaynaklar, mevzilerin arasnda silah, mühimmat ve askeri teçhizatlar aktarmak için 1-2 kilometre uzunluunda tünellerin yapldn söyledi.

Kaynaklar, evden eve yaplan tünellerin de bulunduunu hatrlatarak, Örnein ehir içerisinde krmz boyal bir evden terörist at yapyor. Siz oraya yöneliyorsunuz etki altna almak için ama teröristler o evlerin altndaki tünelden baka bir eve geçip sizi oradan ate altna almak ve hedef artmak için köstebek gibi her taraf tünelle doldurmular. ifadelerini kulland.

Mutabakatn ardndan ABDnin bölgedeki askeri varlnn devam edip etmeyeceinin sorulmas üzerine kaynaklar, Öyle bir deerlendirme var. Deerlendirdiklerini öreniyoruz açk basnda. 100 ya da 200 kiilik bir ABD heyetinin özellikle Kamlnn güneyindeki petrol sahalarnn kontrolü için braklabileceine ilikin Trumpn bir etkisi olduunu, Bunlar deerlendirebilir miyiz ifadeleriyle açk basnda yer aldn öreniyoruz. açklamasnda bulundu.

Kaynaklar, Suriye rejiminin sahadaki dinamik ve yeni gelimelere ayak uydurmaya çaltna dikkati çekerek, u bilgileri verdi:

Biliyorsunuz bölgedeki teröristlere 30 bin tr askeri yardm yapld. Bunlarn içerisinde tamam silahl, ar ve hafif silahl malzeme veya askeri teçhizat var. 30-35 bin kiilik silahl gücü tam anlamyla donatacak seviyede askeri malzeme yardm yapld. Bölgede ABD ile çok sk koordineli bir ekilde çalyoruz. çok net bir ekilde ifade ettik. Yarn 22.00de bu i biter. Eer hala teröristler varsa onlar etkisiz hale getirilir. Tel Abyaddaki hapishaneyi boalttlar. Oradan tahmin ediyorum 650den fazla DEAlnn brakldna ilikin bilgiler var. Teslim olan teröristlerin says 40 geçti. Teslim olan veya yakalanan teröristlerin says 80-90 civarnda. Biz u an alann tamamn kontrol ediyoruz. 120 kilometrelik alann tamamn HA ve Hava Kuvvetlerimizin kontrolünde.

Kaynaklar, u an bölgenin bölgenin temizliini yaptklarn vurgulayarak, Üs bölgelerini kullanmann zaman ve sahas gelmedi. u an bir harekat icra ediliyor. Teröristler bu bölgeden çknca Türkiye adna güvenlii salayacak güvenlik noktalar ve üs bölgeleri kurulacak. Biz orada bir nevi bölgenin güvenliini, varsa kalan teröristleri etkisiz hale getirilmesini salayacaz veya girmelerini engelleyeceiz. u an, bugün veya yarn bunlardan bahsedemeyiz. Bölgenin teröristlerden temizlenmesi ve hayatn normale döndürülmesi de plann bir parças. Üs bölgesi kuracaz, saa sola bakacaz yok böyle bir ey. Bölgede ele geçirilen silahlarn imha edilmesi gerekiyorsa imha ederiz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git